VEDCI: Koronavírus v labáku nevznikol. Pribudlo 8 264 nakazených a 40 úmrtí

  • Počet pozitívne testovaných pacientov PCR testami sa za včerajší deň zvýšil o 8 264
  • Vedci objasňujú začiatok pandémie. Prichádzajú so štúdiami, ktoré podľa nich hovoria celkom jasne
covid automat korona
TASR/AP/Matthias Schrader
  • Počet pozitívne testovaných pacientov PCR testami sa za včerajší deň zvýšil o 8 264
  • Vedci objasňujú začiatok pandémie. Prichádzajú so štúdiami, ktoré podľa nich hovoria celkom jasne

V sobotu odhalili PCR testy na Slovensku 8 264 ľudí nakazených koronavírusom, pričom laboratóriá vykonali 15 299 PCR testov. Za uplynulý deň pribudlo 40 obetí ochorenia COVID-19. V nemocniciach leží 2 706 ľudí s ochorením COVID-19, informuje NCZI

Vírus vznikol prirodzene

Po prepuknutí celosvetovej pandémie mnohých prirodzene zaujímal pôvod jej vzniku. V hre bolo hneď niekoľko možných scenárov a aj možnosť, že koronavírus bol umelo vytvorený v laboratóriu.

Vedci pri svojich rozsiahlych výskumoch, ktoré boli uverejnené včera, podobné dohady vyvrátili. Analyzovali množstvo dát a závery ich štúdií tvrdia, že bol koronavírus prítomný v živých cicavcoch predávaných na trhu s morskými živočíchmi Huanan koncom roka 2019. Tam malo dôjsť k prenosu vírusu na človeka.

Práve v okolí trhu sa začali objavovať prví ľudia, ktorí mali príznaky dovtedy nepoznaného koronavírusu. Trh uzavreli 1. januára 2020, teda pred začiatkom čínskeho nového roka. Ľudia na oslavy cestovali do svojich domovov po celej Číny, čo vírus rozšírilo tam a napokon aj do celého sveta.

Na štúdie upozornil New York Times, no dodal, že ani jedna z páru štúdií zatiaľ nebola publikovaná vo vedeckom časopise.

Vedci do hĺbky skúmali aj možnosť, že vírus vytvorili vedci za zatvorenými dverami. Na túto hypotézu sa im však nepodarilo nájsť dostatok dôkazov ani indícií. Evolučný biológ z univerzity v Arizone, ktorý sa na štúdiách podieľal, tvrdí, že sú dôkazy jednoznačné. Vírus má prirodzený pôvod.

Sme na dobrej ceste

Počet nových prípadov koronavírusu celosvetovo počas minulého týždňa klesol o 21 %. Ako uviedla Svetová zdravotnícka organizácia, počet nakazených klesá už tri týždne po sebe. Minulý týždeň pribudlo viac ako 12 miliónov nových prípadov ochorenia COVID-19. Jediným regiónom, ktorý zaznamenal nárast, bol západný Pacifik. Počet úmrtí na COVID-19 celosvetovo klesol o 8 %.

Členské krajiny Európskej únie (EÚ) sa počas týždňa dohodli, že by mali uľahčiť cestovanie turistov na územie 27-členného bloku pre ľudí, ktorí sú zaočkovaní proti koronavírusu alebo sa zotavili z ochorenia COVID-19. Rada Európskej únie odporúča, aby členské krajiny EÚ na budúci mesiac zrušili požiadavky na testovanie a karanténu u ľudí, ktorí dostali vakcíny schválené v únii alebo odsúhlasené Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Na územie EÚ budú môcť na 180 dní v roku vstupovať ľudia, u ktorých od podania druhej dávky vakcíny uplynulo 14 dní ale nie viac ako 270 dní, a tiež ľudia, ktorí dostali posilňujúcu dávku očkovacej látky. Európska komisia privítala nezáväzné pravidlo, podľa ktorého sa testy nebudú vyžadovať u detí mladších ako šesť rokov v sprievode dospelého.

„Táto aktualizácia pravidiel opäť uľahčí cestovanie z krajín mimo Európskej únie na územie EÚ a berie do úvahy vývoj pandémie, zvýšenú mieru zaočkovanosti vo svete a podávanie posilňujúcich dávok,“ uviedla Európska komisia.

Zdroje: Zenodo, New York Times, NCZI, SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá