Gela­te­ria Mona­li­sa: Pra­vá vare­ná zmrz­li­na od benát­ske­ho maj­stra so slo­ven­skou prí­chu­ťou

Marianna Mikešová / 14. apríla 2017 / Zo Slovenska

zdroj: facebook.com/Monalisa

Za tým naj­lep­ším kop­če­kom stu­de­nej pochúť­ky už nemu­síš ces­to­vať do Talian­ska. Poc­ti­vé gela­to s tra­dič­nou talian­skou recep­tú­rou náj­deš aj v zmrz­li­nár­ni Mona­li­sa v našom naj­zná­mej­šom kúpeľ­nom mes­te — Pieš­ťa­no­ch. Táto zmrz­li­na je navy­še extra špe­ciál­na a hneď ti povie­me pre­čo.

Piešťanci Kristína a Marek si rodinnú kaviarňo-zmrzlináreň Gelateria Artigianale Monalisa otvorili pred dvomi rokmi a ani náhodou nečakali taký úspech. Počas teplých mesiacov si pred vchodom kaviarne, pri ktorom ťa privíta obrovská maľba zmrzliny z kornútkom z Eiffelovky, určite vystojíš rad. Domáci aj turisti sa totiž idú pretrhnúť, aby vyskúšali nové príchute lahodnej zmrzliny. S Monalisou máš zaručené schladenie tým najpríjemnejším spôsobom.

Foto: facebook.com/Monalisa

Foto: facebook.com/Monalisa

Ich zmrzlina však nie je len tak hocijaká. Je to pravé talianske gelato, ktoré sa Kristína naučila vyrábať priamo v Benátkach, kde študovala, od uznávaného majstra G. Zerbatto, ktorý získal množstvom svetových ocenení. Spolu s Marekom žili dlhé roky v Taliansku a Francúzsku a cestovali po Európe. Čoskoro však začali premýšľať nad návratom domov a zároveň na Slovensko chceli priniesť niečo zo sveta. V Piešťanoch bolo zmrzlinární dosť, no žiadna kvalitou nezodpovedala ich predstave o dokonalom pôžitku. Bolo rozhodnuté!

Foto: facebook.com/Monalisa

Ani štúdium na benátskej univerzite a prax v uznávanej talianskej zmrzlinárni však nestačili k tomu, aby Kristína dokázala vyrobiť dokonalé gelato. Musela si spraviť ďalší kurz cukrárstva, aby sa naučila špeciálnu technológiu prípravy. V čom spočíva? Vo varení! Nie, nie je to vtip, tá najlepšia zmrzlina sa totiž varí a až potom schladzuje. Väčšina zmrzlinární u nás pritom používa oveľa jednoduchší spôsob miešania prášku s vodou, no uznaj sám, že takýto výrobok sa na poctivé gelato ani zďaleka nechytá.

Foto: facebook.com/Monalisa

Foto: facebook.com/Monalisa

Krémovosť zmrzliny pohádza, ako inak, z kvalitnej smotany, mlieka či jogurtu, žiadny prášok tu veru nenájdeš. Všetko varia na remeselnej báze priamo v predajni - každý deň z čerstvých surovín a v malých množstvách. "Denne pre vás otvárame desiatky litrov mlieka a smotany, mixujeme kilá čerstvého ovocia, vážime len tie najlepšie čokolády, vanilku alebo pistácie," tvrdia zmrzlinári.

No na to, aby bola zmrzka zmrzkou, potrebuje príchuť! Kristína s Marekom sú špecialisti na originálne kombinácie, ktoré v širokom okolí nenájdeš. Či už sú to višne s makom, čučoriedka a levanduľa, pinguin alebo novinka Monalisa Collage, ktorá kombinuje malinový krém s polevou zo sicílskych pistácií.

Foto: facebook.com/Monalisa

Snažia sa tvoriť podľa sezóny, preto napríklad na jeseň vymysleli kombináciu z tekvice hokkaido a amaretta. V lete zas išla na dračku zmrzka inšpirovaná mestom Malaga, nápojom Mojito či kombinácia liči-kokos. Nepoužívajú žiadne umelé arómy, farbivá a konzervanty, len kvantum ovocia a prírodných ingrediencií.

Foto: facebook.com/Monalisa

 

Monalisa poteší aj tých, ktorí si zmrzlinu kvôli alergii musia odopierať. Vyrába totiž tak skvelé vegánske a bezlepkové zmrzliny, že vôbec nepoznáš, že sú o niečo ochudobnené. V mandľovej ti nebude chýbať smotana, zastúpia ju pravé mandle a rastlinné mlieko, v mangovej sa o skvelú chuť postará pravá mangová dužina, no a vegánska horká čokoláda je jednoducho topka. Vybrať si tiež môžeš z vegánskeho a bezlepkového kornútku.

Foto: facebook.com/Monalisa

V útulnej kaviarničke v centre Piešťan si môžeš sadnúť aj na skvelú kávu a sledovať o niečo pokojnejší ruch mesta, ako napríklad v Bratislave. Keďže Kristína s Marekom chcú napredovať, neustále vymýšľajú novinky. Okrem kopčeka zmrzliny si preto môžeš dať aj ručne robený nanuk, frozen jogurt s polevou z pravého ovocia a samozrejme dokonalé zákusky.

Foto: facebook.com/Monalisa

Foto: facebook.com/Monalisa

Ani dva kopčeky ti nebudú stačiť a do Monalisy sa stopercentne zamiluješ. :)

 

Pridať komentár (0)