[Diskusný Klub] Jakub Ptačin: Odrbávať na Slovensku už nemôže byť jednoduchšie

[Hacker Zdravia] Prekonal množstvo operácií a nevzdal to. Ak chceš byť lepší, musíš pokoriť svoje ego

[Podcast s Romčom] Slovenská vakcína funguje na odlišnom princípe. Bude oveľa bezpečnejšia

Na toastoch fičali už starí Rimania. Zoznám sa s históriou toastov a sendvičov

  • Do polovice minulého storočia sa v Austrálii robili sendviče na ohni
  • Zavedenie elektriny do domácností prinieslo aj hriankovače a sendvičovače
  • Od roku 1974 už náplň zo sendvičov nevypadáva
gril SGR700BSS
sage
  • Do polovice minulého storočia sa v Austrálii robili sendviče na ohni
  • Zavedenie elektriny do domácností prinieslo aj hriankovače a sendvičovače
  • Od roku 1974 už náplň zo sendvičov nevypadáva

Sendvič je jednou z najstarších potravín, len o niečo mladšou, než chlieb. Vznikol vtedy, keď človek pochopil, že opečením chleba predĺži jeho životnosť a tiež zostane dlho chutný. Už starí Rimania na svojich dobyvačných cestách využívali prvé „hriankovače“, ktoré boli veľmi primitívne: chlieb sa vložil medzi dva železné držiaky na dlhých rúčkach a opekal sa nad ohňom. Niekomu potom napadlo strčiť medzi dva chleby kus syra alebo mäsa a na svete bol prvý sendvič dovtedy nepoznanej delikátnej chuti. Svojmu tvorcovi sa určite musel vydariť, veď v Austrálii a Južnej Afrike to bol až do polovice 20. storočia často jediný spôsob, ako si rýchlo a jednoducho pripraviť teplé jedlo na otvorenom priestranstve.

Manuálne obracanie jedna radosť

S príchodom elektriny nastal boom nových spotrebičov. Elektrické sendvičovače vychádzali z princípu pôvodných a hoci hrianku opiekli len z jednej strany a potom ju bolo treba otočiť, tešili sa obrovskej obľube. Prvý uviedla na trh v roku 1893 spoločnosť Crompton Company. V roku 1909 bol do amerických domácností uvedený hriankovač spoločnosťou General Electric. O šesť rokov neskôr pridala spoločnosť Copeman Electric Stove Company „automatický obracač chleba“ a od neho bol už len kúsok do chvíle, keď z automatických hriankovačov začali vyskakovať z oboch strán opečené zlatisté toasty. Tento počin zabezpečil hriankovačom trvalé miesto na amerických raňajkových stoloch a veľmi rýchlo zachvátili celý svet.

zdroj: sage: Hriankovače patria k najrozšírenejším kuchynským spotrebičom

Sendvičovače potrebovali redizajn

Spolu s hriankovačmi sa vyvíjali aj sendvičovače. Stačilo vziať dva krajce chleba, potrieť ich maslom, napchať podľa fantázie a dať zapiecť. A potom opatrne jesť, pretože takýto sendvič sa správal ako dnešný hamburger a rád zanechával stopy na košeliach a blúzkach. To liezlo na nervy Austrálčanovi Johnovi O´Brienovi, ktorý venoval veľkú časť svojho života vývoju a inováciám zariadení, uľahčujúcich život v domácnosti. Vďaka jeho usilovnosti predstavila v roku 1974 spoločnosť Breville sendvičovač, ktorý zapiekol okraje chleba, takže sa dal pohodlne jesť jednou rukou. Jeho vynález sa na trhu ujal expresne – v prvom roku sa ho v domácej Austrálii predalo 400-tisíc kusov!

Sage spája kvalitu a spoľahlivosť pre tých najnáročnejších

Dnes azda neexistuje domácnosť bez sendvičovača alebo toastovača. Spoločnosť Breville, ktorá u nás pôsobí so značkou Sage, je dodnes synonymom kuchynských spotrebičov profesionálnej kvality a nadčasového dizajnu. Je dosť možné, že tie, ktoré si kúpiš dnes, budú používať ešte aj vaše deti. Pretože práve na kvalite si Sage zakladá. A mimochodom, kontaktný gril Sage SGR700BSS je ďalším skvelým počinom, ktorý zvláda pripraviť paniny či burgre rovnako dobre ako steaky, grilovanú zeleninu alebo vafle.

zdroj: sage: Výškovo nastaviteľná vrchná doska je pre obsah hamburgerov absolútne bezpečná.

Najnovšie video

Najnovší podcast

[Diskusný Klub] Jakub Ptačin: Odrbávať na Slovensku už nemôže byť jednoduchšie

Najnovšie