Na Slovensku objavili toxické živočíšne produkty. Predstavujú vážne riziko, varuje organizácia

  • V okolí cementárne v Turni nad Bodvou našli toxické látky
  • Môžu ohroziť zdravie obyvateľov
Cementáreň v Turni nad Bodvou kontaminuje prírodu
TASR/František Iván, Archív Canva
  • V okolí cementárne v Turni nad Bodvou našli toxické látky
  • Môžu ohroziť zdravie obyvateľov

Alarmujúce výsledky dvojročného výskumu odhalili závažné znečistenie životného prostredia v okolí cementárne v Turni nad Bodvou. Biomonitoring preukázal nadmerné hodnoty toxických látok, ktoré môžu ohroziť zdravie miestnych obyvateľov. Informovalo o tom občianske združenie Priatelia Zeme – SPZ na svojom webe.

Výskum odhalil zvýšené hodnoty nebezpečných látok vo vzorkách machov, ihličia, slepačích vajec a ovčej vlny. Ide o perzistentné organické látky (POPs) ako dioxíny, polychlórované bifenoly či polycyklické aromatické uhľovodíky a tiež ťažké kovy.

Aké riziko hrozí?

Zistené toxické látky predstavujú vážne riziko pre obyvateľov. Sú karcinogénne, mutagénne a neurotoxické, pričom ohrozujú zdravie už pri veľmi nízkych koncentráciách. Znepokojujúce je, že v prostredí a živých organizmoch môžu pretrvávať aj niekoľko desaťročí.

Analýzu vzoriek vykonalo akreditované laboratórium, ktoré potvrdilo nadlimitné hodnoty škodlivín. Výsledky naznačujú dlhodobé ohrozenie životného prostredia a zdravia miestnych obyvateľov.

„Namerané hodnoty POPs látok a ťažkých kovov naznačujú ohrozenie zdravia obyvateľov v dotknutej oblasti,“ varuje OZ Priatelia Zeme. Organizácia upozorňuje najmä na riziká spojené s konzumáciou domácich vajec a lokálne pestovanej zeleniny.

Nedostatočná kontrola

Súčasný systém kontroly znečisťujúcich látok v okolí cementárne v Turni nad Bodvou má vážne nedostatky. Prevádzkovateľ síce vykonáva kontinuálny monitoring, no nebezpečné perzistentné organické látky (POPs) nekontroluje.

Meranie dioxínov prebieha len dvakrát ročne, a to výhradne počas bežnej prevádzky. „Takýmto spôsobom nie je možné zistiť zvýšené emisie dioxínov pri spúšťaní, odstavovaní prevádzky či počas porúch,“ upozorňujú odborníci.

Biomonitoring potvrdil, že koncentrácie POPs látok sú v blízkosti cementárne výrazne vyššie než vo vzdialenejších lokalitách. Podobnú situáciu zaznamenali aj pri spaľovniach odpadu v šiestich európskych krajinách vrátane Česka.

Problémom je, že dlhodobý monitoring znečisťujúcich látok nie je povinný a chýba v legislatívnych požiadavkách pre veľké zdroje znečistenia ovzdušia.

Cementáreň páli plasty

Situáciu môže zhoršiť plánované zvýšenie spaľovania tuhého alternatívneho paliva v cementárni. To má obsahovať najmä plasty, gumu, textil a papier, teda materiály, pri ktorých spaľovaní vznikajú toxické POPs látky.

„Je nevyhnutné začať so systematickým zisťovaním výskytu toxických látok. Ľudia majú právo vedieť, v akom prostredí žijú,“ zdôrazňuje Medovičová. Organizácia žiada prijatie opatrení na elimináciu toxického znečistenia a zlepšenie kvality životného prostredia.

Branislav Moňok, predseda Priateľov Zeme, dodáva: „Spaľovanie a spoluspaľovanie odpadov sú falošné a škodlivé riešenia. Nedokážu vyriešiť ani problémy odpadového hospodárstva ani žiadnu zo súčasných kríz. Slovensku by prospelo prijatie ďalších krokov smerom k skutočne zeleným praktikám, ktoré by zabezpečili, že dnešné výzvy neprenesieme na budúce generácie.“

Chemikálie v ľudskom tele

Ako sme informovali ešte minulý rok, relatívne nový výskum odhalil alarmujúce zistenia. V ľudskom tele sa podľa vedcov nachádza vyše 3 600 chemických látok používaných pri balení alebo príprave potravín. Štúdia publikovaná v Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology varuje, že mnohé z nich môžu byť zdraviu nebezpečné.

„Približne 100 z týchto látok môže mať vážny dopad na zdravie,“ upozorňuje Birgit Geuekeová zo švajčiarskej nadácie Food Packaging Forum. Medzi najnebezpečnejšie patria PFAS, známe ako „večné chemikálie“, a bisfenol A, ktorý narúša hormonálnu rovnováhu.

Chemikálie sa do tela dostávajú najmä z:

  • plastových obalov,
  • papierových obalov,
  • kovových obalov,
  • výrobných zariadení,
  • kuchynských pomôcok.

Duane Mellor z Aston University odporúča spotrebiteľom, aby požadovali od výrobcov viac informácií o používaných látkach a snažili sa obmedziť vystavovanie sa škodlivým chemikáliám v potravinách a obaloch.

Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska

Zdroje: OZ Priatelia Zeme, Redakcia Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá