Simona Budinská prináša knihu Top miesta na Slovensku. Pomôže ľuďom bez domova

  • V kníhkupectvách nájdeme bedekre od výmyslu sveta - najobľúbenejšie bary v New Yorku, kaviarne v Berlíne či najlepšie reštaurácie v celej Európe. Prečo však nezmapovať aj našu lokálnu gastro scénu, ktorá doslova kvitne? Šéfredaktorka portálu Kávičkári sa ujala tejto úlohy a zostavila jedinečnú knižnú chuťovku, aká tu ešte nebola!
BeFunky Collagewefwf
  • V kníhkupectvách nájdeme bedekre od výmyslu sveta - najobľúbenejšie bary v New Yorku, kaviarne v Berlíne či najlepšie reštaurácie v celej Európe. Prečo však nezmapovať aj našu lokálnu gastro scénu, ktorá doslova kvitne? Šéfredaktorka portálu Kávičkári sa ujala tejto úlohy a zostavila jedinečnú knižnú chuťovku, aká tu ešte nebola!

Portál Kávičkári už nejaký ten rok mapuje zaujímavé slovenské podniky, kam sa oplatí zájsť na domáci koláčik, chutný obed a najmä výnimočne dobrú kávu. Za ten čas osobne otestovali a zmapovali desiatky kvalitných zariadení a vybudovali si čuch na kvalitné gastro. Slovenská gastro scéna rastie a napreduje každým dňom, vznikajú tu neskutočné projekty, za ktorými stoja šikovní ľudia, ktorí vedia podnikať s láskou. Tak prečo ich nedostať do povedomia ešte viac?

Simona Budinská vždy milovala cestopisy, preto sa rozhodla zrealizovať bláznivý a zároveň úžasný nápad, a 4 roky práce zhrnula v úžasnom bedekri Top miesta na Slovensku. Na svojej knižnej prvotine spolupracovala s viacerými kolegami a celým tímom odborníkov z oblasti gastronómie. Čarovné fotografie zachytávajúce atmosféru každého podniku, ktorá je pre pôžitok z posedenia pri kávičke či jedle extrémne dôležitá, má na svedomí nadaný fotograf aj Ondrej Bobek.

„Táto kniha dokazuje, že na Slovensku je kam ísť za dobrým jedlom a kvalitnou kávou. Aj vďaka týmto miestam sa stávame atraktívnou dovolenkovou destináciou, kam sa oplatí chodiť nielen za krásnou prírodou a kultúrnym dedičstvom. Verím, že bedeker inšpiruje aj mladých ľudí, ktorí sa vzdelávajú v oblasti gastronómie, aby v tejto sfére objavili úžasné méty, ktoré sa dajú dosiahnuť,“ povedala k bedekru Adela Vinczeová.

Knižka je jedinečná aj v tom, že vychádza v slovenčine aj angličtine zároveň, pretože jej cieľom je dostať do našich kvalitných podnikov nielen viac Slovákov, ale aj turistov. „V našej knihe sme sa snažili priniesť výber toho najlepšieho a najzaujímavejšieho, čo sme na Slovensku počas našej práce objavili. Veríme, že touto formou podporíme aj vznikajúcu novú formu turistiky – gastroturistiku,“ prezradila Simona Budinská.

Pridanú hodnotu bedekru dodáva fakt, že honorár z predaja bude venovaný OZ Vagus, ktoré sa venuje ľuďom bez domova a pomáha s ich začlenením. Toto združenie navyše úspešne prevádzkuje obľúbenú kaviareň Dobre&Dobré, ktorá je živým dôkazom, že adaptácia týchto ľudí do spoločnosti má zmysel a prináša pozitíva. Keďže ide o kaviareň, projekt skvelo zapadá do gastro témy a zároveň je jedným z tých top miest, do ktorých zavítať.

Knižka Top miesta na Slovensku ti skvelo poslúži pri návšteve regiónov a miest, v ktorých „nie si doma“, no možno nový podnik objavíš aj vo svojom vlastnom meste. V mori podnikov sa dokážeš rýchlo zorientovať vďaka recenziám, prečítať si inšpiratívne rozhovory s osobnosťami, ale si aj navariť vďaka pridaným receptom. Bedeker cieli na všetkých pôžitkárov, cestovateľov a kaviarenských povaľačov, preto ak ešte nemáš vianočný darček pre svojho obľúbeného kávičkára, hľadaj na Martinuse.

Projekt Top miesta na Slovensku finančne podporili Bazzara espresso SK, Resitnow.com, REDCOCO a Brita Česko Slovensko.

Najnovšie video

Najnovší podcast

Aktivista Jakub Goda: Tvrdý lockdown je k ekonomike šetrnejší

Najnovšie