Putin sa izoluje, poradcov mohol dať do domáceho väzenia, uviedol Biden

  • Vojna na Ukrajine už prebieha viac ako mesiac
  • Ruské sily sa už údajne začali sťahovať z nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyle
Putin FSB
SITA/AP, Mikhail Klimentyev
  • Vojna na Ukrajine už prebieha viac ako mesiac
  • Ruské sily sa už údajne začali sťahovať z nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyle

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyhlásil, že neverí prísľubom Ruska o znížení vojenskej aktivity voči Ukrajine, a uviedol, že ukrajinská armáda sa pripravuje na ďalšie boje na východe krajiny.
TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

„Neveríme nikomu, ani jednej krásnej vete,“ uviedol Zelenskyj vo videopríhovore k národu a dodal, že ruské jednotky sa len preskupujú, aby mohli udrieť na východoukrajinský región Donbas.

„Nebudeme nič prezrádzať. Budeme bojovať o každý meter svojho územia,“ dodal Zelenskyj. Po ďalšom kole mierových rokovaní v Istanbule v utorok ruský vyjednávač uviedol, že Moskva „radikálne“ obmedzí svoje útoky v blízkosti ukrajinskej metropoly Kyjev a mesta Černihiv. Ostreľovanie však pokračovalo aj v noci.

Situáciu sledujeme online v novom článku, ktorý priebežne aktualizujeme o nové informácie. 

21:14 Pentagón varoval pred zvýšeným rizikom leteckých útokov na Kyjev 

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev je naďalej vystavené vysokému riziku ruských náletov, povedal vo štvrtok vysoký predstaviteľ amerického ministerstva obrany, ktorého citovala agentúra DPA.

Aj keď sa ruská vojenská prítomnosť v okolí Kyjeva znižuje, Moskva naďalej podniká na mesto nálety. Za uplynulých 24 hodín sa počet bojových letov údajne „výrazne zvýšil“, tvrdí nemenovaný predstaviteľ. Ruské tvrdenia o deeskalácii označil za „peknú rétoriku“, avšak realita je podľa neho taká, že „Kyjev je stále veľmi ohrozený“.

Americkí vojenskí analytici prisudzujú zintenzívnenie ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny práve tomu, že Moskva nedokázala dobyť Kyjev. „Toto prehodnotenie (ruských) priorít v Donbase jasne naznačuje, že (Rusi) vedia, že nedokázali dobyť hlavné mesto,“ uviedol nemenovaný predstaviteľ.

Agentúra AP v tejto súvislosti informovala o tom, že Rusko začalo premiestňovať len menej ako 20 percent svojich jednotiek z blízkosti Kyjeva.

20:30 Putin sa izoluje; poradcov mohol dať do domáceho väzenia, uviedol Biden

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok uviedol, že šéf Kremľa Vladimir Putin sa zrejme izoluje od svojho okolia a pravdepodobne prepustil niektorých svojich poradcov alebo ich dal dokonca do domáceho väzenia. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

„Zdá sa, že (Putin) je izolovaný a existujú určité náznaky, že prepustil alebo dal do domáceho väzenia niektorých svojich poradcov,“ povedal Biden bez poskytnutia ďalších informácií.

Šéf Bieleho domu v súvislosti s vojnou na Ukrajine uviedol, že je „skeptický“ čo sa týka tvrdení Moskvy, že sa sťahuje zo severnej časti krajiny a z okolia Kyjeva.

„Zatiaľ neexistuje jasný dôkaz, že (Rusko) sťahuje všetky svoje sily z Kyjeva,“ povedal Biden. „Existujú aj dôkazy, že (Rusko) posilňuje svoje jednotky v oblasti Donbasu,“ dodal prezident USA.

20:23 OSN a jej partneri doručili zásoby pre tisícky ľudí na severovýchode krajiny

Humanitárna koordinátorka Organizácie Spojených národov (OSN) na Ukrajine uviedla, že organizácia a jej partneri doručili zásoby pre tisícky ľudí na severovýchode krajiny, ale nie sú schopní dostať sa k niektorým obliehaným mestám na juhu.

Osnat Lubraniová vo štvrtok uviedla, že prídely potravín od humanitárnej organizácie Človek v tiesni a Svetového potravinového programu prinesú úžitok takmer 6 000 ľuďom v Sumy a oblastiach vrátane miest Trostjanec a Ochtyrka. Základné domáce potreby vrátane prikrývok a varných kanvíc od Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov zase pomôžu 1 500 ľuďom a hygienické súpravy pomôžu 6 000 ľuďom s hygienou a pitnou vodou.

Lubraniová tiež uviedla, že zdravotnícky materiál a traumatologické súpravy od Svetovej zdravotníckej organizácie pomôžu s ošetrením 150 pacientov, ktorí potrebujú intenzívnu starostlivosť pre vážne zranenia, a ďalší zdravotnícky materiál poslúži na pomoc 10-tisíc ľuďom na tri mesiace.

19:34 USA má potajme cvičiť ukrajinských vojakov v Poľsku, naznačil Biden. Problémom je viac dobrovoľníkov ako zbraní

Spojené štáty majú cvičiť ukrajinských vojakov v Poľsku, naznačil americký prezident Joe Biden v pondelok. Prezidentovo prerieknutie si ako prvý všimol portál Politico.

19:10 Ruský poslanec sa bez hanby opýtal ľudí, či by Rusko malo zhodiť atómovú bombu

Poslanec ruskej Štátnej dumy Michail Dielagin zverejnil na sociálnej sieti prieskum, v ktorom sa pýtal, či by Rusko malo zhodiť atómovú bombu na jednu z krajín, ktoré vyjadrili podporu Ukrajine.

18:49 Ruskí vojaci opúšťajú Černobyľ, mali spanikáriť z prvých prípadov ochorenia 

Ruskí vojaci opúšťajú jadrovú elektráreň Černobyľ a smerujú k ukrajinskej hranici s Bieloruskom. Tvrdí to ukrajinská národná spoločnosť na výrobu jadrovej energie Enerhoatom, podľa ktorej sa tiež ruské sily pripravujú opustiť neďaleké mesto Slavutyč, kde žijú zamestnanci elektrárne.

Enerhoatom tiež informoval o potvrdení správ o tom, že Rusi vykopali zákopy v Červenom lese obklopujúcom elektráreň v rámci tamojšej uzavretej zóny a dostali „značné dávky radiácie“. Ruskí vojaci „spanikárili z prvých prípadov ochorenia“, ktoré sa prejavili veľmi rýchlo a začali sa pripravovať na odchod, uviedol.

Agentúra AP upozorňuje, že toto tvrdenie sa nedá nezávisle overiť. Rusi podľa Enerhoatomu podpísali dokument potvrdzujúci odovzdanie jadrovej elektrárne, ktorý tiež uvádza, že administratíva zariadenia nemá žiadne sťažnosti na ruských vojakov, ktorí ho „strážili“.

19:34 Rusi na Putina nedajú dopustiť. Jeho konanie na Ukrajine schvaľuje 80 % obyvateľov (PRIESKUM)

18:02 Platba za ruský plyn je uhradená a ďalšie kroky Slovenska zatiaľ nie sú potrebné, tvrdí ministerstvo hospodárstva

Platba za ruský plyn je uhradená a ďalšie kroky Slovenska zatiaľ nie sú potrebné, tvrdí Ministerstvo hospodárstva SR. Rezort pracuje na znížení závislosti od plynu z Ruska. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR Katarína Matejková.

Vzhľadom na to, že platba za poslednú faktúru za plyn je už uhradená, nie sú potrebné nijaké okamžité kroky Slovenska a ďalší vývoj ukážu najbližšie týždne. Budeme postupovať spoločne s ostatnými členskými štátmi Európskej únie. Rezort hospodárstva zároveň intenzívne pracuje na znížení závislosti od plynu z Ruskej federácie,“ uvádza Matejková.

Rezort tak reagoval na kroky ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina od piatka začne prijímať platby od „nepriateľských krajín“ za zemný plyn v rubľoch. Kontrakty sa podľa neho zastavia, ak kupujúci nebudú súhlasiť s novými podmienkami. Podľa jeho slov zákazníci, ktorí chcú kupovať plyn, „si budú musieť otvoriť účty v rubľoch v ruských bankách“.

17:40 Žilinka nechce vyhrocovať vzťahy s Ruskom formálnymi gestami

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka odmieta vyhrocovanie napätých vzťahov s Ruskou federáciou formálnymi gestami, akým by bolo zrušenie Dohody o spolupráci medzi Generálnou prokuratúrou SR (GP SR) a Generálnou prokuratúrou Ruskej federácie z 28. marca 2002. Generálny prokurátor na sociálnej sieti píše, že vzťahy medzi generálnymi prokuratúrami Slovenskej republiky a Ruskej federácie sú dnes na hranici nevyhnutnej potreby a profesionality: „Možnosti spolupráce v zmysle Dohody nie sú a ani objektívne nemôžu byť napĺňané.“

Podľa jeho slov to však neznamená, že by dlhé roky budovaná spolupráca mala byť dnes zničená. Píše, že by sme nemali rušiť vzájomné vzťahy aj formálne: „K tejto otázke považujem za potrebné pristupovať triezvo a rozvážne, hľadiac do budúcna.“ 

ODMIETAM VYHROCOVANIE NAPӒTÝCH VZŤAHOV FORMÁLNYMI GESTAMIDohoda o spolupráci medzi Generálnou prokuratúrou Slovenskej…

Posted by Maroš Žilinka – generálny prokurátor SR on Thursday, March 31, 2022

Vzťahy s Ruskom sú dnes napäté, uznáva, no tvrdí, že by sme ich nemali vyhrocovať formálnym gestom, akým by bolo zrušenie Dohody. „Uprednostňujem konkrétne kroky a reálnu pomoc,“ píše. Za tie považuje okrem iného verejné odsúdenie vojenskej agresie, osobné stretnutie generálneho prokurátora SR s prokurátorkou Ukrajiny na Ukrajine či začatie trestného stíhania pre vojnové trestné činy a trestné činy proti ľudskosti.

Navrhuje tiež oznámenie Generálnej prokuratúre Ruskej federácie, že zo strany Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky nebude naplnený Program spolupráce medzi Generálnou prokuratúrou Slovenskej republiky a Generálnou prokuratúrou Ruskej federácie na roky 2022 – 2023 z 13. januára 2022.

16:24 Putin sa nepriateľským štátom vyhráža, že ich odstaví od plynu

Rusko sa vyhráža, že zastaví dodávky plynu kupujúcim z „nepriateľských štátov“, ak od zajtra neprejdú na platby v rubľoch, informuje na svojom webe Bloomberg.

„Na nákup ruského plynu si budú musieť otvoriť rubľové účty v ruských bankách,“ uviedol vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin prostredníctvom televízneho prejavu. „Od prvého apríla sa bude za plyn platiť len z týchto účtov. Ak platby neprídu, budeme to považovať za nesplnenie záväzkov zo strany klienta,“ povedal Putin.

Dekrét, ktorý Putin vo štvrtok podpísal a zverejnila ho tlačová agentúra Ria Novosti, hovorí, že vybrané banky pre každého kupujúceho otvoria dva účty. Jeden účet bude v zahraničnej mene a druhý v rubľoch. Kupujúci zaplatia v zahraničnej mene a dajú banke oprávnenie, aby túto menu predala za ruble, ktoré sa prevedú na druhý účet. Plyn sa podľa dekrétu formálne zaplatí z rubľového účtu.

Putin Ruskú centrálnu banku už skôr poveril, aby vypracovala mechanizmus, ktorý kupcom zemného plynu umožní získavať ruble v Rusku. Západné krajiny túto požiadavku odmietli. Takýto krok by totiž podkopal sankcie, ktoré uvalili voči Moskve pre vojnu na Ukrajine.

15:18 Nemecko tajne, no masívne zbrojí Ukrajinu. Má byť druhým najväčším dodávateľom zbraní

15:16 Firmy sa pre konflikt na Ukrajine najviac obávajú rastu cien energií

Osem z desiatich opýtaných v prieskume Asociácie európskych obchodných a priemyselných komôr považuje za mimoriadne naliehavé aj ťažkosti spojené s dodávkami surovín a s potrebou hľadania alternatívnych trhov.

14:45 Americkí predstavitelia nemajú reálny obraz o Putinovi, tvrdí hovorca Kremľa Peskov

Americkí predstavitelia nemajú reálny obraz o Vladimirovi Putinovi a nechápu rozhodovacie procesy v Kremli. Vyhlásil to vo štvrtok hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Toto nepochopenie podľa neho vedie k chybným a tragickým rozhodnutiam, čo môže mať veľmi zlé dôsledky.

Podľa amerických spravodajských služieb Putin nedostáva objektívne informácie o neúspechoch ruskej armády na Ukrajine, keďže jeho poradcovia nemajú odvahu povedať mu mu pravdu. Riaditeľka komunikačného oddelenia Bieleho domu Kate Bedingfieldová v stredu uviedla, že Putina klamú nie len o výkonoch armády, ale aj o rozsahu dopadov sankcií na ruskú ekonomiku. (SITA)

14:31 Ruskí učitelia prehovorili: Prokremeľskú propagandu musia tlačiť už do škôlkarov

14:16 Vladimir Putin podpísal výnos o jarných odvodoch do armády, povoláva 134-tisíc občanov

Putin na začiatku vojny proti Ukrajine sľuboval, že v „špeciálnej operácii“ nebudú nasadení žiadni branci. Napokon ruský rezort obrany priznal, že ich niekoľko nasadených v skutočnosti bolo. Ukrajinské úrady zároveň informujú o veľkom množstve ruských vojakov základnej služby bojujúcich na ich území.

Vladimir Putin podpísal výnos o jarných odvodoch do armády, informuje portál Yahoo Finance. Od 1. apríla do 15. júla majú k vojenskej službe povolať vyše 134-tisíc občanov vo veku od 18 do 27 rokov. Ruská základná vojenská služba trvá jeden rok.

Ruské ministerstvo obrany hovorí, že povolanie nemá žiaden súvis s vojnou na Ukrajine. Podľa oficiálnych informácií pôjde o tri až päť mesačný odborný výcvik vo výcvikových strediskách.

13:35 Tisícky Európanov sa nevedia dostať k vlastným biologickým deťom na Ukrajine

13:30 Armáda oslobodila päť dedín pri Záporoží, Rusi zaútočili na vojenskú základňu pri Dnipre

Ukrajinská armáda oslobodila spod ruskej kontroly päť dedín v Záporožskej oblasti. Na Telegrame to uviedla ukrajinská pechota.

Web Ukrajinská pravda zasa uviedol, že o niečo severnejšie, pri meste Dnipro, zasiahol ruský útok vojenskú základňu. Podľa guvernéra Dnipropetrovskej oblasti Valentyna Rezničenka pri útoku zahynuli dve osoby a ďalších päť utrpelo zranenia. (SITA)

13:00 Prezident Putin podpísal dekrét o jarnom povolaní 134 500 brancov do armády

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o jarnom povolaní 134 500 nových brancov do armády. Šéf Kremľa aj ruský minister obrany Sergej Šojgu sa vyjadrili, že branci sa nebudú podieľať na vojenskej operácii na Ukrajine. Avšak v skoršej časti tohto mesiaca ruská armáda priznala, že mnoho brancov nasadili na Ukrajinu a niektorí z nich sa dokonca dostali do zajatia.

Dekrét, ktorý prezident Ruska podpísal vo štvrtok, je smernicou pre odvody, ktoré sa začnú prvého apríla a budú trvať do 15. júla. (SITA)

12:31 Zelenskyj pre nedostatočnú podporu vojnového úsilia stiahol veľvyslancov svojej krajiny z Gruzínska a Maroka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj stiahol veľvyslancov svojej krajiny z Gruzínska a Maroka. Odvolaní diplomati podľa neho zlyhali, keď tieto krajiny nedokázali presvedčiť, aby podporili Ukrajinu a potrestali Rusko.

„Pri všetkej úcte, ak nebudú zbrane, nebudú sankcie, nebudú obmedzenia pre ruský biznis, tak si, prosím, hľadajte inú prácu,“ povedal v stredu Zelenskyj. „Diplomatický front je jedným z kľúčových frontov“ v ukrajinskom boji o víťazstvo, dodal ukrajinský prezident.

Ukrajina
zdroj: TASR/Ukrainian Presidential Press Office via AP

12:00 Rusko pokračuje v útokoch na Černihiv, tvrdí Británia

Tvrdenia Kremľa o obmedzení ofenzívy okolo Kyjeva a Černihiva sa ukázali ako nepravdivé. Britské ministerstvo obrany uviedlo, že Rusko naďalej pokračuje v tvrdom ostreľovaní a raketových útokoch na Černihiv ležiaci asi 150 kilometrov severovýchodne od ukrajinskej metropoly.

Ruské sily podľa Britov stále držia pozície východne a západne od Kyjeva, a to aj napriek stiahnutiu obmedzeného počtu jednotiek. „Na predmestiach mesta sa v najbližších dňoch pravdepodobne odohrajú ťažké boje,“ prognózuje britské ministerstvo obrany.

11:00 Ukrajinská vláda vysiela do Mariupola 45 autobusov na evakuáciu civilistov

Do mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, ktoré obliehajú ruské jednotky, vyrazil vo štvrtok konvoj 45 autobusov s cieľom evakuovať civilistov a doručiť tam humanitárne zásoby. Uviedla to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, informovali agentúry Reuters a AFP.

10:30 Ukrajinský vyjednávač hovorí, že referendum o neutralite by sa mohlo konať najskôr o rok

Ukrajina by mohla byť schopná usporiadať referendum o svojej prípadnej neutralite najskôr za rok. Uviedol to Davyd Arachamija, šéf ukrajinskej delegácie na mierových rokovaniach s Ruskom, informuje vo štvrtok stanica BBC.

Práve záväzok Kyjeva k neutralite je kľúčovou požiadavkou Ruska na mierových rokovaniach s Ukrajinou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril tento týždeň ochotu zaviazať sa k neutralite v prípade, že Moskva akceptuje ukrajinské požiadavky týkajúce sa bezpečnostných záruk.

Arachamija uviedol, že o takejto veci by mal v končenom dôsledku rozhodnúť prostredníctvom referenda ukrajinský ľud, nie politici. Dodal, že referendum je „rozsiahla procedúra“, ktorá sa môže uskutočniť len vtedy, keď v krajine panuje mier. (TASR)

Ukrajina
zdroj: TASR/AP Photo/Petros Giannakouris

10:00 Rusi sa presúvajú do Bieloruska, tvrdí ukrajinská armáda

Ruské sily sa môžu v Bielorusku pokúšať o preskupenie a doplnenie chýbajúcich zásob. Ako referuje spravodajský web CNN, vo štvrtok to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Ukrajinská armáda zároveň zaznamenala „časté prípady“ kladenia mín v oblastiach okolo Kyjeva, ktoré nedávno obsadili ruské sily.

Aj ministerstvá obrany Spojených štátov a Británie avizovali, že zaznamenali pohyb ruských jednotiek v smere do Bieloruska. Ako uviedlo britské ministerstvo obrany, Rusko pravdepodobne bude pokračovať v kompenzovaní svojich znížených pozemných manévrovacích schopností prostredníctvom masívnych delostreleckých a raketových útokov. (SITA)

9:46 Putinovi poradcovia mu nehovoria pravdu o Ukrajine

Britská vládna spravodajská a špionážna organizácia GCHQ tvrdí, že Rusko veľmi nesprávne odhadlo situáciu na Ukrajine a niektorí poradcovia prezidenta Vladimira Putina mu nehovoria o prebiehajúcej vojenskej ofenzíve pravdu. TASR prevzala správu zo stanice BBC.

Riaditeľ GCHQ Jeremy Fleming počas návštevy Austrálie vo štvrtkovom prejave povedal, že ruskí vojaci, ktorým chýba morálka aj zbrane, odmietli splniť rozkazy, sabotovali svoje vlastné zariadenia a dokonca omylom zostrelili vlastné lietadlo.

Fleming tvrdí, že Putinovi poradcovia sa mu boja povedať pravdu, avšak dodáva, že ruskému režimu musí byť napriek tomu úplne jasné, čo sa deje, rovnako ako rozsah nesprávneho vyhodnotenia situácie. Šéf Kremľa zle posúdil silu odporu ukrajinskej armády, odozvu Západu a tiež schopnosti svojich jednotiek dospieť k rýchlemu víťazstvu, uvádza. (TASR)

9:15 Vyhostení ruskí diplomati si robia nákupy pred odchodom do Ruska

Mikrovlnky, elektrické metly, obrovské plazmové TV, značkové oblečenie, dobrý alkohol… Nič z toho doma neuvidia. Odchádzajú do krajiny lží, tupého, holohlavého nacionalizmu a…, well, prázdnych regálov,“ píše na sociálnej sieti Victor Breiner, ktorý pôsobí ako poradca pre boj s hybridnými hrozbami na Ministerstve obrany Slovenskej republiky. (Facebook/Victor Breiner)

8:40 Ruskí hackeri zaútočili na siete niektorých európskych armád a NATO

Ruskí hackeri sa v nedávnej dobe pokúsili preniknúť do sietí Severoatlantickej aliancie a armád niektorých európskych štátov. V stredu to vo vyhlásení uviedla skupina firmy Google pre analýzu hrozieb. TASR vo štvrtok prevzala túto správu od agentúry Reuters.

Spoločnosť Google v správe neuviedla, ktoré národné armády boli zasiahnuté kybernetickými útokmi. Podľa vyhlásenia išlo o „phishingové kampane“ a viedla ich skupina, ktorá sa nazýva Coldriver, resp. Callisto so sídlom v Moskve. Skupina Google pre analýzu hrozieb v správe uviedla, že úspešnosť útokov nie je známa. Severoatlantická aliancia sa k tomu zatiaľ nevyjadrila.

zdroj: TASR/AP Photo/Alexei Alexandrov

8:20 Mierové rokovania budú od piatka pokračovať online formou

Ukrajina a Rusko by mali od piatka 1. apríla opäť pokračovať v mierových rokovaniach prostredníctvom internetu. Uviedol to v stredu večer Davyd Arachamija, člen ukrajinskej delegácie na rokovaniach, ktorého citovala agentúra Reuters.

Arachamija zároveň povedal, že Ukrajina navrhla Rusku osobné stretnutie lídrov oboch krajín. Moskva však podľa jeho slov túto ponuku odmietla s tým, že najskôr je ešte potrebné viac pracovať na návrhu vzájomnej dohody.(TASR)

8:00 Ruskí vojaci na Ukrajine neposlúchajú rozkazy, vraví šéf britskej špionáže

Demoralizovaní ruskí vojaci na Ukrajine odmietajú plniť rozkazy a sabotujú vlastné vybavenie. Omylom dokonca zostrelili vlastné lietadlo. Vo štvrtok to uviedol Jeremy Fleming, ktorý vedie britskú vládnu spravodajskú a špionážnu organizáciu GCHQ.

Ruský prezident Vladimir Putin podľa neho očividne „veľmi nesprávne odhadol„ inváziu. „Je jasné, že zle odhadol odpor ukrajinského ľudu. Podcenil silu koalície, ktorú by svojimi činmi podnietil. Podcenil ekonomické dôsledky sankcií a precenil schopnosti svojej armády zabezpečiť rýchle víťazstvo,“ povedal Fleming počas návštevy austrálskej Canberry.

„Videli sme ruských vojakov bez zbraní a morálky, ktorí odmietali plniť rozkazy, sabotovali vlastné vybavenie a dokonca náhodne zostrelili vlastné lietadlo,“ dodal Fleming. Varoval, že Kremeľ plánuje kybernetické útoky a verbuje žoldnierov, aby podporil svoju vojenskú operáciu na Ukrajine. (SITA)

7:30 Kadyrov uviedol, že Rusko nebude na Ukrajine robiť žiadne ústupky

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v stredu povedal, že Rusko neurobí žiadne ústupky vo svojej vojne na Ukrajine a že šéf ruských vyjednávačov Vladimir Medinskij sa vo svojich vyhláseniach pomýlil. 

Informovala o tom tlačová agentúra Reuters, ktorá citovala z videa, ktoré Kadyrov zverejnil na sociálnej sieti Telegram.

„Nebudeme robiť žiadne ústupky. Bol to Medinskij, ktorý sa pomýlil – urobil nesprávnu formuláciu. A ak si myslíte, že (Putin) skončí s tým, čo začal, len tak – ako sa nám to dnes prezentuje -, to nie je pravda,“ povedal Kadyrov.

zdroj: TASR/AP Photo/Rodrigo Abd

7:20 Na Ukrajine bol obžalovaný prvý občan podozrivý z kolaborácie s ruskou armádou

Ukrajina v stredu oznámila, že bol obžalovaný prvý občan v súvislostí s novým zákonom, ktorý zakazuje kolaboráciu s ruskými jednotkami. Za porušenie tohto zákona pritom obvinenému hrozí trest odňatia slobody až 12 rokov. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

Ukrajinská prokuratúra informovala, že obyvateľ východoukrajinského mesta Kramatorsk zverejnil na sociálnej sieti TikTok video, v ktorom „poprel ruskú agresiu voči Ukrajine a verejne vyzval ukrajinských občanov, aby podporili nelegálne rozhodnutia a činy agresorského štátu„, to znamená Ruska.

7:00 Rusi sa začínajú sťahovať z Černobyľa

Ruské sily sa začali sťahovať z nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli, uviedol v stredu predstaviteľ americkej obrany deň po tom, ako Moskva oznámila, že obmedzí útoky na dve kľúčové ukrajinské mestá.

V prvý deň invázie – 24. februára – ruské okupačné vojská prevzali kontrolu nad černobyľskou lokalitou, kde sa stále skladuje rádioaktívny odpad, informuje tlačová agentúra AFP.

„Černobyľ je oblasť, kde (Rusi) začínajú premiestňovať niektoré svoje jednotky – opúšťajú, odchádzajú z černobyľského zariadenia a presúvajú sa do Bieloruska. Myslíme si, že odchádzajú, nemôžem vám však povedať, že sú všetci preč,“ uviedol nemenovaný americký predstaviteľ.

Ruské jednotky sa 4. marca zmocnili aj najväčšej európskej jadrovej elektrárne v Záporoží a vyvolali poplach, keď ostreľovanie spôsobilo požiar vo výcvikovom zariadení. (TASR)

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa STARTITUP (@startitup_sk)

Prehľad správ zo včerajšieho dňa:

  • Rusko údajne ponúka sýrskym mužom za boj v prvej línii na Ukrajine až 5 000 libier (5 900 eur) mesačne. Informáciu v stredu priniesla britská televízia BBC, ktorá sa odvolala na tvrdenia jedného Sýrčana, ktorý túto ponuku prijal.

  • Slovensko rozhodlo o znížení personálu Veľvyslanectva Ruskej federácie v Bratislave o 35 osôb. Na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR predvolali veľvyslanca Ruska, ktorému odovzdali diplomatickú nótu o tomto rozhodnutí. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu.

  • Rusko presúva na Ukrajinu vojakov z okupovaných území Gruzínska. Na sociálnej sieti Facebook o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Z vojenských základní v Ruskom okupovanom Južnom Osetsku a Abcházsku vyslali na Ukrajinu päť práporových taktických skupín s celkovým počtom približne dvetisíc vojakov. (SITA)

  • Prechod na nový systém, keď bude Rusko za zemný plyn dostávať platby v rubľoch, bude „zdĺhavý proces“. Uviedol to v stredu hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Konkrétny časový rámec nespomenul. V obchode s plynom je vždy rozdiel medzi platbami a dodávkami, poznamenal Peskov a dodal, že vláda čoskoro zverejní podrobnosti o novom platobnom mechanizme.
Zdroje: TASR, SITA, Facebook/Victor Breiner, Yahoo Finance

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá