Odborníci odhalili kľúč k chudnutiu. Nebude ťa stáť ani euro

  • 45 % svetovej populácie chce momentálne schudnúť
  • Kľúčom k úspechu je čo najrôznorodejší pohyb
muž, žena, tetovanie
Unsplash/Mad Rabbit, Fornander
  • 45 % svetovej populácie chce momentálne schudnúť
  • Kľúčom k úspechu je čo najrôznorodejší pohyb

Jedným z trendov 21. storočia je starať sa o svoje telo, k čomu neodmysliteľne patrí nielen naše oblečenie, ale aj postava, respektíve váha. Aj preto je mimoriadne dôležité, ako sa stravujeme a koľko fyzickej aktivity vyvíjame.

A práve športové činnosti boli za posledné dva roky v menšej alebo väčšej miere limitované kvôli obmedzeniam súvisiacim s celosvetovou pandémiou koronavírusu. 

Nedostatok pohybu, dlhšie trávenie času doma, často pred televíznou alebo počítačovou obrazovkou, zákonite viedli k naberaniu prebytočných kilogramov. Aj preto, podľa prieskumu spoločnosti Ipsos, 45 percent celosvetovej populácie sa v súčasnosti snaží schudnúť

Meranie kalórií z cvičenia je nepresné 

CNN prízvukuje, že väčšina z týchto ľudí sa to snaží pomocou väčšej intenzity cvičenia a kvalitnejšieho stravovania a nie dodržiavaním diéty. Ide o známu metódu kontrolovaniu príjmu a výdaja kalórií, pri ktorej sa človek snaží spáliť viac kalórií ako príjme. Problémom však je, že podchytenie spálených kalórií je ťažšie, ako by sa mohlo zdať.   

Počet kalórií, ktoré človek pri konkrétnom cvičení alebo pohybe spáli, závisí od rôznych faktorov vrátane výšky a hmotnosti, pohlavia a svalovej hmoty. Avšak počet kalórií, ktoré spálite pri nejakom cvičení, môže ovplyvniť aj váš zdravotný stav či počasie.

„Tvrdšie pracujete v prípade 6-míľového behu (9,7 kilometra) pri 27 °C a vysokej vlhkosti, ako keď je vonku 10 °C a sucho. Vaše telo tiež pracuje tvrdšie, ak bojujete proti prechladnutiu alebo ak ste predošlú noc nespali dobre. V metabolizme sa spája mnoho faktorov,“ vysvetlil Keith Anderson, rodinný a športový lekár z amerického štátu Severná Karolína. 

Okrem toho, CBS58 upozorňuje na fakt, že moderné zariadenia na sledovanie kalórií, ako sú fitness hodinky, nie sú vždy presné.

Štúdia s názvom Accuracy in Wrist-Worn, Sensor-Based Measurements of Heart Rate and Energy Expenditure in a Diverse Cohort, ktorú publikoval Multidisciplinary Digital Publishing Institute, preukázala zaujímavé výsledky.

Zatiaľ čo sedem zariadení umiestnených na zápästí adekvátne meralo srdcovú frekvenciu u ľudí, ktorí kráčali, behali a bicyklovali, žiadne z nich presne nezmeralo energetický výdaj. Najpresnejšie zariadenie sa od správnej hodnoty odchýlilo o takmer 27 %, kým najmenej presné až o neuveriteľných 93 %.

Čím viac pohybu, tým lepšie

News Central Site tiež píše, že podobne nespoľahlivé sú aj počítadlá kalórií na cvičebných strojoch porovnateľných s bežeckými pásmi, stacionárnymi bicyklami a eliptickými strojmi, teda strojmi simulujúcimi chôdzu na schodisku, chôdzu ako takú či beh, bez toho, aby nadmerne zaťažoval kĺby. Špeciálne eliptické bicykle sú mimoriadne nepresné pri meraní spálených kalórií.

Podľa ďalšej štúdie Caloric Expenditure Estimation Differences between an Elliptical Machine and Indirect Calorimetry vydanej v časopise Exercise Medicine, tieto zariadenia ukazujú o 200 kalórií viac, ako v skutočnosti spálite. 

„Tieto cvičebné stroje sú naozaj nespoľahlivé. Aj keď si k týmto sofistikovaným zariadeniam vytvoríte silné puto, výsledky nebudú úplne presné,“ povedala pre CNN dietologička a odborníčka na výživu Kat Barefieldová.

Čo máš teda robiť, ak sú výdobytky modernej technológie nepresné? Už spomínaný Keith Anderson má jasnú odpoveď: venovať sa športovým činnostiam, do ktorých sa zapája celé telo. 

„Práve trénujem na Majstrovstvá sveta v dlhom triatlone Ironman a jednoznačne spálim viac kalórií plávaním a behom ako bicyklovaním,“ uviedol Anderson, ktorý taktiež odporúča pilates a HIIT (High Intensity Training).

„Čím viac pohybu dokážete zapojiť, tým lepšie. Hudba vám dodá viac energie na pohyb pri intenzívnejších rýchlostiach,“ pridala ďalšie rady Barefieldová. 

Zdroje: Ipsos, CBS58, CNN, Multidisciplinary Digital Publishing Institute, News Central Site, Exercise Medicine

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá