Covid testom za 5 eur dávame zbohom. Nasledovať by mali respirátory

  • Reagujú tak na platnú vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva SR
  • Účinná je od 26. februára 2022, odkedy platí režim „základ".
Ilustračný obrázok
TASR/ František Iván
  • Reagujú tak na platnú vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva SR
  • Účinná je od 26. februára 2022, odkedy platí režim „základ".

Nemocnice končia s antigénovým testovaním v cene päť eur. V stredu o tom rozhodla vláda, keď zrušila svoje vlastné uznesenie zo septembra minulého roka. To bolo vypracované v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemickou situáciou, keď bolo potrebné pokračovať v testovaní vo vybraných nemocniciach tak, aby sa regionálne pokryli potreby obyvateľstva.

Nie je nutná regulácia ceny

„Návrh na zrušenie uznesenia vlády sa predkladá v súvislosti s platnou vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorá je účinná od 26. februára 2022, odkedy platí režim ‚základ’,“ objasňuje Ministerstvo zdravotníctva SR v materiáli.

Obyvatelia sa podľa neho pri návšteve obchodov či služieb nemusia preukazovať negatívnym výsledkom testu, a preto podľa rezortu nie je nutná regulácia ceny testovania prostredníctvom štátom dotovaného manipulačného päťeurového poplatku.

zdroj: TASR/ Ján Krošlák

Epidemická situácia na Slovensku sa naďalej zlepšuje

Ako informoval riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík, klesá počet pozitívne testovaných na ochorenie COVID- 19, znížil sa počet pacientov v nemocniciach, ako aj počet osôb na umelej pľúcnej ventilácii. Výraznejšie išli dolu aj počty výjazdov záchraniek k pozitívnym pacientom.

Ako však zároveň dodal, naďalej evidujeme veľmi vysokú pozitivitu PCR testovania. „Musíme si byť vedomí, že tých infekčných osôb v našom okolí je stále veľa,“ upozornil Mišík s tým, že každý týždeň ešte stále dostane pozitívny výsledok testu asi jedno percento populácie na Slovensku. „Osobné riziko infekcie je veľmi vysoké,“ zdôraznil.

Čo sa týka výjazdov záchraniek, v štyroch krajoch eviduje Ministerstvo zdravotníctva SR pokles, v ostatných je stav približne na úrovni predchádzajúceho týždňa alebo zaznamenali mierny nárast. Ide najmä o oblasti, keď vlna omikron začala o niečo neskôr.

zdroj: TASR/Ján Krošlák

Nosenie respirátorov sa zruší najskôr koncom marca

Povinné nosenie respirátorov by sa mohlo zrušiť najskôr koncom marca. Ide o jediné protiepidemické opatrenie, ktoré bude ešte po pondelku 14. marca na Slovensku platiť.

Ako uviedol po stredajšom rokovaní vlády riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík, ministerstvo bude pozorne sledovať vývoj šírenia koronavírusu a následne rozhodne, kedy by sa mohlo definitívne zrušiť povinné rušenie rúšok či respirátorov.

Od pondelka už nebudú musieť nosiť respirátory počas vysielania moderátori v televíziách či respondenti na tlačových konferenciách.

Od pondelka už budú hromadné podujatia bez obmedzení. Vláda taktiež v stredu rozhodla o zrušení aj obmedzení prevádzkových hodín. Na hraniciach sa už nebudeme musieť preukazovať PCR testom, keď prichádzame z niektorých tretích krajín.

Eliminuje sa tak väčšina protiepidemických opatrení a vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva SR. Vyhlášky má Úrad verejného zdravotníctva SR pripraviť už vo štvrtok.

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá