Príspevok pre Slovákov 200 eur na dieťa čakajú zásadné zmeny. OĽANO priznáva svoju chybu

  • Výpočet vyplácania príspevku na deti má nedostatky
  • Viac peňazí dostávajú bohatší
  • OĽANO avizuje zmeny
matovič 200 eur
Ilustračná fotografia TASR/Jaroslav Novák, Unsplash/Stock Birken
  • Výpočet vyplácania príspevku na deti má nedostatky
  • Viac peňazí dostávajú bohatší
  • OĽANO avizuje zmeny

Pobúril masy, rozbil koalíciu a stal sa hlavným bodom Matovičovej politickej kampane. Reč je o kontroverznom 200-eurovom príspevku na dieťa, ktorý si ešte minulý rok krvopotne vybojovalo hnutie OĽANO. Dnes však priznávajú, že má svoje muchy.

Aj cez mŕtvoly

O schválení návrhu Igora Matoviča parlamentom sme ťa informovali ešte v máji minulého roka. Národná rada SR vtedy schválila návrhy o financovaní voľného času dieťaťa vo výške 60 eur mesačne, o zvýšení daňového bonusu na dieťa až do výšky 100 eur a o zvýšení prídavku na dieťa od júla 2022 na sumu 30 eur mesačne a od januára 2023 na sumu 40 eur. Schválením týchto návrhov rodičia môžu na svoje dieťa získať až 200 eur mesačne.

Schválenie návrhu sa toho času v rámci vlády stretlo s nepochopením, z časti kvôli spolupráci s krajne pravicovými stranami pri hlasovaní o návrhu a sčasti kvôli kritike samotného zákona.

Expremiér svoj návrh rázne obraňoval. „Rodinný balík by prešiel aj bez poslancov z ĽSNS, sami sa rozhodli zahlasovať ZA a rodiny tak podporiť a ja sa úprimne čudujem tým, ktorí rodiny hodili cez palubu,“ uviedol Matovič.

Podľa neho to, že podpora rodín „vytočila do nepríčetna“ ľudí, pre ktorých rodina nie je hodnotou, sa dalo čakať. „Len by to mohli povedať na rovinu a nehľadať trápne výhovorky,“ dodal.

Má nedostatky

S odstupom času sa však ukazuje problémovosť niektorých aspektov príspevku, čo si uvedomujú i samotní poslanci OĽANO. Informuje o tom portál RTVS. Kvôli tomu, ako sa výška príspevku vypočítava, sa totiž k jeho plnej výške dostanú len tí majetnejší. Rodina s nižšími príjmami dostane, naopak, menej.

V konkrétnych číslach plnú výšku príspevku dosiahnu len tie rodiny, ktoré majú 3 a viac detí a majú zároveň príjem vyšší ako 1 300 eur. „Pri ľuďoch, ktorí majú tri alebo štyri deti – a viac, samozrejme, je tam určitá diskriminácia príjmu,“ priznal Peter Kremský z OĽANA.

Expremiér Matovič
zdroj: Startitup/Matej Hlbočan

Hnutie preto navrhuje urobiť niekoľko úprav, ktoré sa majú týkať najmä daňového bonusu. Zmeny by sa mohli dotknúť takmer 30-tisíc rodín. Na nedostatky vo vyplácaní príspevku reaguje aj strana SaS, ktorá aj kvôli jeho schváleniu koalíciu opustila.

Pozdáva sa aj liberálom

Rodinný bonus robil vlastne presný opak toho, čo by mala robiť dobrá sociálna politika. Tento systém pomáhal viac bohatým a menej chudobným,“ upozornil poslanec SaS Marián Viskupič. Navrhované zmeny si však liberáli pochvaľujú, za čo ich však kritizuje hnutie Igora Matoviča. Za pozitívnymi slovami vidí pocit viny z toho, že v minulosti nepodporili „dobrý návrh zákona“ a snahu o odčinenie.

Vy používate svoju funkciu na to, aby ste ľuďom v samosprávach, lebo opäť to zas platia občania, zobrali peniaze, ktoré im podľa zákona prináležia, na veci, ktorým vy veríte,“ reagovala na obvinenie poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková.

Zdroje: Archív SIU, SITA, RTVS

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá