22-ročný Slovák vytvoril bibliu nielen pre poctivých kávičkárov

  • Zeleno-ružová kniha s názvom Need for Espresso: Underground môže svojím vizuálom pomýliť, že je zo zahraničia, ale je to produkt šikovných Slovákov. Autorom biblie pre profesionálneho baristu alebo sprievodcu galaxiou pre začínajúcich nadšencov napísal Adrián Krišák a ilustrovala ju Nikoleta Gajarová.
sylvie-tittel-673974-unsplash
Sylvie Tittel, Unsplash
  • Zeleno-ružová kniha s názvom Need for Espresso: Underground môže svojím vizuálom pomýliť, že je zo zahraničia, ale je to produkt šikovných Slovákov. Autorom biblie pre profesionálneho baristu alebo sprievodcu galaxiou pre začínajúcich nadšencov napísal Adrián Krišák a ilustrovala ju Nikoleta Gajarová.

Adrián má len 22 rokov, je barista, organizuje už druhýkrát festival kávy a okrem toho hrá aj v kapele 52 Hertz Whale. Chodil na hotelovú školu a vzťah ku káve si vytvoril už v druhom ročníku. Chcel sa o nej učiť, no nemal odkiaľ. Na Slovensku podľa neho neexistuje kniha o káve, ktorá by ponúkala dostatočné množstvo informácii bez zbytočnej vaty. Po prvom ročníku festivalu Drip Coffee Festival si preto povedal, že to zmení.

Na knihe pracovali okrem Adriána traja ďalší ľudia, ktorí organizujú festival a taktiež viac ako 20 baristov a pražiarov z celého Slovenska. Kniha nie je len o espresse, ale o celkovej alchýmii prípravy kávy. Mnoho jej kapitol poteší aj milovníkov aletrnatívnej prípravy, ktoré sú ľahko aplikovateľné aj na tento spôsob prípravy.

Kniha je rozdelená do ôsmich kapitol a rozpráva o mnohých dôležitých aspektoch prípravy kvalitného espressa. Autor ju opisuje ako „modernú bibliu profesionálneho baristu alebo sprievodcu galaxiou pre začínajúcich nadšencov bez zbytočných kecov na vyplnenie strán.“ 

Môžeš si však byť viac ako len istý, že to nebudú len také prázdne žvásty. Kvôli absolútnej korektnosti textov autor spolupracoval aj s profesorom Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. „Koncentrát informácií sme zoradili do ôsmych lineárne idúcich kapitol, ktoré vás postupne prevedú históriou, zložením zrna, chuťou, chémiou vody, espresso strojom, teóriou prípravy a štatistikou,“opisuje knihu Adrián.

„Zvolili sme neštandartnú kombináciu farieb a v knihe nie je jediná fotografia. Myslím, že pokiaľ chcete dostať kvalitné umenie, nemôžete umelcovi nastaviť prekážky. Nike som povedal o čom kniha bude. Povedal som jej, že jej nepoviem viac ako obsah a chcem aby sa vybláznila. A to dievča vybúrilo celú svoju geniálnu šialenosť. Nemusí sa to páčiť každému, ale ja v tom vidím autorský odkaz viacerých ľudí, ktorí na knižke spolupracovali,“ vysvetľuje.

Kniha nie je iba o espresse, je o pochopení základných fyzikálnych a chemických procesov hravou formou a o celkovom modulovaní chuti kávy.
My vám neukážeme ako sa robí to správne espresso. Ukážeme vám ako sa dostať k cieľu, ktorý chcete dosiahnuť vy sami.

Kniha zažije premiéru na Drip Coffee Festivale v Piešťanoch. Môžeš si ju však predobjednať a zároveň podporiť jej vznik na Startlabe.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá