Najlepší barman sveta je Slovák

Alexandra Dulaková / 22. septembra 2015 / Lifehacking

Keď sa za hranicami nájde Slovák, ktorý našu krajinu pozitívne reprezentuje, je to vždy dôvod na radosť. Medzi takýchto ľudí patrí aj Erik Lorincz, ktorý prvotriedne drinky už nejaký čas mieša na miestach, kde miešané drinky vynašli, a mieša ich napríklad aj pre samotného Bonda. Jamesa Bonda.

 

Už na strednej si jedného dňa Erik Lorincz povedal, že sa chce stať barmanom. Jeho predsavzatie sa doma stretlo so skeptickou reakciou – mama ho varovala, že na Slovensku ešte žiadna svetoborná koktejlová scéna neexistuje. Otec mu však poradil, nech nasleduje svoje sny a tak bolo rozhodnuté. Erik sa vydal do zahraničia. 

 

Spočiatku to bola neďaleká Praha, kde sa najskôr ako divák zúčastnil na súťaži barmanov a neskôr sa zapísal do mesačného barmanského kurzu. Popri tom začal ako barman aj pracovať najskôr v Prahe a potom aj v Bratislave ako barový manažér. Lenže ako predpoveda jeho mama, naša scéna sa ešte len rozbiehala a nedalo sa v nej napredovať tak ako v zahraničí. Takže si Erik zbalil kufre a rozhodol sa ísť do Anglicka. 

 

 

Najskôr sa chcel naučiť po anglicky, čo je pri hľadaní práce samozrejmou požiadavkou. Aby zarobil, zbieral a čistil poháre a vysypával popolníky v baroch a kluboch. Keď sa naučil po anglicky, zamestnal sa už s istými skúsenosťami v japonskom bare. Dokonca ho japonský štýl miešania drinkov fascinoval natoľko, že sa vybral do Japonska učiť od svetoznámeho barmana, Kazua Uyeda. Po návrate pokračoval vo viacerých známych hotelových baroch, no najväčšiu slávu a renomé mu priniesli výhry na svetoznámych súťažiach. Na celosvetovej súťaži Diageo World Class si v roku 2010 medzi tisíckami súťažiacich vyslúžil titul „World Class Champion“ o rok neskôr vyhral aj súťaž Bartender of the Year.

 

 

Dôsledky podobných úspechov boli ohromujúce. Jedného dňa Erikovi zavolal šéf s tým, že má oňho záujem svetoznámy hotel Savoy v Londýne. Nielenže nemusel súperiť s tisíckami ostatných záujemcov, on o prácu nemusel ani požiadať – jednoducho prišla ponuka sama. Pritom Savoy hotel je známy ako miesto, kde v dvadsiatych rokoch Američan Harry Craddock vyvinul moderný koktejl. Jeho dielo, The Savoy Cocktail Book, je dnes barmanskou Bibliou. Erik k svojim úspechom pristupuje skromne: „Na tomto mieste pôsobili svetové legendy barmanskej scény za ten čas sa stalo ikonickým. Je mojou úlohou túto povesť ďalej rozvíjať, aby bol American Bar v hoteli Savoy stále známy ako miesto, kde si ľudia môžu prísť vychutnať skvelé drinky.“ Zatiaľ sa mu veľmi darí. 

 

Na svoj Whitelist londýnskych barov ho zaradil aj Jamie Oliver…

 

 

…a nedávno vo svojom bare vítal aj Juraja Vaculíka a Štefana Kleina, ktorí stoja za Aeromobilom

 

  

Americký bar znovuotvorili v roku 2010 a pre túto príležitosť vyvinul Erik vlastný drink – The Restoration. Na diamantové jubileum hotelového baru mal Erik za úlohu ponúknuť hosťom jedinečný zážitok, a tak svojím známym drinkom naplnil celú hotelovú fontánu. „Príprava koktejlu a fontány mi trvala celý deň a noc. Vo fontáne bolo 360 litrov nápoja a hostia si k nej jednoducho mohli prísť s pohárom a sami si nabrať.“ 

 

Okrem bežných pracovných zážitkov, čiže miešanie drinkov pre svetoznámych hotelových hostí, má Erik v rukáve aj jeden výnimočný. Zúčastnil sa na produkcii poslednej bondovky Skyfall, kde hercov v čínskom bare učil ako správne namiešať legendárne bondovské martini. To, čo si Daniel Craig neskôr vychutnal na plátne, teda pochádzalo práve z dielne nášho úspešného rodáka. Ten aj dnes pretrváva v Londýne, kde pracuje ako hlavný barman amerického baru hotela Savoy a kde zároveň žije so svojou brazílskou manželkou.

 

 

 

Keby si sa od Erika chcel niečo naučiť aj ty, môžeš tak spraviť hneď teraz. 

 

Pridať komentár (0)