Ruská raketa dopadla blízko výcvikového centra NATO, mesiace si ju nik nevšimol. Poľská vláda hľadá vinníka

  • Raketa bola vypustená ešte v decembri minulého roka
  • Poľská vláda sa o incidente dozvedela až v apríli
Pozícia poľského ministra obrany Mariusza Błaszczaka je ohrozená vzhľadom na nezrovnalosti týkajúce sa vyšetrovania pádu rakety na poľskom území z minulého roka.
Pozícia poľského ministra obrany Mariusza Błaszczaka je ohrozená vzhľadom na nezrovnalosti týkajúce sa vyšetrovania pádu rakety na poľskom území z minulého roka, Twitter/Spriter
  • Raketa bola vypustená ešte v decembri minulého roka
  • Poľská vláda sa o incidente dozvedela až v apríli

Ako sme ťa informovali v našom článku z novembra minulého roka, na územie Poľska dopadla vtedy neznáma raketa, ktorá usmrtila dve osoby. Britské Metro píše, že Varšava v tom čase dospela k záveru, že pri hraniciach zahynuli dvaja ľudia v dôsledku chybne vystrelenej ukrajinskej rakety protivzdušnej obrany.

V Poľsku však koncom apríla našli aj inú raketu. Ukázalo sa, že je sovietskej výroby z 80. rokov. Najskôr nebolo jasné, o čo ide. Poľská vláda teraz čelí škandálu. Je totiž záhadou, ako sa raketa dostala až takto ďaleko a tiež je zvláštne, že na to nikto neprišiel celé mesiace.

Oblasť, kde sa predmet našiel, je stovky kilometrov od hraníc s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad. Je pochopiteľné, že podobné typy incidentov vyvolávali a stále vyvolávajú obavy, že ruská vojna na Ukrajine by sa mohla preniesť aj do Poľska, ktoré je členom NATO.

Polskie Radio zdôrazňuje, že predbežná štúdia expertov z poľského technologického inštitútu letectva zistila, že doteraz neidentifikovaným vojenským objektom bola ruská strela CH-55.

Raketu objavili náhodne až v apríli

Renomovaný portál Newsweek uvádza, že v stredu poľská rozhlasová stanica RMF FM informovala o tom, že ide o spomínanú ruskú raketu, ktorá má dosah až takmer 2 900 km a v nízkej nadmorskej výške sa môže pohybovať rýchlosťou 660 m/h, čo sťažuje jej detekciu radarom.

Rozhlasová stanica sa odvoláva na vojenské zdroje, podľa ktorých bola riadená strela odpálená počas náletu na Ukrajinu, ktorý vlani uskutočnili ruské lietadlá so základňou v Bielorusku.

„Na radaroch našich služieb sa objavil objekt, ktorý priletel do Poľska z Bieloruska,“ objasnilo RMF, pričom zdôraznilo, že vyšetrovanie pokračovalo po tak dlhom čase z dôvodu zlých poveternostných podmienok. K strele mali dokonca letieť poľské aj americké rakety, no pre zlé počasie ju stratili.

The Kyiv Independent v tejto súvislosti dodáva, že poľské služby sa pokúsili raketu sledovať ešte koncom minulého roka, ale stratili ju z dohľadu pri severopoľskom meste Bydhosť, asi dva kilometre od lesa, kde jazdkyňa na koni koncom apríla náhodne objavila jej pozostatky a nahlásila to polícii.

Po preskúmaní rakety experti tvrdili, že nemala hlavicu naplnenú výbušninami. Takéto rakety slúžili minulý rok v útokoch na ukrajinskú energetickú sieť na zamestnanie ukrajinskej protivzdušný obrany. 

Existujú dve teórie, prečo sa ruská raketa objavila v Poľsku. Prvou je, že ruská raketa „zablúdila“ už pri spomínaných útokoch na energetickú sieť Ukrajincov.

Druhá teória hovorí o tom, že išlo test poľskej protivzdušnej obrany a rýchlosti jej reakcie. Raketa totiž dopadla 10 kilometrov od výcvikového centra NATO s názvom Joint Force Training Centre. V blízkosti sa navyše opravujú stíhačky medzi nimi aj F-16. V meste sa tiež nachádza výroba munície

Chaos medzi poľskými politikmi

Poľský portál Rzecszpospolita upozorňuje na to, že tento týždeň vyšlo najavo, že poľská vláda sa o celom incidente dozvedela až teraz v apríli. Potvrdil to aj samotný poľský premiér Mateusz Morawiecki, ako aj minister obrany Mariusz Błaszczak.

Práve Blaszcak, ktorý je aj vicepremiérom, sa postaral o riadny rozruch. Na pomerne netradičnej tlačovej konferencii bez možnosti novinárskych otázok totiž obvinil operačného veliteľa poľských ozbrojených síl, generála Tomasza Piotrowského, z toho, že ešte minulý rok o podrobnostiach incidentu neinformoval nielen ani jeho ako ministra, ale ani vládne bezpečnostný zložky či iné príslušné orgány. Na druhej strane, náčelník poľského generálneho štábu Rajmund Andrzejczak v stredu uviedol, že o udalosti svojich nadriadených informoval.

Tieto nejasnosti pohoršili Tomasza Siemoniaka, bývalého šéfa ministerstva národnej obrany, ktorý žiada, aby niekto za tento chaos ohľadom vyšetrovania niesol zodpovednosť.

„Niekto tu klame, niekto nehovorí pravdu, nehovorí pravdu o veci, ktorá je veľmi dôležitá. Pre ministra Błaszczaka neexistuje dobré vysvetlenie, pretože buď je ministrom, ktorý absolútne nič nevie a nebaví sa s armádou, alebo, pravdepodobne ešte horšia alternatíva, vedel o tom a neurobil vôbec nič, dokonca ani neinformoval premiéra,“ dodal vo štvrtok.

Poľské médiá na čele s Gazetou Wyborcza uvádzajú, že poľská vláda sa snaží nájsť obetného baránka, tým môže byť práve generál Piotrowský. 

Zdroje: Metro, Reuters, The Kyiv Independent, Newsweek, Polskie Radio, Rzecszpospolita, Gazeta Wyborcza

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá