Káva ti dokáže zachrániť život. Stačí vypiť správne množstvo, limit radšej neprekračuj

  • Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete
  • Jej pitie je prospešné pre naše zdravie
  • Nesmieme však prekročiť tento limit
káva
Unsplash/ Jenny Ueberberg, Unsplash/ Filipp Romanovski
  • Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete
  • Jej pitie je prospešné pre naše zdravie
  • Nesmieme však prekročiť tento limit

Štúdia, ktorá bola predstavená na výročnom stretnutí Európskej kardiologickej spoločnosti, zistila, že pitie akéhokoľvek druhu kávy denne vedie k zníženému riziku rozvoja srdcových chorôb.

Tri šálky kávy za deň nám neuškodia

Britská štúdia skúmala správanie pri pití kávy u viac ako 468 000 ľudí. Výsledky naznačujú, že najväčší prínos dosiahli až tri šálky kávy za deň, uvádza CNN.

Najnovšia štúdia sa prikláňa aj k predchádzajúcim výskumom. Jedným z nich bol aj výskum vydaný v renomovanom časopise BMC Public Health v júni. Ten zistil, že pitie akéhokoľvek druhu kávy vedie k zníženému riziku rozvoja chronických ochorení pečene.

Štúdie z univerzít v Southamptone a Edinburghu sa zúčastnilo až pol milióna ľudí. Respondenti boli rozdelení do dvoch skupín. Zo všetkých účastníkov zahrnutých do štúdie 78 %, čiže 384 818 ľudí konzumovalo mletú, instantnú alebo bezkofeínovú kávu. 22 % nepilo žiadny druh kávy.

V porovnaní s ľuďmi, ktorí kávu nepili, mali konzumenti kávy o 21 % nižšie riziko vzniku chronického ochorenia pečene, o 20 % nižšie riziko takzvaného „mastného“ ochorenia pečene a o 49 % nižšie riziko úmrtia na chronické ochorenie pečene.

Najzdravšia je však mletá

Maximálny efekt sa prejavil v skupine, ktorá pila mletú kávu, ktorá obsahuje vysoké množstvo látok kahweol a cafestol. Dnes je káva spojená so zníženým rizikom vzniku mnohých chorôb, vrátane chorôb pečene, Parkinsonovej choroby či rakoviny kože.

„Spojenie medzi kofeínom a znížením rizika srdcového zlyhania bolo prekvapujúce,“ povedal v apríli vedúci autor Dr. David Kao, lekársky riaditeľ Coloradského centra pre personalizovanú medicínu na Lekárskej fakulte Univerzity v Colorade v Aurore.

Harvard vo svojej správe o káve uvádza, že existujú dôkazy, že vyššia spotreba kofeínu je spojená s nižším rizikom rozvoja Parkinsonovej choroby. Ďalšia štúdia, ktorá pozorovala viac ako 330-tisíc ľudí uvádza, že čím vyšší je počet vypitých káv, tým viac sa znižuje riziko vzniku depresie.

„Káva a kofeín sú v bežnej populácii často považované za „ zlé “, pretože ľudia si ich spájajú s búšením srdca, vysokým krvným tlakom a podobne. Konzistentný vzťah medzi zvyšovaním spotreby kofeínu a znižovaním rizika srdcového zlyhania tento predpoklad však vyvracia,“ uviedol Dr. David Kao, lekársky riaditeľ Coloradského centra pre personalizovanú medicínu na Lekárskej fakulte Univerzity v Colorade.

Káva ako súčasť zdravého stravovacieho režimu

V štúdii ešte z apríla sa prínos nevzťahoval na kávu bez kofeínu. Namiesto toho analýza našla spojitosť medzi kávou bez kofeínu a zvýšeným rizikom srdcového zlyhania.

K srdcovému zlyhaniu dochádza vtedy, ak oslabené srdce nedodá bunkám tela dostatok krvi na získanie kyslíka potrebného na správne fungovanie tela. Ľudia so srdcovým zlyhaním trpia únavou a dýchavičnosťou a majú problémy s chôdzou, stúpaním po schodoch alebo s inými dennými aktivitami.

„Aj keď nie sú schopné dokázať príčinnú súvislosť, je zaujímavé, že viaceré štúdie naznačujú, že pitie kávy je spojené so zníženým rizikom srdcového zlyhania a že káva môže byť súčasťou zdravého stravovacieho režimu, ak je konzumovaná čistá, bez pridaného cukru a mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku, ako je smotana,“ uviedla v apríli vo vyhlásení registrovaná dietologička Penny Kris-Ethertonová, bezprostredná predsedníčka vedúceho výboru American Heart Association’s Lifestyle and Cardiometabolic Health Council. 

Z týchto štúdii je jasné, že predísť srdcovo-cievnym chorobám sa dá aj pitím kávy. Je však potrebné vedieť, ako si ju uvariť, keďže aj to môže ovplyvniť prospešnosť kávy pre vaše zdravie.

Filtrovaná káva zachytáva zlúčeninu nazývanú cafestol, ktorá existuje v olejovej časti kávy. Cafestol môže zvýšiť váš zlý cholesterol. Ideálne je použiť francúzsky lis či turecký kávovar.

Ak prekročíš limit, môže sa ti zmenšiť mozog

Existuje však počet káv, ktorý je zdraviu škodlivý. Štúdia z roku 2017 zistila, že pitie viac ako 4 šálok denne počas tehotenstva súvisí s nízkou pôrodnou hmotnosťou či predčasným pôrodom.

Takisto ľudia, ktorí majú problémy so spánkom alebo s nekontrolovanou cukrovkou, by sa mali pred zaradením kofeínu do svojho jedálnička poradiť s lekárom.

Ďalšia štúdia, ktorú zverejnila organizácia Nutritional Neuroscience hovorí, že pitie akéhokoľvek druhu kávy vo veľkom množstve vedie k zmenšenie objemu mozgu či demencii.

Aký druh kávy máš rád/rada?

Výskumu sa zúčastnilo 17 702 ľudí vo veku od 37 do 73 rokov. Išlo o dlhodobý projekt, pri ktorom vedci zhromažďovali informácie o rôznych metrikách zdravia a životného štýlu vrátane spotreby kávy, objemu mozgu a chorôb, ako aj ďalšie údaje, napríklad sociálno-ekonomický stav, ktorý môžu vedci zohľadniť.

Vedci tvrdia, že ľudia, ktorí pijú šesť alebo viac šálok kávy denne, majú o 53 % vyššiu pravdepodobnosť výskytu demencie ako tí, ktorí vypijú jednu alebo dve šálky.

Zdroje: archív Startitup, tandfonline.com, cnn.com, hsph.harvard.edu, bmcpublichealth.biomedcentral.com, goodnewsnetwork.org

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá