Pre vodičov si pripravilo počasie zradné podmienky. Slovenskom sa tiahne výstraha

  • Teplota na horách vo výške 1 500 metrov sa bude pohybovať okolo -6 stupňov Celzia
  • V niektorých okresoch hrozí aj výstraha 2. stupňa
počasie, predpoved
Ilustračný obrázok, SHMÚ, TASR/Branislav Račko
  • Teplota na horách vo výške 1 500 metrov sa bude pohybovať okolo -6 stupňov Celzia
  • V niektorých okresoch hrozí aj výstraha 2. stupňa

Dnes bude na Slovensku oblačno až zamračené, miestami hmlisto. Ojedinele zmenšená oblačnosť, slabé sneženie alebo mrholenie, ktoré môže byť aj mrznúce a môže sa pri ňom tvoriť poľadovica. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Najvyššia denná teplota bude 0 až 5, na Kysuciach, Orave, v Liptove, na Spiši a Horehroní -4 až 0 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov sa bude pohybovať okolo -6 stupňov Celzia.

Fúkať bude prevažne severný vietor rýchlosťou 3 až 10 metrov za sekundu (10 až 35 km/h), na východe ojedinele okolo 12 metrov za sekundu (45 km/h), postupe miestami v nárazoch 14 až 22 metrov za sekundu (50 až 80 km/h). Na strednom Slovensku a dopoludnia miestami aj na východe len slabý vietor.

Meteorológovia predpokladajú zrážky do 1 milimetra alebo do 1 centimetra snehu.

Platia aj výstrahy

Na území celého Slovenska počas dnešného dňa platia výstrahy 1. a 2. stupňa. Výstrahy 1. stupňa pred vetrom platia na východnom a južnom Slovensku, pričom v ostatných okresoch platí výstraha pred poľadovicou. Pozor by si mali dávať aj obyvatelia okresov Trebišov a Michalovce, kde SHMÚ vydal výstrahu 2. stupňa pred povodňami.

„Na Latorici očakávame pokles vodnej hladiny ešte na úrovni 2. stupňa povodňovej aktivity,“ uvádza SHMÚ s tým, že podobná situácia sa očakáva aj na Bodrogu.

Na viacerých úsekoch ciest je v piatok ráno potrebné rátať s poľadovicou, ale i so zníženou dohľadnosťou v dôsledku hmly. Informuje o tom Stellacentrum.

„Poľadovica je v okolí Galanty, na priechode Látky-Prašivá, na úseku Dunajská – Jahodná a na cestách III. triedy v obvode Záborské,“ konkretizuje. Zľadovatený sneh je podľa tohto zdroja tiež na horskom priechode Vrchslatina a v lokalite Šahy padá mrznúce mrholenie.

„Hmla je v lokalitách Hurbanovo, Levice, Šrobárová, Pastierske, Zvolen a Štrba, Štúrovo, Švábovská stráň, Želiezovce, Šurany, Zemianska Olča, Poprad-Letisko, Komárno a Batizovce,“ uvádza Stellacentrum.

shmú výstrahy
zdroj: SHMÚ

Nadchádzajúce dni budú chladné

Portál iMeteo tiež informuje, že hoci bol začiatok tohto týždňa pomerne teplý, záver už taký nebude. Chladné však nebudú iba dni, ale aj noci. Obyvatelia južných lokalít by mali počítať s tým, že teplota vzduchu neprekoná 4 stupne Celzia a obyvatelia severných okresov by sa mali pripraviť na teploty pod nulou.

Napriek tomu, že už v druhej polovici meteorologickej zimy, poriadnej snehovej nádielky sme sa zatiaľ nedočkali. Podľa portálu Severe Weather sa začína rozpadať veľká oblasť nízkeho tlaku okolo pólov Zeme. Ide o takzvaný polárny vír, ktorý bude mať výrazný vplyv na zvyšok zimy v Kanade, Spojených štátoch a Európe.

„Slabý polárny vír vytvára slabé prúdenie. V dôsledku toho je ťažšie zachytiť studený vzduch, ktorý potom uniká z polárnych oblastí do USA a európskych krajín,“ ozrejmili meteorológovia.

Podľa odborníkov tak môžeme očakávať „nadpriemerné“ snehové zrážky, ktoré sa budú vyskytovať predovšetkým na východe Spojených štátov, ale aj na väčšine územia Európy.

Vplyv rozpadu takzvaného polárneho víru sa u nás prejaví pravdepodobne až v polovici marca. Zimné počasie sa tak v Európe výrazne zmení a situáciu bude nutné naďalej sledovať.

Zdroje: SHMÚ, SITA, TASR, iMeteo

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá