Ukrajinci majú smrtiace kombo, aké by si na fronte nečakal

  • Ukrajinci získali špeciálne upravené e-bicykle, ktoré disponujú nosičom na protitankovú zbraň NLAW
  • Vďaka nim sa vedia rýchlo a nepozorovane presúvať
ebike
Twitter/Heuvelrug Intelligence
  • Ukrajinci získali špeciálne upravené e-bicykle, ktoré disponujú nosičom na protitankovú zbraň NLAW
  • Vďaka nim sa vedia rýchlo a nepozorovane presúvať

Elektrické motorky a bicykle sa stali užitočnou výbavou mnohých svetových armád. Vďaka tichej prevádzke sa dokážu vojaci na nich dostať nepozorovane na miesto určenia bez toho, aby na svoju prítomnosť upozornili nepriateľa.

Najnovšie sa takéto dopravné prostriedky objavujú aj na Ukrajine. E-biky to ale nie sú hocijaké, ide o špeciálne upravené elektrobicykle Delfast, ktoré dokážu niesť smrtiace protitankové strely NLAW.

Rýchle premiestnenie môže byť otázka života a smrti 

Delfast, ukrajinský startup, sa do histórie zapísal ako výrobca ebajku, ktorý drží rekord v Guinnessovej knihe rekordov, či pomohol mexickej polícii, uvádza Elektrek.

Teraz pomáha na domácej pôde bojovať proti ruskej invázii ako prostriedok na prepravu protitankovej zbrane. Samotný NLAW dokáže prenášať aj peší vojak. Zbraň váži 12,5 kila, čo nie je veľa, ale pri väčších vzdialenostiach ju vojak predsa len cíti.

Navyše, používanie zbrane v otvorenom priestore je značne rizikové. Rýchle použitie zbrane a následné premiestnenie vojakov môže byť otázka života a smrti. Čím rýchlejšie sa vojaci dokážu „stratiť“, tým je šanca, že ich nepriateľ odhalí a eliminuje, nižšia.

Čo je NLAW a ako sa líši od Javelinu 

NLAW (Next-Generation Light Anti-Tank Weapon) známa aj ako MBT LAW alebo RB 57 je britsko-švédska prenosná protitanková zbraň. Zbraň môže byť použitá proti tankom, obrneným vozidlám alebo bunkrom.

Vzhľadom je síce podobný americkej protitankovej strele Javelin, zbrane sa však líšia v type, ako likvidujú vozidlá, v dostrele, hmotnosti a hlavne v cene.

Portál 19fortyfive uvádza, že cena Javelinu sa pohybuje približne na sume 178 000 dolárov. Samotná strela stojí okolo 78 000 dolárov. NLAW je oveľa lacnejší celý komplet i so strelou stojí 40 000 dolárov.

Javelin má väčší dostrel, cieľ dokáže zasiahnuť až do 2,5 kilometra, NLAW má dostrel 600 metrov. Výhodu NLAW-u je, že na zasiahnutie cieľa mu stačí len 20 metrov, pričom americká zbraň potrebuje až kilometer.

Britsko-švédska zbraň je taktiež ľahšia ako jej americká verzia. NLAW váži 12,5 kila aj so strelou, ktorá váži 6,5 kila. Systém Javelinu oproti tomu váži 22,3 kila.

Zbrane fungujú aj na rozdielnom princípe. Kým Javelin vyletí nad vozidlo, nájde najslabšie pancierovanie a zaútočí priamo naň, NLAW v móde vrchného útoku vyletí jeden meter nad cieľ, kde exploduje. Následný výbuch dokáže zničiť pancier tanku, keďže vrchné pancierovanie býva najčastejšie najslabšie.

NLAW je ideálny do boja v mestskom prostredí. Strela môže byť odpálená dokonca aj z vnútra budov vďaka 45-stupňovému uhlu.

Elektrobicykel dokáže vďaka kombinácii výkonnej batérie a funkčných pedálov dosiahnuť rýchlosť až 80 kilometrov za hodinu. Podľa údajov výrobcu na jedno dobitie dokáže pri ideálnych podmienkach prejsť až 321 kilometrov. Jeho cena začína na 6 599 eurách.

Vďaka dizajnu e-biku, ktorý pripomína skôr motorku ako bicykel, sa môže vozidlo nepozorovane pohybovať v lesnom teréne, ako aj na cestách.

Sniperi tiež túžia po elektrobicykloch 

Elektrobicykle ale nevyužívajú len operátori protitankových zbraní, ale aj iné jednotky. Ako sme už informovali v našom článku, ukrajinská armáda je vybavená aj e-bikami Eleek.

The War Zone uvádza, že Mamuka Mamulašvili, veliteľ gruzínskej légie, ich chce pre svoje tímy ostreľovačov.

„Musíme ísť a rýchlo odísť,“ povedal Mamulašvili pre The War Zone. „Takže potrebujeme elektrobicykle.“

Gruzínec vysvetlil, že jeho ostreľovači potrebujú zaujať pozíciu, kde môžu 5 až 10 minút strieľať. Následne sa rýchlo potrebujú presunúť do bezpečia, ešte skôr, než ich pozíciu odhalia Rusi a namieria na nich delostrelectvo.

Zdroje: ELektrek, 19fortyfive, The War Zone

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá