Areál bývalej bratislavskej Cvernovky už ožíva. Pozri sa, ako to tam vyzerá

  • Areál bývalej Bratislavskej cvernovej továrne sa v blízkej budúcnosti zmení na štvrť s prevládajúcou funkciou bývania
  • V území, ktorého dominantou je pamiatkovo chránená Pradiareň, bola nedávno dokončená prvá realizácia
  • Niekdajšia robotnícka ubytovňa v severovýchodnom nároží priemyselného bloku, na Páričkovej ulici, zmenila svoju funkciu a bola nadstavaná o dve podlažia
cvernovka
Tomáš Manina
  • Areál bývalej Bratislavskej cvernovej továrne sa v blízkej budúcnosti zmení na štvrť s prevládajúcou funkciou bývania
  • V území, ktorého dominantou je pamiatkovo chránená Pradiareň, bola nedávno dokončená prvá realizácia
  • Niekdajšia robotnícka ubytovňa v severovýchodnom nároží priemyselného bloku, na Páričkovej ulici, zmenila svoju funkciu a bola nadstavaná o dve podlažia
Podľa článku od autora Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Pavol Citovický, Ing. arch. Marek Fillo

 

Prvá realizácia, ktorá je súčasťou revitalizácie areálu Bratislavskej Cvernovky. V súčasnosti zastrešuje 88 menších bytov a obchodné priestory v parteri. Autormi prestavby sú architekti Pavol Citovický a Marek Fillo z bratislavského ateliéru Citovický Fillo Architekti. Bude zaujímavé sledovať ďalší stavebný vývoj v oblasti. Porovnávať kvalitu architektonického riešenia i kvalitu realizácie jednotlivých objektov tohto ostro sledovaného bloku. Uvidíme, ako sa v budúcnosti podarí naplniť koncept súťažného návrhu ateliéru Compass. Ten zvíťazil vo vyzvanej urbanisticko-architektonickej súťaži vyhodnotenej v závere roka 2016.

Realizáciu bližšie predstavia architekti: Zámerom investora bolo objekt bývalej ubytovne na Páričkovej ulici v Bratislave zrekonštruovať na bytový dom. Lokalita objektu je v tesnom dotyku s industriálnym komplexom Cvernovky a Dulovým námestím. Táto skutočnosť bola jedným z limitujúcich faktorov rekonštrukcie.

Pred začatím prác na projekte sme vykonali podrobný stavebný prieskum jestvujúcich konštrukcií tak, aby sme mohli investorovi potvrdiť správnosť uvažovaného zámeru. Pôvodný objekt bol čiastočne podpivničený, mal 5 nadzemných podlaží a jedno ustupujúce podlažie s terasou a podkrovím.

Naším zadaním bolo jestvujúci objekt prebudovať na moderný bytový dom s nadstavbou dvoch nadzemných podlaží a so zachovaním obchodných prevádzok v parteri, čo je charakteristická črta objektov v tejto lokalite.

Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Tomáš Manina

Konštrukčne bol pôvodný objekt kombináciou murovanej stavby (obvodové steny a vnútorné stĺpy) a prefabrikovaných prvkov (stropné panely a nosné stropné trámy). Prefabrikovaný bol aj pôvodný krov, ktorý bol celý asanovaný.

Z dôvodu nadstavby dvoch ďalších nadzemných podlaží, bolo potrebné posilniť všetky nosné vnútorné murované stĺpy vložením novej oceľovej spriahnutej konštrukcie až na úroveň prízemia a suterénu. Nosná konštrukcia nadstavby je z oceľových rámov. Stropné dosky sú riešené ako spriahnuté plechodosky s betónovým poterom.

Objekt má dve samostatné sekcie, do ktorých sme doplnili výťahy, čo bol z hľadiska jestvujúcej konštrukcie asi najkomplikovanejší zásah, aj vzhľadom na realizáciu a postup výstavby.

Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Tomáš Manina
Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Tomáš Manina

Pre všetky byty sme navrhli nové balkóny, ktoré nesie vykonzolovaná oceľová konštrukcia s prerušením tepelného mosta – isocorb. Podlahy balkónov sú opatrené polyuretánovým náterom so vsypom.

Všetky nenosné deliace konštrukcie sú sadrokartónové, vzhľadom na požiadavku statika na dodatočné zaťaženie celej stavby. Z tohto dôvodu bolo potrebné vyriešiť množstvo realizačných detailov súvisiacich s akustikou a protipožiarnou ochranou budovy.

Samotný návrh dbal na použitie kvalitných obkladových materiálov. Asi najväčšou výzvou pre nás bolo vymyslieť a skĺbiť uličnú fasádu so šikmou strechou a dvorovú fasádu s plochou strechou tak, aby bolo v náznaku viditeľné, čo je pôvodný dom a čo nadstavba. Zároveň našim zámerom bolo, aby objekt pôsobil kompaktne a zapadol do konceptu budúcej výstavby areálu Cvernovky.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk 

Celý parter je navrhnutý s obkladom z režného muriva, ktorý je ukončený na druhom poschodí priebežnou rímsou, ktorú sme zachovali z pôvodného objektu . Vstupy do objektu sú zvýraznené zmenou materiálu fasády v tejto časti, použili sme na to omietku imitujúcu pohľadový betón, ktorú sme tiež použili aj pre parapety obchodných priestorov. Fasáda na druhom až piatom poschodí je omietnutá štandardnou  bledosivou omietkou. Na dvoch najvyšších podlažiach je použitá prevetrávaná fasáda z alucobondu s dreveným dekorom, ktorý je čiastočne použitý aj ako výplň na balkónových zábradliach. Strecha je v dvorovej časti ukončená vykonzolovaným „šiltom“. Uličná fasáda je na najvyšších podlažiach ukončená šikmou strechou s čiernou škridlou s úpravou voči prehrievaniu.

Z dôvodu naznačenia, čo bol pôvodný dom a čo je nadstavba, sme zvolili aj zmenu výplne zábradlia na balkónoch a terase. Na 6. a 7. poschodí má zábradlie bodovo kotvenú sklenenú výplň, ktorá necháva vyniknúť materiálový kontrast na fasáde.

Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Tomáš Manina
Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Tomáš Manina
Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Tomáš Manina
Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Tomáš Manina
Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Tomáš Manina
Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Tomáš Manina

Koncept interiéru spoločných priestorov sme navrhli v podobnom duchu ako exteriér. Každá sekcia má svoju farebnosť. Okrem vstupného podlažia, kde je položený na podlahe gress, je všade použité akustické pvc. Farebne je vždy zvýraznená výťahová šachta, kde sme použili benátsku štuku. Ten istý farebný odtieň je použitý aj na vstupných dverách do bytov.

Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Tomáš Manina
Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Tomáš Manina
Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Tomáš Manina
Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Tomáš Manina

Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Tomáš Manina

Projekt PARI zastrešuje 88 bytových jednotiek s plochou 7415 m2 a 6 obchodných priestorov. 177 parkovacích miest je dočasne vyhradených vo vnútrobloku. Stále miesta budú situované v podzemných garážach areálu novej Cvernovky. Jestvujúce stromy, ktoré sú v tesnom dotyku s rekonštruovanou bodovou, sa podarilo zachovať. Všetky byty vo vnútrobloku majú predprípravu na osadenie klimatizácie a vonkajšie žalúzie, ktoré sú podomietkové.

Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Tomáš Manina
Zobraziť celú galériu (18)
zdroj: Tomáš Manina

Zdroj: archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech