Európa víta turistov. Vo väčšine krajín už nepotrebuješ vakcínu, test ani rúško

  • Nielen Slovákom sa dýcha ľahšie. Rúška zložili aj obyvatelia mnohých obľúbených destinácií
  • Pri cestovaní do viacerých krajín ťa nečakajú ani testy či registrácie
cestovanie
Unsplash/Eli Defaria, Timo Stern
  • Nielen Slovákom sa dýcha ľahšie. Rúška zložili aj obyvatelia mnohých obľúbených destinácií
  • Pri cestovaní do viacerých krajín ťa nečakajú ani testy či registrácie

Zložili sme rúška. Až na niekoľko výnimiek nemusia Slováci nosiť rúška či respirátory ani v interiéroch. Kus slobody sme si vyslúžili kvôli zlepšujúcej sa pandemickej situácii. Rovnaký trend sledujú aj iné krajiny v Európe a po svete a na rúško tak nemusíš zabúdať len u nás.

Niekde rúška stále nosia

Obľúbené destinácie Slovákov pomaly rušia obmedzenia. Forbes uvádza, že sa už do pätnástich európskych krajín dostaneš bez koronavírusových nepríjemností. Viaceré krajiny už totiž nevyžadujú test či papierovačky navyše. Od mája ruší reštrikcie pre cestovateľov napríklad aj Grécko.

Viaceré krajiny upustili aj od rúšok, podobne ako my. V Grécku však stále musíš mať prekryté horné dýchacie cesty v interiéri či na verejných miestach. Opatrenia by sa mali zjemniť v júni. Podobné pravidlá sú v súčasnosti aj v Taliansku.

U našich susedov v Rakúsku potrebuješ v supermarketoch respirátor. Rúško je v obchodoch povinné aj v niektorých regiónoch Nemecka, kde si ho musíš nasadiť aj vo verejnej doprave.

K rúškam pristupuje už miernejšie aj Francúzsko. Stále si ho však musíš nasadiť vo verejnej doprave, na miestach, ako sú vlakové stanice a v zdravotníckych zariadeniach. Podobným pravidlám čelia aj Portugalci a Španieli.

Portugalské úrady zrušili od 22. apríla podmienku negatívneho výsledku PCR alebo antigénového testu na koronavírus. Pri ceste do Portugalska sa už nebudeš musieť ani registrovať, zrušili tiež karanténu.

Nové pravidlá sa týkajú úplne všetkých, bez ohľadu na to, či si, alebo nie si zaočkovaný. Dôvodom rušenia opatrení je čoraz lepšia situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Tu môžeš rúško odhodiť

Na rúško môžeš úplne zabudnúť v Dánsku, vo Fínsku, v Nórsku a vo Švédsku. Podobný prístup zvolilo aj Bulharsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovinsko. Otravovať ťa rúška nebudú ani na dovolenke v Chorvátsku či na výlete v Česku, Estónsku, Írsku, Holandsku a Veľkej Británii. Aj Island zrušil začiatkom týždňa (25.4.) pre všetky prichádzajúce osoby všetky podmienky, ktoré sa týkajú testov, očkovania či povinnej karantény.

Cestuje sa už skutočne slobodnejšie a z krajín, kam budeš cestovať ako v roku 2019, si môžeš vyberať. S rozsiahlym zoznamom prišli Pelipecky.

Spísali destinácie, ktoré nevyžadujú žiadne testy pred príletom a ani po prílete do krajiny. Spomenuté štáty pri vstupe nevyžadujú ani očkovanie. Komplikácie ťa nebudú čakať ani doma, keďže pri ceste z nich nie je povinná karanténa.

zdroj: Pelipecky

Ide o krajiny ako Dánsko, Fínsko, Holandsko, Írsko, Argentína, Čile, Kuba či Litva. Ponuka je skutočne bohatá a letenky, najmä v rámci Európy, sú stále dostupné.

Bližšie informácie o tom, aké platia vo svete pre Slovákov pravidlá, nájdeš aj na webe slovenského Ministerstva zahraničných vecí. Odporúčame, aby si sa pred cestou vždy uistil a overil si aktuálne informácie.

Zdroje: Forbes, SITA, TASR, Pelipecky, Ministerstvo zahraničných vecí

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá