Baudelaire bar, miesto, za ktoré by sa nehanbil ani samotný básnik

  • Bukowski bar má súrodenca, ktorý jeho majitelia otvorili na jednej z najfrekventovanejších ulíc v Bratislave
  • Baudelaire bar je iný, ale aj napriek tomu si so sebou nesie prvky, ktore nájdeš aj v prvej prevádzke
  • A my sme sa pýtali, kto stojí za jeho dizajnom, nápojovým lístkom a ako sa nováčikovi darí
Baudelaire bar
  • Bukowski bar má súrodenca, ktorý jeho majitelia otvorili na jednej z najfrekventovanejších ulíc v Bratislave
  • Baudelaire bar je iný, ale aj napriek tomu si so sebou nesie prvky, ktore nájdeš aj v prvej prevádzke
  • A my sme sa pýtali, kto stojí za jeho dizajnom, nápojovým lístkom a ako sa nováčikovi darí

Čo vás viedlo k otvoreniu ďalšej prevádzky?

Michal Kružlík: Výzva prevádzkovať dva bary, posunúť sa niekam ďalej, skúsiť trochu iný koncept, ale aj nebyt závislí od jednej prevádzky, ale mať nejaký záložný plán. Veríme, že sme aj teraz stále iba niekde na začiatku našej cesty, koniec koncov od otvorenia Bukowski baru neubehli ani dva roky.

Martin Kružlík: Podnikanie v gastronómii sa nám veľmi zapáčilo, ako aj všetko to, čo to obnáša, takže to bolo veľmi prirodzené rozhodnutie.     

Prečo ste sa rozhodli ísť na Panskú ulicu v Bratislave?

Michal: Lebo sme tu našli priestor, ktorý nám sadol tak, ako pred jeden a pol rokom Bukowski. Priestorov, ktoré sú práve v ponuke a dávajú vám zmysel nie je tak veľa, čiže išlo hlavne o ten charakter priestoru, ako o to, či to je alebo nie je na Panskej.

Zobraziť celú galériu (6)
zdroj: Baudelaire bar

Čím je Baudelaire odlišný od Bukowski baru?

Michal: Bukowski je ako divoká jazda na motorke, kde musíte rátať s tým že nebudete mať stopercentný komfort, ale zato to bude adrenalín a vzrušenie. Baudelaire má mať tiež svoju bohémsku atmosféru, kde sa viete uvoľniť a žúrovať, ale s väčšou dávkou pohodlia. Ten rozdiel definuje trochu už samotný priestor, kde v Bukowskom vieme spraviť 85 koncertov ročne, je to late night drink bar atď. a toto sa v Baudelairi, bohužiaľ, nedá.

Martin: Bukowski naozaj žije až do skorých rannych hodín, niekedy sa v bare aj nadránom ledva pohneš. Baudelaire je viac vhodný na večerné rande, alebo pokojnejšiu debatu a popíjanie v partii známych. Osobne ma najviac bavia drobné prepojenia medzi Bukowski a Baudelaire barom. Rovnaký vzor tapety, alebo fakt, že v Bukowski menu nájdete shot Baudelaire a naopak.

Milan Čupka: Keďže podniky sme nenazvali po známych spisovateľoch len tak bez kontextu, odpoveď na vašu otázku nájdete aj keď spoznáte príbehy oboch autorov. Aspoň nám tá predstava života Bukowského a atmosféra nášho prvého podniku a života Baudelaira a atmosféra nášho druhého baru celkom korešponduje. Čo by zase oba podniky malo spájať je to, že si v nich nájde každý to svoje. Nie sme typický koktail bar, ani klasický dive bar, piváreň, ani vinotéka. Ale myslíme si, že milovníci akéhokoľvek pitia tu nájdu niečo, čo ak aj nebude úplne podľa ich predstáv, určite ich neurazí. Snažíme sa ponúkať kvalitu a vždy aj čosi, čo vás prekvapí.

Zobraziť celú galériu (6)
zdroj: Baudelaire bar

Kvôli čomu by sme mali prísť sem, čo možno v Bukowski nie je?

Michal: Mali by ste začať v Baudelaire a skončiť v Bukowski, to je ideálna kombinácia (smiech). Baudelaire vám poskytne príjemný rozbeh, pokojnejší zážitok z múz (koktejlov) a shotov a potom skončiť v Bukowski, kde sa už necháte plne vtiahnuť do víru udalostí večera. V Bukowski nie sú napríklad spomínané koktejly.

Milan: V Baudelaire máme viac absintov, ktoré vieme naservírovať s absintovou fontánou, čo je celkom zážitok. Ponuka alkoholu medzi Bukowski a Baudelairom sa nezhoduje ani z polovice, takže sa tu dá objaviť veľa nového – od kvalitnejších škótskych whisky po inú paletu ponúkaných vín.    

Kto vám pomáhal s návrhom interiéru a čo bolo pre vás najdôležitejšie?

Michal: Architekt Dalibor Vidiečan z yourDesign, ale u nás do kreatívneho procesu vstupuje vždy viac ľudí. Hlavnú kovovú dekoráciu Kvety zla nám navrhol a vyrobil sochár Dionýz Troskó. Linoryty rastlín, z ktorých sa vyrába alkohol, zase zhotovil výtvarník Tomáš Klepoch. Grafiku a v neposlednom rade celú identitu riešil grafik Braňo Bezručka. A tento tím ešte spolupracoval s nami troma, pričom sme sa snažili o to, aby to zapadlo do jedného celku.

Milan: Nám sa takáto spolupráca osvedčila aj pri Bukowski a v Baudelari stihla už priniesť prvé ovocie. Naše menučko, ktoré je netradične zoradené podľa druhov rastlín, z ktorých sa jednotlivé alkoholvy vyrábajú, uspelo na Slovak Bar Awards, kde získalo cenu za najlepšie barové menu roka. Bola to vďaka peknej tímovej práci. Prvotný nápad bol úplne niekde inde, ale časom to dozrelo do tejto podoby, ktorá sa hádam po porote zloženej zo svetových bamanov, bude páčiť aj našim hosťom.  

Zobraziť celú galériu (6)
zdroj: Baudelaire bar

Čo je pre interiér a dizajn baru špecifické a aký je význam týchto prvkov?

Martin: Určite sú to vzory kvetov, ktore sú súčasťou dominanty baru – kovovej barovej konštrukcie. Kvety predstavujú hlavný motív baru a nájdete ich ako výzodbu na stenách, v podobe originálov lynoritov Tomáša Klepocha, tak aj v spomínamom menu a nakoniec aj vo vašom objednanom koktejli.

Michal: Baudelaire sám hovorieval, že pri písaní poézie ,,ťažil krásu zo zla”. Tento prístup sa páči aj nám! A preto Baudelaire vnímame ako miesto, kde neresť prináša potešenie, ošklivosť nie je dôvodom na výsmech, a kde múzy vedia človeka inšpirovať i zlomiť.

Kto by sa rozhodne mal zastaviť vo vašom novom bare, prípadne, akých ľudí vo vašom bare očakávate?

Michal: Všetkých, ktorí majú radi živú atmosféru a kvalitu, pričom sa nechcú bať, že u nás minú celú výplatu. Počas prípravy baru sme totiž rozmýšľali veľa aj o tom, ako pripraviť na tejto turistickej ulici zákazníkovi čo najlepší autentický zážitok, no stále to udržať na prijateľnej cenovej úrovni. Určite chceme byť protipólom rôznym pascám na turistov, chceme, aby sa u nás cítili dobre lokálni zákazníci.

Martin: Radi uvítame otvorených ľudí, ktorí majú radi zábavu a dobré pitie. Sme radi, že nás teraz v začiatkoch podporili viacerí štamgasti a stáli návštevníci Bukowski, ktorí sa nielen prišli pozrieť aj do Baudelairu, ale poslali nám cenné rady, návrhy, niekedy pripomienky, niekedy pochvaly. Pomáha to, máme pocit, že sme v Bukowski vytvorili dobrú komunitu.  

Zobraziť celú galériu (6)
zdroj: Baudelaire bar

Je táto prevádzka zameraná viac na turistov ako na lokálnych ľudí, keďže je na Panskej?

Michal: Ako sme už naznačili, určite viac na lokálnych ľudí.

Milan: Už z Bukowski vieme, že tam kde sa cítia dobre miestni, tam sú v dobrom unesení aj turisti – cítia, že zažívajú niečo autentické.  

Pre tento bar vám vyrobil Tomáš Klepoch linorytovú grafiku. Prezradíte, ako bola nakoniec využitá?

Michal: Ako dekorácia na stenách, ale hlavne v menu, kde definuje jeho samotné členenie.

Milan: V budúcnosti možno skúsime vytvoriť sériu tričiek. Ľudia si budú môcť obliecť tričko s krásnou grafikou rastliny, z ktorej sa vyrába ich obľúbený drink.    

Prečo ste zvolili motív kvetov zla a kde všade je ich dizajn využitý?

Michal: Ako som spomínal, dekorácia na stenách, veľká kovová dekorácia za barom, ale hlavne v menu.

Martin: K motívu kvetov aj k podtitulu baru Evil Flowers Bar nás inšpirovalo najznámejšie dielo Charlesa Baudelaira Kvety zla. V angličtine sa to síce prekladá ako Flower of Evil, ale v názve to lepšie znelo tak, ako sme to uviedli my, navyše to lepšie vystihuje, čo sme tým chceli naznačiť.  

Zobraziť celú galériu (6)
zdroj: Baudelaire bar

Čo všetko podľa vás robí z baru práve ten obľúbený bar?

Michal: Zaujímavý interiér, veľmi príjemné a precízne vybraté hudobné playlisty, ponuka nápojov, dobrý zákaznícky servis, poloha, ale aj dobre zvolené ceny.

Martin: Ja by som vyzdvihol personál. Môžete mať skvelý koncept, polohu, hudbu aj ponuku, ale keď vás budú obsluhovať nepríjemní ľudia, nevrátite sa. My sme veľmi radi, že aj pri dnešnom nedostatku schopných ľudí na trhu, sme zatiaľ stále dokázali vyskladať tím, ktorý rozumie nášmu zámeru a dokáže tvrdo pracovať. Keď sa k tomu pridá aj kreativita, čo viac si priať.  

Ostane ponuka drinkov rovnaká ako v Bukowski alebo bude úplne iná?

Milan: Ako som už spomínal, väčšina ponuky je iná ako v Bukowski.  

Kto vám vytvára nápojový lístok?

Michal: Čo sa týka miešaných drinkov, tie vymýšľali naši dvaja hlavní barmani Lukáš Matulík a Martin Belan.

Martin: Zloženie cocktailov sme konzultovali aj s barmanom Mirom Telehaničom, ktorý vlani reprezetnoval Slovensko na medzinárodnej barmanskej súťaži Beefeater MIXLDN7. Ponuku sme rovnako ako v Bukowski pripravovali aj my sami, takže aj naša ponuka je výsledkom kolektívnej práce. Vyhovuje nám to takto.   

Zobraziť celú galériu (6)
zdroj: Baudelaire bar

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech