Proruskí politici
Martin Jakubec
SITA/Branislav Bibel, FB/MJ

Panoptikum proruských trollov: Zabávač Jakubec či zablokovaný Blaha

  • Kto najviac podporuje a obhajuje Putinov režim
  • Startitup sa tak pozrel na mená známych ľudí, ktorých sympatie patria Rusku
  • Kto najviac podporuje a obhajuje Putinov režim
  • Startitup sa tak pozrel na mená známych ľudí, ktorých sympatie patria Rusku

Inklinácia ku Kremľu Vladimira Putina, zľahčovanie vojny na Ukrajine či doslova mentalita proruského trolla. Nájsť v súčasnosti v slovenskom parlamente, ale aj mimo neho, podobne orientovaných sa politikov, nie je úplne ťažké.

Kuriózne ale je, že ružovými okuliarmi na krajinu veľkého medveďa pozerajú aj niektorí ostrieľaní veteráni slovenskej politiky, ktorí sa, paradoxne, v minulom režime pasovali s nechcenou kariérou disidentov.

Startitup sa rozhodol pozrieť práve na tých politikov, ktorí častokrát Ruskú federáciu vnímajú nekritickou a subjektívnou optikou. Ako ale aj viacero analytikov a odborníkov prízvukuje, ten pravý a často naozaj vyhrotený ruský naratív sa v radoch toxickej politickej scény vykryštalizoval až v zlomovom okamihu, v roku 2014. A to v čase anexie ukrajinského Krymu.

„Áno, po roku 2014 sa, povedzme, výraznejšie objavila agresívnejšia aktivita presadzovania záujmov alebo pozitívneho PR Ruska aj medzi politikmi a aj rôznymi stránkami na internete a sociálnych sieťach,“ povedal pre Startitup politológ Jozef Lenč.

Pozri sa tak s nami na hitparádu“ tých najvypuklejších proruských sympatizantov, ktorí už dnes možno vyčaria na tvári skôr súcitný úsmev, ale niektorí vedia doslova zmanipulovať tisíce fanúšikov. Jeden z politikov, smerák Ľuboš Blaha, si za nenávistné reči vyslúžil aj ban od sociálnej siete, píše Živé.sk.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: Cas.sk, Život, TA3, Denník N, HNonline, TASR, SME, Pravda, Omediach, TASR, Živé.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá