Moderná usadlosť, do ktorej cez okná vstupuje poriadny kus krásnej prírody

  • Dom a stodola vznikli na pôdorysnej stope staršej usadlosti v malej obci Staré Bříště na Vysočine
  • Architekti doslovne nekopírujú typológiu, tvaroslovie či dekor miestnej ľudovej architektúry
  • Voľne však pokračujú v duchu overených princípov
Peter Fabo
  • Dom a stodola vznikli na pôdorysnej stope staršej usadlosti v malej obci Staré Bříště na Vysočine
  • Architekti doslovne nekopírujú typológiu, tvaroslovie či dekor miestnej ľudovej architektúry
  • Voľne však pokračujú v duchu overených princípov
Podľa článku od autora Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Pavel Machar, Ing. arch. Radek Teichman

Architekti doslovne nekopírujú typológiu, tvaroslovie či dekor miestnej ľudovej architektúry. Voľne však pokračujú v duchu overených princípov. Stavby z prírodných materiálov sú z veľkej časti postavené svojpomocne. Napriek tomu však precízne a účelne. V dispozícii je možné vyčítať tradičnú trojpriestorovú schému (v tomto prípade spálňa, vstup, obývacia izba) doplnenú o gánok na juhozápadnej fasáde.

Dom a stodola vznikli na pôdorysnej stope staršej usadlosti v malej obci Staré Bříště na Vysočine. Objekty stoja na hrane svahu zvažujúceho sa k rybníkom.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk

Stavby realizoval miestny majster podľa jednoduchej projektovej dokumentácie. Keramické murivo bez dodatočného zateplenia je omietnuté ručne ťahanou štukovou omietkou. Sklá sú vsadené do rámov zo smrekovcového dreva. Drevený krov je opláštený titánzinkovým plechom. V dome majiteľ býva aj pracuje.

Jednoduchý murovaný dom má pozdĺž juhozápadnej fasády kryté priedomie. Presah strechy chráni vstup situovaný približne v strede dispozície. Presklený vstupný trakt, s priehľadom na rybník, rozdeľuje prízemie na dennú a nočnú časť. Hlavný obytný priestor s kuchyňou je čiastočne otvorený do krovu. Dominantným prvkom v obývačke je rozmerný krb. Veľkými nedelenými oknami vstupujú do interiéru výseky okolitej krajiny.

Z chodby na prízemí je prístupná hygiena a spálňa rodičov. Ťažiskovým priestorom domu je schodisková hala, ktorá prepája prízemie s galériou na poschodí. Ochodza sprístupňuje ďalšie dve izby.

Technické miestnosti sa nachádzajú v pivnici, kúrenie zabezpečujú kotle na pelety. Na pivnicu nadväzuje klenutá miestnosť, ktorú navrhol sám majiteľ. Skromnejší hospodársky objekt slúži ako prístrešok pre parkovanie a príručný sklad.

Zariadenie na mieru realizoval príbuzný majiteľa. V interiéri, takisto ako v exteriéri, architekti kombinujú biele omietky so smrekovcovým a dubovým drevom. „Vizuální klid nekonkuruje krajině,“ vysvetľujú.

Zdroj: Archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech