Jeho poctivosť ho priviedla na pokraj krachu. Jedno gesto potom prilákalo do jeho stánku masy podporovateľov

  • Podnikateľ z Japonska, ktorý sa živí predajom plnených koláčov v tvare ryby, takmer skrachoval
  • Na výslnie ho dostalo ospravedlnenie, ktoré nik z jeho zákazníkov nečakal
Ilustračná, Unsplash/Schimmeck, Wikimedia/Nakanowatari
  • Podnikateľ z Japonska, ktorý sa živí predajom plnených koláčov v tvare ryby, takmer skrachoval
  • Na výslnie ho dostalo ospravedlnenie, ktoré nik z jeho zákazníkov nečakal

Počul si už o japonskej pochúťke s názvom taiyaki? Ide o typický koláč v tvare ryby, ktorý sa bežne predáva ako pouličné jedlo. Jeho najbežnejšou náplňou je pasta z červených fazúľ, ktorá sa vyrába zo sladených azuki fazuliek. V uliciach Japonska však zvyknú používať aj čokoládu syr alebo sladké zemiaky.

Tieto horúce koláče nie sú pochopiteľne až také obľúbené počas horúcich letných mesiacov. Práve tento aspekt poriadne skomplikoval život majiteľovi street foodu – Junya Hashimotovi. Informoval o tom The Independet.

Jeho prevádzka „Taiyaki no Bunfukuya“ v meste Gyoda City zaznamenala v dôsledku pandemických opatrení, rapídny pokles tržieb a to o viac ako 70 %.

zdroj: Wikimedia/ Edlyn

Majiteľ prevádzky sa preto rozhodol pristúpiť k preňho náročnému rozhodnutiu – zvýšil ceny. Kvôli tejto voľbe sa začal cítiť veľmi previnilo, zvýšenie cien sa preto rozhodol ľuďom kompenzovať pridávaním väčšieho množstva náplne do koláčov.

Nakoniec dával toľko plnky, že vo finále predával jedlo so stratou. Uvedomil si, že ak by to takto išlo ďalej, jeho podnik čoskoro čaká zaručený krach. Zároveň vedel, že ceny zvyšovať za žiadnych okolností nechce.

Na plagát pred jeho prevádzkou napísal: „Úprimne povedané, dával som do vnútra veľa anko, ale nebol z toho žiadny zisk. Znížim množstvo anka, pretože obchod skrachuje. Prosím, odpusť mi.“

Úprimnosť v biznise sa nie vždy vypláca a aj na Slovensku by sa určite našlo niekoľko prevádzok, ktoré by zmenšovanie porcií nijak zvlášť neavizovali. Jasným príkladom je „každá druhá“ zmrzlináreň, ktorá hlása, že predáva len poctivú zmrzlinu z kvalitných surovín, no pod pultom má schovaný prášok na zarobenie šmolkového sorbetu.

Hashimoto sa ale na vlastnej koži presvedčil o tom, že skutočná úprimnosť vie priniesť aj vytúžený zisk. Jeho príspevok na sociálnej sieti s ospravedlnením má už desiatky tisíc zdieľaní a viac ako 65-tisíc lajkov.

Celá udalosť viedla aj k raketovému nárastu zákazníkov, ktorí sú teraz na Hashimotové koláče ochotní čakať aj v dlhých radách. Nakoľko taiyaki nie sú vopred pripravené, zákazníci musia na svoju objednávku čakať asi šesť minút.

Aby Hashimoto toto čakanie svojim zákazníkom spríjemnil, pravidelné oblepuje svoj street food rôznymi plagátmi a správami, ktoré si ľudia počas čakania na jedlo čítajú.

Keď už je reč o japonskej kuchyni, nejde nespomenúť ani bratislavské bistro s názvom Shugetsu, ktoré funguje len od leta 2020, no už si stihlo získať mnoho verných zákazníkov. Nevšednú japonskú reštauráciu nájdeš v bratislavskej Dúbravke na Agátovej ulici, pričom ani koláče taiyaki tu nie sú veľkou neznámou.

Táto prevádzka v Bratislave spadá pod materskú reštauráciu v Hong Kongu. Tá bola aj tento rok odporučená a zaradená do legendárneho sprievodcu Michelin.

Ich špecialitou je však pochúťka s názvom Tsukemen, ktorá by sa dala označiť aj za „obrátený ramen“. Nedostaneš ho totiž rovno v miske s vývarom. Rezance, vajce, mäso a všetko ostatné ti naservírujú v separátne a do vývaru si ich pri jedení namáčaš sám, čo má ponúknuť nasýtenejšiu chuť jedla. Rezance si tu navyše denne vyrábajú z japonskej pšeničnej múky.

„Základom je šesť hodín varený vývar, ktorý môže byť s obsahom sardelového či sardinkového prášku, alebo pikantný s domácim čili olejom či miso pastou. Do týchto troch druhov si namáčate rezance. Na Slovensku toto jedlo nevarí nikto,“ objasnil nám tím Shugetsu.

V Shugetsu momentálne denne predajú najmenej 40 jedál denne, ktorých cena sa pohybuje od 6,90 eur do 12,90 eur. Otvorení sú pritom pomerne netradične, na dve zmeny. Počas pracovného týždňa od 10:30 do 13:30 a následne od 17:30 do 20:00.

Zdroj: The Independent

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech