Slovenský elitný barman opúšťa legendárny bar. Otvorí si nový podnik v Londýne

  • Vo svojej barmanskej kariére dosiahol tie najvyššie méty
  • Teraz sa chystá svoje skúsenosti zúžitkovať vo vlastnom podniku
  • Erik Lorincz otvára vlastný bar
bar
Antique American Bar
  • Vo svojej barmanskej kariére dosiahol tie najvyššie méty
  • Teraz sa chystá svoje skúsenosti zúžitkovať vo vlastnom podniku
  • Erik Lorincz otvára vlastný bar

Za posledných niekoľko rokov barová scéna v Bratislave doslova ožila. Ak si chceš ísť sadnúť na kvalitný miešaný drink, máš v ponuke hneď niekoľko kvalitných barov, v ktorých ťa kvalita drinkov nesklame. Za oživenie barovej kultúry vďačíme hlavne nositeľovi titulu World Class Champion 2010, Erikovi Lorinczovi, ktorý je na Slovensku spoluvlastníkom Antique American Bar.

Po úspechoch sa rozhodol ísť na vlastnú päsť

Od roku 2010 viedol legendami a mýtami opradený American Bar v legendárnom The Savoy Hotel. Okrem toho, že je najlepším barmanom sveta roku 2010, podarilo sa mu priviesť bar, ktorému šéfuje, k titulu najlepší bar sveta 2017. Mohol by si si myslieť, že z profesionálneho hľadiska už dosiahol všetky ciele, ktoré by si človek v jeho odvetví mohol vysnívať. Erikovi to však nestačilo, preto sa rozhodol dosiahnuť tieto úspechy ešte raz, ale už pod vlastným menom a s vlastnou značkou. Chystá sa otvoriť svoj vlastný bar v Londýne.

V rozhovore pre časopis Forbes potvrdil, že sa plánuje uberať cestou starosvetských podnikov: Moja predstava je taká, aby bar pripomínal britský koloniálny koncept. Nad barom sa nachádza reštaurácia inšpirovaná Marokom. Dáva mi preto zmysel pokračovať v tomto koncepte. Niečo v štýle čierno-bieleho interiéru, množstva dreva a zaujímavej hry so svetlom. Chcem pre bar vytvoriť aj úplne nové drinky, bude to „Erikove menu.“

Na Slovensku sa licencie vybavujú jednoduchšie

Keďže legislatíva sa štát od štátu mení, tak aj na otvorenie baru v Londýne je potrebné spĺňať trochu iné parametre ako v Bratislave. Na Slovensku musíš získať povolenie na predaj alkoholu, respektíve, ako je to oficiálne známe, povolenie na predaj spotrebiteľského balenia liehu. Toto povolenie udeľuje colná správa alebo finančný úrad.

Na to, aby si ho získal, musíš mať živnostenské oprávnenie, ďalej si nemohol byť právoplatne odsúdený za úmyselne spáchaný trestný čin, nemohlo ti byť počas obdobia desiatich rokov odňaté povolenie na predaj, nesmel by si byť v likvidácii, ani na teba nemohol byť právoplatne vyhlásený konkurz. K žiadosti ešte musíš priložiť zoznam dodávateľov (schválení distribútori), od ktorých budeš nakupovať alkohol. Pokiaľ podmienky spĺňaš, tak by so žiadosťou nemal byť problém.

V Londýne to funguje inak. Ak si chceš otvoriť bar, potrebuješ na to licenciu typu A4, ktorá sa vzťahuje na konkrétny priestor. Ak ideš otvárať bar v priestore, ktorý takúto licenciu už má, tak si reálne v suchu, pretože dodatočne to riešiť nemusíš. V prípade, ak ho priestor nemá, tak ťa čaká kolotoč vybavovačiek a návštev rôznych úradov a ani v tom prípade nemáš istotu, že preukaz dostaneš. Licenciu udeľujú v Londýne jednotlivé mestské obvody. Rada rozhodne na základe žiadosti, polohy baru a rôznych iných faktoroch, či ti licenciu udelí.

Erik však otvára bar v priestore, ktorý všetky tieto licencie už má, „Najmä pokiaľ ide o rezidenčné oblasti, musíte získať súhlas miestnych obyvateľov, aj samosprávy. Pritom tí sa snažia zabezpečiť, aby neboli niektoré miesta presýtené barmi. Prevláda totiž tradičná predstava, že bar znamená alkohol a alkohol znamená problém. Našou výhodou je, že bar otvárame na mieste bývalého baru, a teda priestor má všetky potrebné licencie a povolenia,“ vyjadril sa Erik pre Forbes.

Sme zvedaví ako bude bar vyzerať. Ale keď si spomenieme, akými skúsenosťami súčasný majiteľ disponuje, tak som si istý, že bude určite úspešný a nie je to posledný raz, čo o ňom počuješ.

Zdroj: Forbes

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK