Architekt si splnil sen o bývaní na hranici prírody a mesta. Výsledok je úžasný

  • Táto stavba tancuje na hranici prírody a mesta
  • Ide o riešenie, ktoré aj v tomto prípade hraničí s experimentom
  • Snaží sa naplniť individuálne (často netradičné) požiadavky investora. Toto je opäť jedna zo skvelých predstáv architekta o vlastnom bývaní
Tomáš Manina
  • Táto stavba tancuje na hranici prírody a mesta
  • Ide o riešenie, ktoré aj v tomto prípade hraničí s experimentom
  • Snaží sa naplniť individuálne (často netradičné) požiadavky investora. Toto je opäť jedna zo skvelých predstáv architekta o vlastnom bývaní
Podľa článku od autora Jakub Moravčík, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch Henrich Korec, Ing. arch. Ladislav Jurík

Rodinný dom v Hainburgu v tomto smere nie je žiadnou výnimkou. Investorom rodinného domu je totiž jeden z dvojice architektov. Úzky svahovitý pozemok sa nachádza priamo pod lesom, s výhľadom na Dunaj.

zdroj: Tomáš Manina

Architektonický koncept reaguje na prostredie, ovplyvňuje ho a dotvára. Tvar domu kopíruje sklon pozemku. Minimalizuje potrebu terénnych úprav.

zdroj: Tomáš Manina

Pri pohľade zo svahovitej záhrady je dom takmer neviditeľný – vegetačná strecha splýva s okolím. Pozemok je v priamom kontakte s lesom, dom sa snaží čo najviac zapadnúť a nerušiť.

zdroj: Tomáš Manina

Hnedá preglejková fasáda, drevená terasa a hrdzavé oceľové konštrukcie vytvárajú unichromatickú farebnú schému splývajúcu s lesom.

zdroj: Tomáš Manina

Dispozícia minimalizuje miestnosti na to najnutnejšie. Skoro na hranici obvyklosti. Avšak priestorovo veľmi čisté a zrozumiteľné riešenie. Nenájdeme tu žiadne závetria, zádveria, komory ani šatníky. Iba skriňovú chodbu otvárajúcu sa do priestoru pracovne a občasnej hosťovskej izby, dve spálne a kúpeľňu. Denná časť pozostáva zo spojeného priestoru obývacej izby, jedálne a kuchyne. Vstupuje sa z terasy priamo do kuchyne. Garáž nahrádza parkovacia plocha pod konzolou hlavnej obytnej časti. Skoro vzor striedmosti v porovnaní s tým, ako stavia väčšinová populácia.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk 

Na kryté státie v suteréne nadväzuje rozmerný príručný sklad. V nadzemnej časti, ktorá má tri úrovne je obývacia izba, vstup a kuchyňa s jedálňou, z ktorej sa vychádza na drevenú terasu. Tá po odsunutí presklenej steny rozširuje v letných mesiacoch obytný priestor smerom do záhrady.

Prvú úroveň ukončuje kúpeľňa, ktorá je rovnako ako fasáda obložená exteriérovou hnedou preglejkou. „Je to náš obľúbený materiál. Najmä vďaka jeho odolnosti a ‚bezúdržbovosti,'“ dopĺňajú architekti. Na druhej úrovni je detská izba a pracovňa (hosťovská izba). Pracovňa splýva s priestorom chodby, presvetľuje ho. Aj vďaka tomu hlavná kounikačná spojnica pôsobí ako svetlá a otvorená obytná zóna. V prípade potreby sa dá miestnosť oddeliť závesom. Na najvyššej, tretej úrovni je situovaná rodičovská spálňa. Zo všetkých miestností vrátane kúpeľne je priamy prístup do záhrady.

V interiéri sú s výnimkou zasklenia a rámov použité iba dva materiály: pohľadový betón a drevo. Neomietnutým monolitickým stenám a stropom sekunduje nábytok a priečky z bukovej preglejky. Podlaha je takisto drevená.

zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina

Nosnú konštrukciu domu tvorí železobetónový skelet s monolitickými stropmi. Pri pohľade z vrchnej časti záhrady je viditeľná extenzívna zelená strecha. Prevetrávaná fasáda je obložená veľkoplošnými exteriérovými preglejkovými doskami. Hliníkové okná s izolačným trojsklom, tienia exteriérové žalúzie.

Technické vybavenie domu je čo najjednoduchšie. Pozostáva z podlahového kúrenia s plynovým kotlom a zásobníkom TÚV. Voda a kanalizácia sú napojené na verejnú sieť. Ako doplnkový zdroj tepla slúži krbová pec na drevo.

 

Zdroj: archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech