Poľsko čaká ťažká noc. Masa migrantov sa podľa všetkého chystá na obrovský útok na hranice

  • Pohraničná stráž v Poľsku si všimla podozrivé pohyby migrantov za hranicami
  • Zrejme sa chystá veľká akcia, pri ktorej sa migranti pokúsia prekročiť hranicu
  • Poľsko tvrdí, že hranice sú strážené dobre
bielorusko poľsko migranti
TASR/Ramil Nasibulin/BelTA pool photo via AP
  • Pohraničná stráž v Poľsku si všimla podozrivé pohyby migrantov za hranicami
  • Zrejme sa chystá veľká akcia, pri ktorej sa migranti pokúsia prekročiť hranicu
  • Poľsko tvrdí, že hranice sú strážené dobre

Podľa správ pohraničnej stráže to vyzerá, že nás čaká nepokojná noc, povedal v relácii poľského Rádia 24 zástupca ministra zahraničných vecí Piotr Wawrzyk, cituje ho portál Wiadomosci.

Poliaci tiež uvádzajú, že pohraničná stráž zverejnila nahrávku, na ktorej je vidieť, ako sa migranti na bieloruskej strane hranice pripravujú na veľký pokus o prekročenie hranice.

Reportérom z Mail Online sa podarilo získať vyjadrenie hovorcu poľskej pohraničnej stráže. Minulá noc bola podľa neho tichá, no počas dňa videlo množstvo skupín s ozbrojencami bieloruských síl, ako sa zgrupujú na hraniciach.

Medzi migrantmi je očividný rozruch. Je tu aj televízny prenosový voz. Niektoré stany zmizli. Migranti dostávajú inštrukcie, vybavenie a aj plyn od Bielorusov,“ povedal.

„Je vidieť, že na bieloruskej strane sa chystá veľký pokus prekročiť hranice, dnes v noci. Naše sily sú pripravené,“ dodal hovorca.

Poľsko však ubezpečuje, že hranica je strážená dobre a na prípadný útok sú pripravení. Poľská pravicová vláda totiž vybudovala na hraniciach ploty, ktoré by im mohol závidieť aj Donald Trump. Dohliada naň približne 17 000 pohraničných policajtov a vojakov.

Skupina migrantov, ktorá sa pokúšala prejsť cez štátne hranice z Bieloruska do Poľska, napadla poľských policajtov kameňmi, pričom jedného z nich zasiahla do prilby. Podľa agentúry AP o tom v nedeľu informovala poľská polícia, píše TASR.

Podľa uvedeného zdroja sa incident udial v sobotu večer pri dedine Klukowicze-Kolonia, ležiacej blízko poľsko-bieloruských hraníc. Polícia spresnila, že dopad vrhnutého kameňa bol taký silný, že helmu, ktorú mal napadnutý policajt na hlave, dokázal viditeľne poškodiť.

K ďalšiemu podobnému incidentu došlo tri hodiny predtým pri pohraničnej obci Starzyna, kde približne 50 migrantov prelomilo hraničnú bariéru. Polícia následne zatkla 22 občanov Iraku.

Vo východných pohraničných oblastiach Poľska táboria tisíce migrantov z Blízkeho východu, ktorí sa chcú dostať do Poľska a odtiaľ ďalej do Európy. Európska únia však obviňuje Bielorusko, že zámerne privádza ľudí do východnej Európy a následne ich pašuje na Západ.

Migračná kríza trvá mesiace

Situácia na hraniciach medzi Poľskom a Bieloruskom sa vystupňovala 8. novembra. Niekoľko tisíc ľudí vtedy prišlo z bieloruskej strany k poľským hraniciam a odmieta opustiť pohraničné pásmo. Niektorí z nich sa pokúšajú dostať do Poľska aj zvalením alebo prestrihnutím plotu z ostnatého drôtu.

Členské štáty EÚ obviňujú Minsk zo zámernej eskalácie krízy a žiadajú uvalenie sankcií. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zasa tvrdí, že za túto situáciu si môžu samotné západné krajiny, lebo v dôsledku ich konania ľudia utekajú zo svojej vlasti pred vojnou.

Opozičná televízia Nexta zverejnila video, na ktorom migranti nasadajú do autobusov v Minsku, aby sa tak dostali na hranice.

Migračná kríza trvá už od leta, keď bieloruský prezident Lukašenko vyhlásil, že ako odvetu za sankcie pošle do EÚ migrantov, najmä z Iraku. Štáty EÚ susediace s Bieloruskom už prijali opatrenia, postavili nové ploty na hraniciach a Litva vyhlásila výnimočný stav.

Situácia sa však vyhrotila začiatkom novembra 2021. Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok 8. novembra vyhlásil, že bezprecedentný nápor migrantov nelegálne prekračujúcich hranice s Bieloruskom ohrozuje bezpečnosť celej Európskej únie. Informovala o tom agentúra AFP.

„Uzavretie poľských hraníc je v našom štátnom záujme. Ale dnes ide o stabilitu a bezpečnosť celej EÚ,“ napísal Morawiecki na Twitteri.

„Tento hybridný útok režimu (bieloruského prezidenta Alexandra) Lukašenka sa zameriava na nás všetkých. Nedáme sa zastrašiť a spoločne s našimi partnermi v NATO a EÚ budeme brániť mier v Európe,“ zdôraznil.

Bieloruské ministerstvo obrany v utorok odmietlo obvinenia Varšavy, ktorá tvrdí, že Minsk koordinuje vlnu migrantov snažiacich sa dostať do Poľska.

„Bieloruské ministerstvo obrany považuje obvinenia poľskej strany za nepodložené a neodôvodnené,“ uviedli jeho predstavitelia vo vyhlásení. Minsk obvinil Varšavu z „úmyselnej“ eskalácie napätia.

Pre napätú situáciu na poľsko-bieloruských hraniciach uzavreli v utorok ráno od 07:00 h hraničný priechod Kužnica, potvrdila pre agentúru DPA hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže. Cestujúcich Poľsko vyzvalo, aby použili priechody Terespol a Bobrowniki.

Odvtedy sa migranti niekoľkokrát pokúsili zničiť zábrany na hraniciach a niekoľkým desiatkam z nich sa to aj podarilo. Polícia časť z nich zadržala, no niekoľko migrantov je na úteku niekde v Európe.

Zdroje: Wiadomosci, Mail Online, TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá