Odrežeme ti hlavu, vyhrážali sa žurnalistickej špičke. Bol najbližšie k mafiánom 90. rokov

  • Novinár Josef Klíma je legenda československej investigatívnej žurnalistiky
  • Dostal sa až nebezpečne blízko k najvýznamnejším mafiánom a zločincom porevolučného Česka a Slovenska
  • V Prahe pátral aj po Mikulášovi Černákovi
  • Viackrát sa dostal počas svojej novinárskej branže aj na Slovensko
černák, josef klíma
FB/Záhady Josefa Klímy, seznamzpravy.cz, zverejnené s povolením autora, TASR
  • Novinár Josef Klíma je legenda československej investigatívnej žurnalistiky
  • Dostal sa až nebezpečne blízko k najvýznamnejším mafiánom a zločincom porevolučného Česka a Slovenska
  • V Prahe pátral aj po Mikulášovi Černákovi
  • Viackrát sa dostal počas svojej novinárskej branže aj na Slovensko

Videl a zažil, ako mafia a podsvetie v raných 90. rokoch získavali moc a naberali v čerstvom kapitalizme na sile. Reč je o novinárovi Josefovi Klímovi, ktorý sa stal v Československu investigatívnou legendou. Jeho meno sa spája napríklad s televíznou reláciou Na vlastní oči, bol aj spoluzakladateľom časopisu Reflex. 

Startitup sa s novinárskym esom porozprával o divokých 90. rokoch, formovaní podsvetia, ale aj povolaní investigatívneho novinára, pri ktorom ide často aj o život.

Klíma taktiež prezradil, ako natočil reportáž o únose prezidenta Michala Kováča a takmer sa dostal do šarvátky so Slovenskou informačnou službou. „SIS-ka je mocná,“ varovali ho v 90. rokoch bratislavské zdroje.

Ostrieľaný investigatívec nám porozprával o „superstarovskom“ syndróme zločincov ako Jiří Kajínek či Mikuláš Černák, prečo policajti občas inklinujú k zločinu a ako sa ocitol v slovenskom pohraničnom mestečku, kde sa raňajkovala borovička a darilo vraj aj zločinu.

  • V článku sa dozvieš, prečo investigatívec Josef Klíma päť rokov nenavštívil Slovensko
  • „Vtedy to bola divočina, novinárom sa bežne vyhrážali a posielali na nás rôznych ‚lámačov kostí’,“ opísal novinár divoké 90. roky
  • Klíma nám rozpovedal príhodu, ako sa raz pracovne ocitol v jednom z pohraničných slovenských mestečiek
  • „Všade hmla a sneh a pred vami ide škodovka, ktorá kľučkuje, pretože ju šoféruje niekto načisto ožratý,“ spomína novinár
  • Klíma taktiež prezradil, kde si našiel odkaz o odrezaní hlavy

Už v 90. rokoch ste sa profilovali ako jeden z prvých investigatívnych novinárov v Československu. Kedy ste si všimli, že k nám presakuje niečo, čo by sa dalo nazvať predvojom toho, čo sa neskôr rozvinulo v plnohodnotnú mafiu a podsvetie?

V 90. rokoch začali hneď zárodky gangov. Havel udelil amnestiu, ktorá prepustila 20-tisíc väzňov rovno z väzníc na ulicu bez žiadnej záchrannej sociálnej siete, ako to je dnes.

K formovaniu prvých gangov, síce to je politicky nekorektné, ale dochádzalo často v niektorých rómskych rodinách. Tie predtým napríklad vekslovali alebo „pásli“ dievčatá. Tak sa kapitalizovali. Začali to robiť organizovane. 

Stali sa z nich v podstate biznismeni?

Áno. Stali sa z nich podnikatelia v odbore – zločin. Boli to najmä dievčatá, teda prostitúcia. Často to boli aj dievčatá, ktoré boli unášané. Napríklad na diskotéke sa k nim niekto dostal, možno im aj dal niečo do pitia a prebudili sa úplne niekde inde a v moci nejakého pasáckeho gangu, ktorý im viac-menej dal najavo, že sa nemajú šancu z toho dostať.

Mali ste s podobným prípadom skúsenosť aj vy sám?

Bolo to ešte v 90. rokoch, vypátral som dve dievčatá, ktoré „pásli“ na D5, keď ešte nebola dostavaná. Teda za Prahou bola Rudná, kde bol taký motorest, kde sa dosť zhromažďovali. My sme to tam monitorovali, a tie dievčatá sme tam objavili.

Došli sme za miestnymi policajtmi, aby ich vzali. Oni cítili tlak média, tak tam išli, zobrali ich na policajnú stanicu a tam za pol hodinu prišiel pasák a povedal, že tieto dievčatá sú s ním dobrovoľne. Tie pritakali, že to tak je, a tak si ich odviezol.

Teda bolo to v tom čase veľmi primitívne. Narukovali sem napríklad aj prvé cudzojazyčné gangy, väčšinou hovoriace po Rusky. Začali tu obchádzať menších podnikateľov, ktorí si tu napríklad otvorili nočný klub či diskotéku, ale aj cukráreň. Klasickým spôsobom im povedali, že buď nám budete platiť, alebo vám to tu vyhorí. Povedal by som, že to boli začiatky toho, keď sa tu začali formovať kriminálne, a v tom čase aj dosť násilné, gangy. 

zdroj: FB/Záhady Josefa Klímy, seznamzpravy.cz, zverejnené s povolením autora

Dalo by sa povedať, že prvým českým bossom v 90. rokoch bol Ivan Jonák s jeho neslávne známou diskotékou Discoland. Kedy ste si ale všimli, že niečo podobne presakuje aj na Slovensko? Máte takúto skúsenosť?

Bolo to v čase, keď som natočil reportáž o únose syna slovenského prezidenta Michala Kováča v Bratislave. Bol to rok 1995. Vtedy mi bolo naznačené, že sa to uskutočnilo pod záštitou Slovenskej informačnej služby a Ivana Lexu.

Boli sme tam asi tretí deň po tom, čo sa to stalo, a dostali sme sa k informáciám, ktoré ešte neboli zverejnené. Dokonca som zastihol v tom čase aj samotného Lexu. Niekde som ho vtedy našiel a žiadal o vyjadrenie.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá