Migréna má svojich spojencov v bežných potravinách. Už malé množstvo stačí na spustenie zápalových reakcií

  • Migrénu môžu vyvolať aj potraviny, ktoré jeme každý deň
  • Správne nastavená strava je účinnou zbraňou proti bolesti hlavy
žena, migréna, potraviny
  • Migrénu môžu vyvolať aj potraviny, ktoré jeme každý deň
  • Správne nastavená strava je účinnou zbraňou proti bolesti hlavy
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Migréna nám dokáže poriadne skomplikovať život. Už pri prvých príznakoch, ako sú pulzujúca bolesť hlavy či precitlivenosť na svetlo a zvuk, strácame schopnosť sústrediť sa, pracovať alebo sa venovať bežným činnostiam.

Výskumné tímy z rôznych častí sveta už roky analyzujú mechanizmy, ktoré migrénu spúšťajú. A hoci stále nepoznáme všetky odpovede, ukazuje sa, že niektoré sa môžu ukrývať v bežných potravinách.

Čo spôsobuje migrénové záchvaty?

Odborníci už dávnejšie objavili súvislosť medzi migrénou a črevným mikrobiómom. Vedci z Kalifornskej univerzity v San Diegu analyzovali vzorky ústnej dutiny a stolice od zdravých dobrovoľníkov a odhalili zásadné odlišnosti v zložení črevných baktérií u ľudí trpiacich migrénou.

V ich mikrobióme totiž prevládajú baktérie aktívne pri metabolizovaní dusičnanov, ktoré sa nachádzajú napr. v údeninách či listovej zelenine. „Ak máte podozrenie, že vám migrény spôsobujú dusičnany, mali by ste sa im vo svojej strave vyhnúť.“ Uviedol Antonio Gonzalez, analytik na Kalifornskej univerzite v San Diegu, ktorý bol zároveň hlavným autorom štúdie.

U niektorých jedincov býva spúšťačom histamín, uvádza IFM. Pri migréne dochádza k zápalovej reakcii v oblasti trojklanného nervu. Práve tu sa nachádzajú špecifické imunitné bunky, tzv. mastocyty, ktoré uchovávajú histamín a reagujú na podráždenie jeho uvoľňovaním.

Podľa výskumov sú nervové bunky ľudí trpiacich migrénou extrémne citlivé na histamín. V praxi to znamená, že aj nepatrné množstvo histamínu, ktoré by zdravý organizmus toleroval bez problémov, môže u týchto osôb spustiť intenzívny migrénový záchvat.

Podobne aj tyramín, zlúčenina vznikajúca pri fermentácii a dozrievaní potravín, môže u citlivých jedincov vyvolať silnú bolesť hlavy, uvádza BBC. Medzi potraviny s vysokým obsahom tyramínu patria zrejúce syry (najmä parmezán), miso či víno.

Problém predstavujú aj nepravidelné stravovacie návyky. Na Medzinárodnom sympóziu Migraine Trust v Londýne v roku 2024 bola predstavená štúdia, ktorá ukázala, že až polovica žien a približne 40 % mužov označilo vynechávanie jedál za významný spúšťač migrény. Situáciu komplikuje aj skutočnosť, že bolesť hlavy často sprevádza nevoľnosť, vracanie či strata chuti do jedla.

Dehydratácia takisto prispieva k vzniku migrény. Nebezpečné sú najmä alkoholické nápoje, ktoré narúšajú hydratáciu organizmu. Profesorka Gisela Terwindt, neurologička a biologička z Leidského univerzitného lekárskeho centra, poukazuje na to, že až 40 % pacientov identifikovalo alkoholické nápoje ako spúšťače migrény.

Podľa výskumníkov z Oklahomy patria k bežným spúšťačom tieto potraviny:

  • Zrejúce syry
  • Červené víno
  • Čokoláda
  • Glutaman sodný
  • Potraviny obsahujúce dusičnany ( párky, lahôdkové mäso, klobásy, slanina)
  • Potraviny obsahujúce tyramín (napr. tofu, sója, miso)
  • Citrusové ovocie alebo šťavy
  • Aspartám (umelé sladidlo)

Diéty, ktoré pomáhajú

Komplexný systematický prehľad publikovaný v Nutrients sa zaoberá vplyvom rôznych typov diéty na migrénu. Autori hodnotili osem druhov diét: stredomorskú, DASH, MIND, ketogénnu, nízkotučnú, s nízkym glykemickým indexom (GI), bezlepkovú a pôstnu.

Pozitívne výsledky priniesla najmä stredomorská diéta. Táto strava, bohatá na čerstvé ovocie, zeleninu, orechy, celozrnné produkty, strukoviny, ryby a panenský olivový olej, výrazne redukuje zápalové procesy, ktoré prispievajú k vzniku migrény. Podobne priaznivo pôsobí aj diéta DASH, pôvodne vyvinutá na redukciu vysokého krvného tlaku, a diéta MIND, ktorá synergicky kombinuje princípy stredomorskej a DASH diéty.

Výnimočne sľubné výsledky priniesla ketogénna diéta, založená na vysokom obsahu tukov a minimálnom príjme sacharidov. V štúdiách bolo hlásené obmedzenie počtu dní, počas ktorých pacienti pociťovali migrénové bolesti. Mechanizmus pôsobenia ketogénnej diéty spočíva v tvorbe ketolátok, ktoré stabilizujú metabolické procesy v neurónoch, tlmia zápalové reakcie a znižujú nadmernú dráždivosť mozgových buniek.

Strava s nízkym GI zabraňuje prudkým výkyvom glukózy a inzulínu v krvi, čo sú faktory, ktoré u mnohých jedincov spúšťajú migrénu. Zaujímavé zlepšenie zaznamenali odborníci pri bezlepkovej diéte, najmä u pacientov s diagnostikovanou celiakiou. Odstránenie gluténu zo stravy výrazne znížilo frekvenciu a intenzitu migrénových záchvatov. Na druhej strane, pôstne režimy preukázali opačný, teda negatívny vplyv na migrénu. 

Vhodne zostavený jedálniček môže predstavovať efektívnu a relatívne jednoduchú stratégiu na kontrolu migrény. Avšak každý organizmus reaguje inak, preto by mal zohľadňovať individuálnu toleranciu, reakcie na konkrétne potraviny a celkový zdravotný stav.

Čítaj viac z kategórie: Lifehacking

Zdroje: ASM Journals , IFM, BBC, Pubmed Central, AJHP

Najnovšie videá

Trendové videá