Slovenský startup Gratitude vytvára „rodné listy” produktom. Využíva špeciálne QR kódy

  • Slovenský startup Gratitude búra hranice v zlepšovaní biznisu
  • Jeho tvorcovia sa od zvýšenia bezpečnosti súčiastok v lietadlách dostali aj k boju proti greenwashingu
Startup Gratitude, mobil naskenuje qr kód
Gratitude
  • Slovenský startup Gratitude búra hranice v zlepšovaní biznisu
  • Jeho tvorcovia sa od zvýšenia bezpečnosti súčiastok v lietadlách dostali aj k boju proti greenwashingu

Predstav si, že by tvoju tvrdú prácu ocenil každý, komu sa dostane pod ruku. Nech by si podnikal v čomkoľvek, tvoji zákazníci by poznali tvoje meno. Vedeli by, akú námahu ste si vo vašej firme dali pri zabraňovaní tvorby odpadu, ale aj to, či sú tvoji zamestnanci platení férovo. 

Ak by si vyrábal kozmetiku, zamilovali by sa do prírodných ingrediencií, a ak by si vlastnil nejaký vlastný módny brand, mohli by sa pozrieť na to, ako jednotlivé kúsky šiješ. 

Pekárov zdravého pečiva by vyhľadávali tí, ktorí trpia potravinovou intoleranciou, a výrobcov kávy by kontaktovali nároční zákazníci, ktorým záleží na budúcnosti našej planéty. 

Projekt Gratitude mení túto idealistickú fantáziu na realitu. Stačí jediné naskenovanie QR kódu v mobile a značky dostanú možnosť odprezentovať sa novým zákazníkom vo forme, o akej doteraz ani nesnívali.  

Inšpirovala ich otázka bezpečnosti lietadiel

Všetko to však začalo pri oveľa komplexnejšom probléme – nedostatku transparentnosti vo vesmírnom a v leteckom priemysle. Ten v súčasnosti čelí početným komplikáciám. Jeho dodávateľské reťazce sú veľmi rozsiahle, a preto kľúčové dáta v nich nie sú dostatočne dohľadateľné. 

Navyše, pokiaľ firmy využívajú centralizované databázy, znamená to, že ich dáta sú spätne hocikým upraviteľné. Nie sú preto úplne spoľahlivé, transparentné a ani bezpečné. Zároveň to výrazne zvyšuje finančné náklady leteckých výrobcov. 

Dané komplikácie môžu mať vplyv aj na celkovú bezpečnosť, spoľahlivosť a efektívnosť počas životného cyklu produktov. Nesprávne spracovanie dát tak môže následne viesť až k operačným a bezpečnostným rizikám počas prevádzky. 

Praktické skúsenosti s tým má aj Juraj Zámečník, ktorý vyštudoval letecké inžinierstvo v Manchestri a neskôr pracoval pre leteckého giganta Airbus. Neskôr sa spojil s Máriou Čápovou, absolventkou manažmentu, ktorá pôsobila v technologickej firme a aj ako analytička v banke.

Bývalí spolužiaci zo strednej školy sa tak stali spoluzakladateľmi technologického startupu 3IPK, v ktorom prepojili všetky ich cenné skúsenosti. 

Startup Gratitude
zdroj: Gratitude

Slovenská firma, ktorá dobýja svet

Dáta uložené v ich blockchainovej databáze sú totiž nemeniteľné, dohľadateľné a garantuje sa veľká miera ich kybernetickej bezpečnosti. Softvérové riešenia od slovenskej spoločnosti tak prinášajú revolučný spôsob zaznamenávania informácií pre letectvo, obranu, ale i vesmírny sektor. 

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: Forbes , Green Queen, Euractiv, PR News Wire

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá