Dôležité odhalenie: Ak sa ti pri poháriku začne červenať koža, máš vážny problém

  • Vedci zistili, že červenanie sa v kombinácii s alkoholom je spojené s problémami so srdcom
  • Alkoholizmus je vážnym problémom, ktorý skracuje život a znižuje jeho kvalitu
alkohol
Unsplash/Elevate, Justin Aikin
  • Vedci zistili, že červenanie sa v kombinácii s alkoholom je spojené s problémami so srdcom
  • Alkoholizmus je vážnym problémom, ktorý skracuje život a znižuje jeho kvalitu

Nová štúdia zistila, že génový variant, ktorý spôsobuje červenanie sa po konzumácii alkoholu, zároveň zvyšuje zápal a ovplyvňuje krvný obeh. Toto prelomové zistenie by mohlo vysvetľovať, prečo ľudia s týmto génom majú zvýšené riziko vzniku bežného typu srdcového ochorenia. Vedci sa tiež zamerali na liek, ktorý by tento vplyv mohol zvrátiť.

Ako informuje portál Technology Networks, výskum spája iné štúdie uskutočnené na bunkách a myšiach s analýzou genómových údajov získaných zo zdrojov v Japonsku a Spojenom kráľovstve. 

Azda každý vie, že nadmerná konzumácia alkoholu má extrémne dlhý zoznam zdravotných následkov. Môže ísť o krátkodobé účinky, medzi ktoré radíme bolesť hlavy a nevoľnosť. Ľuďom, ktorí pijú často, však hrozia aj dlhodobé následky, ako je rakovina alebo neúplná funkcia pečene. O dlhodobých následkoch často nerozmýšľame, skôr nás trápi to, či budeme mať ráno „opicu“.

Podľa portálu Science Alert hrá v metabolizme alkoholu svoju úlohu aj genetika. Nie každý pozná gén, ktorý kóduje enzým ALDH2. Ide o enzým zodpovedný za odbúravanie acetaldehydu. Ak má niekto tento enzým chybný, alkoholu sa oblúkom vyhýba. Vie totiž, že na druhý deň mu bude nesmierne zle.

Táto chyba je charakteristická najmä pre Aziatov, no nie je ničím nevídaným ani v našich končinách. Podľa Medical News Today je teda červenanie sa po konzumácii alkoholu typickejšie pre ľudí východoázijského pôvodu. Štúdia ukázala, že hoci červenanie sa nespôsobuje okamžité zdravotné problémy, môže signalizovať zvýšené riziko niektorých vážnych zdravotných problémov, ako je vysoký krvný tlak a niektoré druhy rakoviny.

Dobrou správou je, že červenanie sa po konzumácii alkoholu naznačuje narušenú aktivitu ALDH2, čiže problém sa prejavuje pomerne jednoduchým spôsobom a môžeme ho teda ihneď začať riešiť.

Ak ľudia pijú aj napriek tomuto genotypu, sú nie len vystavení zvýšenému riziku rakoviny, no tiež majú až o 48 percent zvýšené riziko srdcových ochorení. Na to, aby to vedci preskúmali, vykonali analýzu 29 319 prípadov ochorenia koronárnych artérií a 183 134 kontrol vzoriek z Biobank Japan. 

Po potvrdení silného prepojenia medzi variantom ALDH2 a srdcovým ochorením sa zamerali na vzorku deviatich jedincov. Ako si títo jedinci dali jeden alkoholický nápoj, ukázalo sa, že mali zníženú funkciu endotelových buniek. Tie sú dôležité pri určovaní rizika srdcového ochorenia.

Hoci tieto zistenia znejú strašidelne, pomôcť môže empaglifozín, ktorý sa používa na liečbu cukrovky 2. typu. Autori konštatujú, že ide len o sľubný prvý krok a je potrebné venovať tomu ešte niekoľko ďalších štúdií. 

Suchý február

Trúfneš si na skutočnú výzvu? Po novom podporí kampaň Suchý február aj rezort zdravotníctva. Na tlačovej besede o tom informoval štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Róbert Babeľa. Cieľom kampane nie je, aby ľudia úplne prestali piť, skôr, aby sa nad pitím zamysleli a overili si, kde je ich miera.

Ako totiž ukázali najnovšie čísla z rezortu zdravotníctva, Slováci sa s alkoholom kamarátia až príliš a ničí im to životy.

Babeľa pripomenul, že alkohol je na Slovensku dlhodobým problémom, ktorý má súvis s dopravnými nehodami, samovraždami, ale i rodinnými tragédiami. V pandemických rokoch podľa Svetovej zdravotníckej organizácie celkovo spotreba alkoholu stúpla.

Slovensko prekonáva v spotrebe nielen európsky priemer, ale i svetový. So spotrebou 11,1 litra na obyvateľa ho prekonáva temer dvojnásobne. Tajomník uviedol, že na Slovensku rizikovo pije približne 400-tisíc ľudí, asi tisíc ich umiera na zlyhanie pečene, spôsobené včas neliečeným alkoholizmom.

alkoholické nápoje
zdroj: Pexels/Edward Eyer

„Kampane ako Suchý február môžu pomôcť prebudiť v ľuďoch zodpovednosť k sebe samému a, samozrejme, aj k svojmu okoliu,“ povedal Babeľa.

Ako uviedol riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave Ľubomír Okruhlica, alkoholizmus je smrteľné ochorenie. Pred pandémiou koronavírusu podľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) predstavoval piatu najčastejšia príčina úmrtí na Slovensku, nehovoriac o jeho vplyve na vznik kardiovaskulárnych a onkologických ochorení, dostal by sa zrejme na tretie miesto.

Podľa odborníka je alkoholizmus vážnym problémom, ktorý skracuje život a znižuje jeho kvalitu. Okruhlica tiež pripomenul, že alkoholizmus je najčastejšou príčinou hospitalizácií na psychiatrii. Dodal, že prirodzené pre človeka je nepiť. Ľudia by si podľa neho mali skúsiť Suchý február, okrem iného i preto, aby sa otestovali, ako sú na tom s alkoholom.

V roku 2021 bol v psychiatrických ambulanciách počet ľudí vyšetrených pre poruchy psychiky a správania zapríčinené užívaním alkoholu čosi vyše 27-tisíc. Podľa NCZI išlo o mierny pokles oproti predošlému roku, a tiež o najnižší počet za sledované obdobie rokov 2011 až 2021. Spomedzi osôb, ktorých zdravie poškodil alkohol, bolo temer 76 percent závislých od alkoholu.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: SITA, Science Alert, Medical News Today

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá