Dvaja Slováci otvorili kaviareň, ktorá sa chce od konkurencie odlíšiť profesionálnym servisom

  • Možno si si už stihol všimnúť, že v bratislavskom podchode na Trnavskom mýte pribudol unikátny koncept kaviarne
  • Ide o prevádzku Kawitchi, za ktorou stoja dvaja zakladatelia a životní partneri - Martin a Lenka
  • Od záplavy rôznych kaviarní sa chcú odlíšiť aj profesionálnym servisom
kac
Kawitchi
  • Možno si si už stihol všimnúť, že v bratislavskom podchode na Trnavskom mýte pribudol unikátny koncept kaviarne
  • Ide o prevádzku Kawitchi, za ktorou stoja dvaja zakladatelia a životní partneri - Martin a Lenka
  • Od záplavy rôznych kaviarní sa chcú odlíšiť aj profesionálnym servisom

Za Kawitchi stojí Martin, ktorý väčšinu svojho profesionálneho života prežil v IT korporáciách, na rôznych riadiacich pozíciách, či už na Slovensku alebo v regióne EMEA. V Kawitchi má na starosti koncept ako taký, kvalitu a komunikáciu. Jeho partnerka Lenka pracuje v americkej firme a má na starosti tím ľudí finančne riadiacich projekty po celej Európe. V Kawitchi má na starosti ľudí a financie.

My sme sa zakladateľov novej bratislavskej kaviarne pýtali,  v čom sa chcú odlíšiť od masy kaviarní v meste? “Chceme našim zákazníkom priniesť zážitok z vynikajúcej kávy, unikátne upraženej, správne pripravenej v modernom prostredí a s produktami, ktorých pôvod poznáme a stojíme za nimi,” hovoria majitelia novej kaviarne pre Startitup.

Ich pražiar Gianni Frasi si svojich zákazníkov vyberá a v súčasnosti jeho kávu podávajú reštaurácie a kaviarne, ktoré v hodnotení získali viac ako 100 Michelinských hviezd. Pritom je to malá pražiareň, kde všetku kávu praží priamo on, alebo jeho syn na jednom z posledných strojov na svete, kde sa zrná pražia na priamom ohni. Gianni sa spolu so svojim mechanikom Luigim Zenatom podielal aj na technickom vybavení a nastavení technológií v Kawitchi a zaškolení baristov a definovaní pracovných postupov. Takže nejde len o ďalšiu tuctovú kaviareň s biznis plánom vytvoreným za 20 minút na kolene, aké vyrastajú ako po daždi.

V Kawitchi sú pritom realisti.  Uvedomujú si, že zrejme nedokážu uspokojiť úplne každý typ zákazníka, a teda od kávičkových fajnšmekrom po milovníkov Starbucks. Ak hľadáš svetlo praženú kávu s vysokou aciditou, jemne spenené mlieko a obrázky latte art, pravdepodobne budeš odchádzať z prevádzky Kawitchi nespokojný. Ak však hľadáš skvelé espresso s fantastickou cremou alebo cappuccino s penou, ktorá je štruktúrovaná a drží, v Kawitchi tvoje chute určite uspokoja.

 

“Nesnažíme sa byť za každú cenu inovatívni, skôr sme mali pocit, že Bratislava potrebuje skvelú kávu tradičného talianskeho typu, pripravenú v duchu dôstojnosti kávy,” konštatujú zakladatelia.

Na otváraní kaviarne v Bratislave bolo podľa tímu Kawitchi paradoxne najťažšie nájsť šikovných a zapálených ľudí, ktorí to budú robiť s rovnakým cieľom ako samotní majitelia Kawitchi. Druhou výzvou bolo nájsť dodávateľov pre doplnkový sortiment. “Dopredu sme mali vybratých dodávateľov pre hlavné položky, ale napríklad nájsť dodávateľa na nedopekané croissanty je v Bratislave stále výzva,” hovorí Martin.

Aká bola počiatočná investícia na rozbeh kaviarne? Dokedy odhadujete návratnosť?

My sme Kawitchi pripravovali ako koncept, takže náklady boli trocha vyššie ako keby sme robili len jednu prevádzku. Hoci zatiaľ bezprostredne neplánujeme ďalšie prevádzky, veríme, že táto práca naviac sa nám v budúcnosti vráti. Máme pripravené brand manuály pre oblasť architektúry, technológií aj komunikácie. Nepočítali sme s rýchlou návratnosťou. Primárnou motiváciou bolo priniesť niečo, čo nám tu chýbalo. S brandom nám pomáhajú kamaráti z DADS a s architektúrou a realizáciou skvelí ludia z Endorfine.

Aký vysoký máte nájom v podchode na Trnavskom mýte?

Nájom máme primeraný miestu a frekvencii ľudí, ktorí sa tadiaľto denne presúvajú. Obsahuje aj variabilnú zložku závislú od komerčného úspechu. Aktuálne pozorne sledujeme štatistiky, aby sme nastavili prevádzku podľa aktuálneho vyťaženia a zvykov našich klientov.

Nebojíte sa vytopenia? Predsa len, v tomto podchode by nešlo o prvú takúto situáciu.

Nie. Veríme developerovi, že spravil všetky opatrenia, ktoré majú zamedziť vytopeniu podchodu. Aj počas návalovej povodne tesne po otvorení, ktorá paralyzovala napríklad Ružinovskú nemocnicu, my sme fungovali bez problémov.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech