Architektom sa podarilo nemožné. Rozpadnutú chalúpku zmenili na štýlový vidiecky dom

  • Bývalá hospodárska stavba z konca 19. storočia prešla rozsiahlou rekonštrukciou
  • Dnes zastrešuje potreby rodinného bývania a poskytuje priestor pre tvorivú prácu
  • Z realizácie cítiť odhodlanie investora a architektov pre záchranu stavebného dedičstva
skecino2
Lukáš Pelech/Štúdio Raketoplán
  • Bývalá hospodárska stavba z konca 19. storočia prešla rozsiahlou rekonštrukciou
  • Dnes zastrešuje potreby rodinného bývania a poskytuje priestor pre tvorivú prácu
  • Z realizácie cítiť odhodlanie investora a architektov pre záchranu stavebného dedičstva
Podľa článku od autora Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: Pavel Nalezený, Radek Vaňáč

 

Stodola v malej dedinke pri Příbrami bola súdiac podľa letopočtu uvedenom na jej južnom štíte postavená v roku 1882. V minulosti bol objekt využívaný na rôzne účely, ktoré na ňom zanechali výrazné stopy. Elektrifikácia obce poznamenala čelo stavby romantickým vyvesením elektrického vedenia. Prebudovanie stodoly na chliev zas prinieslo necitlivé vybúranie otvoru do južnej štítovej steny. Otvor slúžil pre vháňanie ošípaných na valník. Obvodové murivo stodoly bolo neskôr pravdepodobne chemicky kontaminované skladovaním priemyselného krmiva.

Zobraziť celú galériu (10)
zdroj: Lukáš Pelech

Výraznú časť stavebných úprav objektu vykonal jeho predchádzajúci majiteľ. „Majitelia majú v pláne urobiť z chalupy základňu pre príjemný vidiecky život. Návrh pritom zohľadňuje ‚dedinskosť‘ a folklór. Nerobili sme nič iné, iba sme oprášili staré dobré časy. Našim zámerom bolo zachovať stavbe jej pôvodný ráz a iba ju urobiť funkčnou k dnešným štandardom širšej rodiny z mesta. Išlo predovšetkým o to, aby mohol byť dom s radosťou používaný počas nasledujúcich 50-tich až 70-tich rokov,“ vysvetujú architekti.

Zobraziť celú galériu (10)
zdroj: Lukáš Pelech

Malá stredočeská dedina sa od námestíčka s požiarnou stanicou radiálne rozvíja. Pozemky jednotlivých usadlostí sa lúčovito rozbiehajú, pričom zrekonštruovaný statok patrí zrejme k najstarším. Drevená chalupa bola postavená ešte v 18. storočí. Pozdĺž najstaršieho objektu stojí pôvodná murovaná stajňa. Medzi dvoma paralelnými stavbami je úzky prejazd, ktorý vedie na vzdialenejšiu východnú stranu parcely. Práve tu sa nachádza kamenná stodola, ktorá prešla komplexnou rekonštrukciou.

Zobraziť celú galériu (10)
zdroj: Lukáš Pelech

Stodola stojí v miernom svahu, čelom je orientovaná na juh. Zo západu k nej prilieha starý dvor s kamenným stolom, z východu je zas prístupný blízky ovocný sad.

Architekti sa snažia vyjsť spomínaným prednostiam v ústrety. Snažia sa podporiť a prehĺbiť najmä spojenie historickej stavby s okolitou krajinou. Veľké panoramatické okno v štítovej stene otvára výhľady z ateliéru. Priestor kuchyne bez váhania spojili s veľkou miestnosťou uprostred dispozície. Vytvorili tak rozsiahly otvorený obytný priestor.

„Ktokoľvek sa spýta, ako to vzniklo, povieme mu o prirodzenosti pohybu. Naši predkovia spali a bývali v komôrkach, ale pre pohyb, život používali sály, izby s pecou, kuchyňou a platňou s ohňom, kde si varili,“ dodávajú autori.

Okrem priestorov vyhradených pre hygienu je celá prízemná časť podriadená spoločnému životu. Malý ateliér situovaný pozdĺž južnej fasády sa stáva jeho súčasťou. V podobnom duchu bola realizovaná aj úprava obytnej časti na poschodí. Schodisko prebieha otvorenou galériou. Z tmavého podkrovného priestoru sa stala plnohodnotná súčasť obytného priestoru. Ba čo viac, cez veľký strešný svetlík prúdi denné svetlo až do kuchyne na prízemí.

Zobraziť celú galériu (10)
zdroj: Lukáš Pelech
Zobraziť celú galériu (10)
zdroj: Lukáš Pelech
Zobraziť celú galériu (10)
zdroj: Lukáš Pelech
Zobraziť celú galériu (10)
zdroj: Lukáš Pelech
Zobraziť celú galériu (10)
zdroj: Lukáš Pelech
Zobraziť celú galériu (10)
zdroj: Lukáš Pelech
Zobraziť celú galériu (10)
zdroj: Lukáš Pelech
Zobraziť celú galériu (10)
zdroj: Lukáš Pelech

Zdroj: archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech