Hotel v Prievidzi oklamal štát a získal 320-tisícovú koronadotáciu. Bez trestu však nezostane, majiteľa už stíhajú

  • V žiadostiach o dotácie uvádzali nepravdivé informácie, práve preto má zmysel to sledovať, tvrdí TIS
  • Páchateľ svojim konaním spôsobil škodu vo výške 320 656 €
Hotel peniaze
Unsplash/ Lena Balk, Marten Bjork
  • V žiadostiach o dotácie uvádzali nepravdivé informácie, práve preto má zmysel to sledovať, tvrdí TIS
  • Páchateľ svojim konaním spôsobil škodu vo výške 320 656 €

Organizácia Transparency International Slovensko už v januári tohto roka upozorňovala na prievidzský Hotel Magura. Problém postrehli pri čerpaní koronadotácií na nájomné z ministerstva hospodárstva.

Prevádzkovateľ spomínaného hotela, ktorým je spoločnosť La Roche s.r.o. uvádzal v žiadostiach o peniaze nepravdivé údaje. Nesprávne informácie sa týkali vlastníctva hotela, v oficiálnych dokumentoch však uvádzali aj podozrivé ekonomické dáta o firmách, ktoré od štátu tiež požadovali peniaze.

Ide o škodu vo výške 320 656 eur

Slovenská polícia neziskovú organizáciu Transparency International pred pár dňami upozornila na to, že vo veci už začali trestné stíhanie za obzvlášť závažný zločin subvenčného podvodu. Podvod sa nemal týkať len hotela, ale aj ďalších prevádzok spoločností, napríklad fitnescentra: „Páchateľ spôsobil Slovenskej republike zastúpenej Ministerstvom hospodárstva škodu vo výške 320 656 eur,“ informovala organizáciu banskobystrická kriminálka.

Na svojej sociálnej sieti konštatujú, že práve preto má zmysel pozerať na vlastníkov a prevádzkovateľov hotelov a ďalších zariadení cestovného ruchu. Preto sledujú spôsob ich podnikania a zároveň získavania peňazí.

‼ HOTELIÉRA, NA KTORÉHO SME PODALI TRESTNÉ OZNÁMENIE, ZAČALI STÍHAŤ PRE PODVOD 👈https://startlab.sk/KtoVlastniV…

Posted by Transparency International Slovensko on Thursday, October 7, 2021

Je len na nás, komu sa rozhodneme dať peniaze

V Transparency sa o to snažíme aj cez náš nový portál KtoVlastni.sk, kde nájdete informácie o majiteľoch a prevádzkovateľoch vyše 600 slovenských hotelov, ich prípadných kauzách, dlžobách voči štátu či daňových rajoch v ich pozadí,“ spomínajú v príspevku.

Na danom portáli nájdeš aj profily hotelov, ktoré obsahujú hodnotenie komisie renomovaných analytikov a investigatívnych novinárov. Prievidzský hotel Magura, ktorý je momentálne na pretrase v ňom získal hodnotenie „neuspokojivý hotel“, to si zaslúžil aj kvôli podozreniam z podvodov pri čerpaní dotácií.

To, komu dáme peniaze a aký projekt tak podporíme vlastnými peniazmi je na každom z nás, konštatuje organizácia.

Zdroj: Transparency International Slovensko

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá