Jakub prerazil v Argentíne s unikátnym konceptom. Hovorí si „spievajúci kuchár“

Marianna Mikešová / 12. februára 2018 / Zo Slovenska

zdroj: The Singing Chef
  • Gastro biznis je dnes taký presýtený, že je ťažké prísť s niečím originálnym
  • Slovákovi Jakubovi Šankovi sa to však podarilo, dokonca ďaleko za hranicami
  • V Buenos Aires rozbehol gastro projekt, ktorý spája chutné jedlo s hudbou
  • Vo svete zároveň propaguje našu tradičnú slovenskú kuchyňu

Preraziť vo svete je vždy tvrdý oriešok, a čo potom takmer 12-tisíc kilometrov vzdušnou čiarou od Bratislavy? Mladý Žilinčan Jakub Šanko je však svetlým príkladom toho, že Slováci za hranicami nemusia len tvrdo drieť v továrniach či skladoch. Uspel aj napriek tomu, že do Južnej Ameriky neprišiel za kariérou, ale za láskou. Dnes z jeho originálneho gastro konceptu, spájajúceho varenie so spevom, odpadávajú ľudia aj argentínske médiá.

Rozhodol sa prijať klasickú kancelársku prácu a popri tom sa venovať tomu, čo ho baví – vareniu, ktorému sa venuje od 11 rokov. Už na Slovensku a popri štúdiu v Prahe pracoval vo viacerých reštauráciách, kde rozvíjal svoju vášeň pre gastronómiu. Dokopy strávil prácou v gastro podnikoch asi 9 rokov. Keď zistil, že v Buenos Aires sa rozmáhajú „bytové reštaurácie“, neváhal a vytvoril si profil v jednej z populárnych aplikácií Cookapp.

Vo svojej kuchyni začal variť prvým spokojným zákazníkom, od ktorých získava samé 5-hviezdičkové recenzie, no práca do neskorých hodín mu to komplikovala. Ako uviedol pre Žilina 24, nebola iná možnosť, než zavesiť kancelársku prácu na klinec. Spolu s kamarátmi rozbehol projekt, ktorý nazvali The Singing Chef, teda spievajúci kuchár. Okrem varenia totiž odmalička rád spieva, no dovtedy ho nenapadlo, že sa to dá spojiť dokopy.

Prostredníctvom tohto projektu sa Jakub snaží vrátiť jedlo tam, odkiaľ pochádza, teda domov, kde vládne útulná atmosféra a nie je prvoradý zisk, ale potešenie hostí. „Mojím skutočným hobby je varenie. Nie však preto, že rád jem, ale preto, že milujem pripravovať jedlo, najmä v zdravšej verzii. Preto je mojou obľúbenou talianska kuchyňa,“ píše Jakub.

Dvere jeho domácej reštaurácie sa otvárajú každý deň o deviatej hodine večer a v rozmanitej ponuke jedál nezabúda ani tie slovenské. Argentínčanom tak umožňuje ochutnať našu tradičnú kuchyňu. Pripravil pre nich napríklad  menu pozostávajúce zo 4 chodov: predjedlo na štýl smaženého syra, prvý chod v podobe paprikáša, druhý chod v podobe španielskeho vtáčika a ako dezert parená buchta ako od slovenskej babky. To všetko a ešte viac za 450 pesos na osobu, čo je asi 20 eur.

Počas návštevy u Jakuba doma majú hostia možnosť nielen ochutnať jeho kulinárske umenie a spoznať niečo zo slovenskej kultúry, ale zároveň sa skvelo zabavia. Počas večere si totiž hostia užijú hudobné vystúpenie v podaní šéfkuchára, napríklad v jazzovom alebo swingovom štýle. Ľudia tak nemusia chodiť za jedlom a zážitkami do rušného mesta, ale môžu si to vychutnať aj v privátnejšom prostredí a s top starostlivosťou.

Objednávky na gurmánske večere sa mu len hrnú, rovnako ako záujem médií, pre ktorých je spievajúci kuchár zo Slovenska naozajstnou raritou. Je úžasné, že Jakub nezaprie svoje korene a propaguje Slovensko a jeho tradičnú kuchyňu a kultúru v tom najlepšom svetle. Kuchár a spevák v jednom hostí navyše s radosťou privíta v zástere s nápisom Slovakia. Tento projekt mu navyše stále poskytuje prepojenie s domovom.

Pridať komentár (0)