Agresívna blondína a Putinove ústa. Zacharovová a Peskov sú rozdielni, no slúžia jednému účelu

  • Ich prejavy môžu pre diváka pôsobiť ako protipóly, vo výsledku sa však stretávajú
  • Hovorcov Mariu Zacharovovú a Dmytriho Peskova môžeme označiť za jedných z najhlasnejších šíriteľov kremeľskej propagandy
  • Jedna však volí teatrálne výstupy, druhý kultivovaný prejav
hovorcovia Kremľa zacharovova peskov
SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File,Flickr/Alex Kirilov
  • Ich prejavy môžu pre diváka pôsobiť ako protipóly, vo výsledku sa však stretávajú
  • Hovorcov Mariu Zacharovovú a Dmytriho Peskova môžeme označiť za jedných z najhlasnejších šíriteľov kremeľskej propagandy
  • Jedna však volí teatrálne výstupy, druhý kultivovaný prejav

Agresívna blondína, ktorá sa stala jednou z najhlasnejších trúb ruskej propagandy. Maria Vladimirovna Zacharovová je prvou ženou, ktorá sa stala hovorkyňou inštitúcie, akou je ministerstvo zahraničných vecí.

Diplomatickému remeslu privoňala už ako malé dievča, keďže jej otec bol sovietskym veľvyslancom. Na začiatku 80. rokov sa kvôli jeho novej pracovnej pozícii celá rodina presťahovala do Pekingu. Maria mala vtedy 6 rokov a až do rozpadu Sovietskeho zväzu žila v Číne.

Ako uviedla v minulosti pre médiá, jej rodičia túžili po chlapcovi, a to, že sa narodila ako dievča, malo pre nich byť sklamanie. „Myslím si, že môj otec ma nebral vážne. Miloval ma, vychoval ma, no jeho očakávania boli nízke. Neuvedomovala som si to, ale myslím, že to vo mne zanechalo stopy,“ cituje slová hovorkyne portál BuzzFeed.

Zacharovová sa neskôr dostala na Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov. Škola MGIMO sa preslávila tým, že vychovala nejedného ruského agenta tajných služieb.

Táto inštitúcia bola tiež začiatkom 80. rokov snom pre mnohých mladých ľudí z východného bloku, ktorí chceli preraziť na poli diplomacie. Jej študenti však museli mať bezchybný kádrový profil, a tak sa na ňu dostali iba ľudia stopercentne preverení a oddaní režimu.

Absolventka diplomatickej školy s nediplomatickým správaním

Aj keď Maria Zacharovová študovala na jednej z najprestížnejších diplomatických škôl, diplomatický slovník by si u nej hľadal iba ťažko. Ako hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí sa postarala o viaceré tlačovky, ktoré sa kvôli jej slovníku a rekciám stali virálnymi.

Za zmienku stojí napríklad jej reakcia na otázku fínskeho novinára Erkka Mikkonena, ktorý sa hovorkyne spýtal, čo hovorí na situáciu LGBTI komunity v autonómnej republike ruskej federácie, Čečensku.

Vodca Ramzan Kadyrov totiž v tejto súvislosti vyhlásil, že v ich krajine nie sú homosexuáli. Vedenie krajiny je pritom dlhodobo známe podozreniami, že mučí a vraždí ľudí z tejto komunity.

Podráždená Zacharovová však novinárovi odmietla dať odpoveď a teatrálne do kamery zahlásila, že žiada vodcu Kadyrova, aby pozval novinára do krajiny, aby mohol priniesť reportáž na túto tému. Aj napriek naliehaniu reportéra svoj názor na situáciu nepovedala a namiesto toho sa novinára spýtala, či sa bojí ísť do Čečenska.

Zacharovová sa „vyznamenala“ aj po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta, keď uviedla, že za to môžu ruskí Židia.

„Ak chcete vedieť, čo sa stane v Amerike, s kým sa musíte porozprávať? Prirodzene, musíte sa porozprávať so Židmi,“ cituje slová Zacharovovej portál rádia RadioFreeEurope. V relácii Sunday Evening ďalej židovským prízvukom parodovala nemenovaného príslušníka komunity, ktorý jej mal povedať, že zaplatili kampaň Clintonovej, ale aj Trumpovi, ktorému dali raz toľko.

Facebook rada využíva, aj keď je v krajine zakázaný

Antisemitské slová hovorkyne dnes vyznievajú o to zvláštnejšie, pretože je veľkou hlásateľkou rétoriky Kremľa, ktorá tvrdí, že Ukrajinu ide Rusko denacifikovať.

Na začiatku marca tiež pridala na svoj Facebook „dôkaz“ o tom, že na Ukrajine sú naozaj nacisti. Išlo o fotografiu židovského pamätníka v obci Bogdanovka, kde nacisti počas druhej svetovej vojny vyvraždili vyše 50-tisíc obyvateľov židovskej komunity.

Na fotografiách, ktoré pridala Zacharovová, je pamätník pomaľovaný svastikami, čím chcela Západu dokázať, že na denacifikáciu Ukrajiny majú jasný dôvod. Facebook tiež naďalej využíva na šírenie ruskej propagandy aj napriek tomu, že táto sociálna sieť má byť v Rusku zablokovaná.

Okrem toho je však Zacharovová známa tým, že rada pracuje v záhrade a píše texty piesní. A nie len tak do šuplíka. Jej piesne spievalo niekoľko známych ruských spevákov, napríklad Katya Lel.

„Mnoho ľudí ma žiada, aby som im napísala text, ale ja nepracujem na objednávku. Potrebujem cítiť, rozumieť. Emócie sú na prvom mieste a až potom slová,“ cituje jej slová agentúra TASS.

Zacharovová sa v súčasnosti nachádza na sankčnom zozname Európskej únie, v dôsledku čoho má znemožnený vstup do krajín Európskej únie a jej prípadný majetok v týchto krajinách bol zmrazený. Po začiatku invázie obleteli všetky médiá jej slová o tom, že európske sankcie sú „príkladom a ukážkou absolútnej vlastnej bezmocnosti Západu pri uskutočňovaní zahraničnej politiky a v medzinárodných vzťahoch“.

Zacharovová sa tiež počas svojho príhovoru zaujímala, či Západ vie, „s kým má tú česť“, a pripomenula, že Rusko zaberá šestinu sveta, je jadrovou mocnosťou a obrovskou krajinou. „S kým sa to chcete hrať a aké hry?“ citovala jej slová TASR.

zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Kontroverzný hovorca Putina

O niečo kultivovanejšie slová volí ďalší hovorca Kremľa, a to Dmitrij Peskov, ktorý novinárom tlmočí myšlienky priamo od Vladimira Putina. Má to byť jeden z mála ľudí, ktorý má k nemu v súčasnosti prístup.

Podobne ako Zacharovová, aj Peskov pochádza z rodiny diplomata. Jeho otec bol totiž vedúcim diplomatickej misie v Pakistane.

Diplomatickej práce sa chopil aj Dmitrij ešte v 90. rokoch, keď pracoval na veľvyslanectve v Turecku. S novým miléniom sa však presunul na tlačové oddelenie ruského prezidenta a v roku 2012 sa stal hovorcom Vladimira Putina.

Na rozdiel od Zacharovovej, Peskov je známy svojím kultivovanejším a racionálnejším správaním, neznamená to však, že by ho škandály obchádzali.

Washington Post napríklad upozorňuje na rok 2012, keď Rusko zachvátila vlna protestov, ktorú médiá volali „snežná revolúcia“. Nahnevaní Rusi vyšli vtedy do ulíc, aby vyjadrili nesúhlas s výsledkom prezidentských volieb, ktoré vtedy opäť vyhral Vladimir Putin.

hovorca Putina
zdroj: Flickr/Alex Kirilov

Peskov sa vtedy vyjadril, že polícia, ktorá zakročila proti demonštrantom, bola príliš jemná, a že „pečene demonštrantov, ktorí zaútočili na policajtov mali byť rozotreté po asfalte“.

Okrem tohto výroku však Peskov zaujal verejnosť pre svoj luxusný životný štýl. Upozorňoval na to napríklad Alexej Navaľnyj, ktorého ruský režim odsúdil na 2,5 roka väzenia, pričom mu hrozí ďalších 15.

Po svadbe Dmitriho Peskova s ruskou olympijskou krasokorčuliarkou Tatianou Navkou totiž Navaľnyj upozornil na luxusné hodinky značky Richard Mille, ktoré mal vtedy Peskov na ruke.

Luxusný kúsok s lebkou mal podľa Navaľného stáť minimálne 550-tisíc dolárov, jeho cena však mohla prekročiť aj milión. Ako dodal, Peskovov plat bol vtedy približne 130-tisíc dolárov za rok a bolo teda nemožné, aby si takýto kúsok zadovážil z úspor zo štátneho platu. Hovorca Kremľa vtedy uviedol, že hodinky mu kúpila jeho mladomanželka, píše The Telegraph.

Jeho dcéra vojnu odsúdila. Ale iba na chvíľu

Médiá tiež nedávno zaujala aj jeho dcéra Jelizaveta Peskovová, ktorá tesne po invázii na Instagram príbeh (story) použila hashtag „nie vojne” napísaný v azbuke, ktorý na internete používajú Rusi, ktorí nesúhlasia s vojenskou inváziou na Ukrajinu. Čoskoro však tento príspevkov Peskovová vymazala.

Po tomto sa na chvíľu zo sociálnej siete odmlčala a neskôr v žiadnom zo svojich príspevkov vojnu nezmienila. Peskovová je pritom na Instagrame pomerne známa osoba, má cez 240-tisíc followerov. Študovala na prestížnej škole v Paríži a stážovala v kancelárii francúzskeho pravicového europoslanca Aymerica Chauprade.

Tento incident môže byť podľa amerického portálu Insider pravdepodobne „hlboko zahanbujúci pre Peskova a Putinov širší okruh“. Okrem samotného ruského prezidenta patrí Peskov medzi najviac mediálne viditeľných predstaviteľov Kremľa, ktorý tvrdo obhajuje rozhodnutie Moskvy o ruskej invázii na Ukrajinu a zároveň ostro kritizuje Spojené štáty a západných spojencov, píše TASR.

Okrem toho Peskov, podobne ako celý Kremeľ, nepoužíva slovo vojna, ale špeciálna ruská operácia.

Zaujímavé tiež je, že pár dní pred samotnou inváziou výrazne odmietal, že by sa Rusko chystalo zaútočiť na Ukrajinu a označoval západné mocnosti za vojnových štváčov. V súčasnosti prichádza väčšina stanovísk Kremľa práve z jeho úst. Bol jedným z prvých ľudí, na koho Európska únia uvalila sankcie.

Ruských obyvateľov tiež vyzýva, aby sa zjednotili okolo osoby Vladimira Putina. „Teraz nie je čas na rozdelenie,“ povedal novinárom Peskov v reakcii na výzvy viacerých ruských osobností, ktoré volajú po ukončení vojny. „Teraz je čas zjednotiť sa, zjednotiť sa okolo nášho prezidenta,“ cituje hovorcu Kremľa TASR.

Odomknúť kamošovi / rodine
Zdroje: BuzzFeed, RadioFreeEurope, The Telegpraph , Washington Post, TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá