Martin Baranovič nechal prácu v ESET-e a dnes vedie úspešný podnik v zahraničí
- Vrámci relácie Hemendex- Slováci v zahranićí sa na rádiu Expres odprezentoval úspešný Slovák, ktorý nechal IT a pustil sa do varenia. Dnes vedie v Nórsku - Barnas Catering v ktorom sa mu naozaj darí.
- Vrámci relácie Hemendex- Slováci v zahranićí sa na rádiu Expres odprezentoval úspešný Slovák, ktorý nechal IT a pustil sa do varenia. Dnes vedie v Nórsku - Barnas Catering v ktorom sa mu naozaj darí.
Martin Baranovič je rodený Bardejovčan. V minulosti pracoval ako novinár, neskôr pôsobil na oddelení PR pre firmu ESET. Pred siedmimi rokmi si zbalil kufre a vybral sa do Nórska s cieľom nájsť si tam prácu. Dlho sa mu nedarilo a prácu nevedel nikde nájsť. Nakoniec skončil v jednej z cateringových firiem pri umývačke riadu.
Aj keď to nebol práve dream job, Martin sa nevzdával a robil svoju prácu najlepšie ako vedel. Postupne sa dostal k príprave studenej kuchyne a neskôr k vareniu teplých jedál. Keď si Martin získal dôveru majiteľa firmy, venoval sa najmä kancelárskej práci a vzťahu so zákazníkmi.
Pri komunikácií s klientami a hľadaní nových sa s stretol aj s riaditeľkou súkromnej škôlky z Nórska. Tá mu objasnila, ako biedne to vyzerá so stravou v Nórskych škôlkach a sama Martinovi navrhla, aby si založil vlastnú firmu, s prísľubom, že jej škôlka sa stane ich prvým zákazníkom. Martin sa chopil príležitosti a do dvoch týždňov založil cateringovú firmu a začal konkurovať svojmu bývalému zamestnávateľovi.
Po roku a pol bol už na čele svojej cateringovej firmy, na ktorej chod mu stačilo auto na rozvoz a kuchyňa. Keďže kontakty už mal, nezostávalo mu nič iné, ako sa pustiť do varenia.
V roku 2012 už poskytoval služby šiestim škôlkam a dodával vyše 1000 obedov mesačne. V súčasnosti poskytuje 24-tisíc obedov mesačne a zamestnáva ďalších troch ľudí.
Prekvapujúcou správou, je, že varený teplý obed nie je v Nórsku samozrejmosťou. Obedy pozostávajú tradične z obložených chleba, bagety, alebo šalátu, teplé jedlo je tradične až večer.
Medzi jeho najprespektívnejších klientov dnes patria najmä súkromné škôlky. Tie majú totiž dohodu s celebritnou poradkyňou pre výživu, ktorá im spísala komplet jedálničky, čo by mal deti v predškolskom veku jesť a ako by to malo vyzerať.
Martin tak dostal do rúk kompletný návrh jedál, ktoré má variť. V tomto smere tak nemal žiadne starosti. Dnes im vlastne len sprostredkúva, čo si oni žiadajú. Súkromné škôlky tak využívajú 3-4-krát do týždňa služby firiem ako je Martinov Catering Express a nemusia sa o nič starať, len platiť.
Štatistika, že 90 % novozaložených firiem do dvoch rokov skrachuje v Martinovom prípade teda neplatí. Martin je v profite už 5 rokov a s jeho kariérou to vyzerá veľmi sľubne.
Viac príbehov o Slovákoch, ktorí to dotiahli ďaleko aj v zahraničí nájdeš na stránke expres.sk.
zdroj:expres.sk