Necha­la ško­lu a dnes roz­bie­ha chrum­ka­vý waf­ľo­vý stre­et food

Marianna Mikešová / 11. novembra 2016 / Zo Slovenska

Vyze­ra­lo to ako ide­ál­na postup­ka. Dokon­čiť hote­lov­ku, spra­viť si nad­stav­bu v sľub­nom Dán­sku, a potom si nájsť job v hote­lo­vom manaž­men­te. No Kris­tí­nu Den­ko­vú taká­to budúc­nosť nelá­ka­la a drie­mal v nej det­ský sen robiť “nie­čo vlast­né” v gas­tre. Dnes ho vďa­ka Waff ulti­ma­te swe­et­ness mení na rea­li­tu.

Po strednej škole ako mnohí tápala a netušila, čo ďalej. Vedela však, že práca s jedlom by ju nesmierne bavila. “Už ako 13-ročná som piekla veterníky. Neboli úplne profi, ale bol to úspech, pretože sa mi podarilo odpaľované cesto,” spomína 23-ročná Kika z Nového Mesta na svoje pekárske začiatky. Na výšku ísť nechcela, no skúsila šťastie a prijali ju na hotelový manažment v Dánsku. Po dvoch mesiacoch depky sa však rozhodla vrátiť a odhodlane pustiť do vlastného biznisu

15044814_1144186532339786_1871770140_o

Foto: Michal Babinčák

Bolo treba vymyslieť niečo, čoho Slovensko ešte nebolo prejedené. Palacinky neprichádzali do úvahy, no wafle, ktoré si Kika obľúbila v Holandsku, kam chodila odmalička za sestrou, boli to pravé. Veď komu by chrumkavé pečivo s čokoládovou polevou či malinami nechutilo? Neváhala ani sekundu a pustila sa do vybavovania všetkého potrebného. V začiatkoch jej pomohla investícia, ktorú štát dáva mladým podnikateľom. Bolo treba prejsť ešte veľa nástrah, no podarilo sa.

14568170_708912082590841_8897288960388475361_n

Foto: facebook.com/Koun

Dnes sme sa stretli pri wafľovači v obľúbenej bratislavskej zmrzlinárni Koun, ktorá sa z Waff  takpovediac “zasnúbila” a rozbiehajú spolu dočasnú zimnú spoluprácu. Veď čo môže byť v chladnom počasí lepšie, než tá naj zmrzlina s dokonalou horúcou wafľou? A nie len tak hocijakou. Pravou belgickou, no upravenou na Kristínin slovenský spôsob. “Originál belgické sú brutálne sladké. Človek si dá jednu a je z nej úplne odpálený. Snažím sa ich preto robiť z menšieho množstva trstinového cukru. Skúšala som aj celozrnnú múku, pretože som ich chcela zdravšie, no nebolo to úplne ono,” popísala Kristína. Jej wafle sú z tých najkvalitnejších surovín a umelé prísady v nich nenájdeš. 

14725635_1130481477043625_7957295563353882872_n

Foto: facebook.com/Waff ultimate sweetness

Málokto vie, že belgických waflí je hneď niekoľko druhov, pričom najznámejšie sú waffle typu Brussel a Liége. Práve tie druhé môžeš ochutnať vo Waff. Narozdiel od liatych belgických sú z tuhšieho cesta a obsahujú kvasnice. V originálnom recepte sa používa špeciálny cukor, tzv. perlový, no Kristína zistila, že v jej recepte nefunguje podľa predstáv. Tak prečo trochu neexperimentovať? Do budúcna by možno skúsila aj slaný pokus. Také wafle so slaninou a figami nemusia byť zlý gastronomický zážitok. Ak je tvojím nepriateľom lepok a bezbreho miluješ zvieratá, teš sa, pretože Waff robí aj bezlepkovú a vegánsku verziu wafličiek.

15053257_1144186422339797_1493378586_o

Foto: Waff ultimate sweetness

Napriek tomu, že street food Waff naplno beží až od tohtoročného leta, rozbieha sa slušne. Má za sebou spoluprácu s Uprising festivalom, Dobrým trhom či festivalom Cinematik. Okrem Kounu nájdeš Kristínine wafle aj v priestore Pána Králička, no Waff im dodáva len polotovar, ktorý si sami pečú. “Všetkým zatiaľ veľmi chutilo,” dodala Kika, ktorá si svoj sen nesmierne užíva. A pretože biznis treba posúvať vpred, aj ona má s Waff veľké plány. Najbližšie by si rada zaobstarala streetfoodový príves, v ktorom by wafle mohla predávať, a kto vie, neskôr možno aj kamennú prevádzku.

Waff môžeš v Koune nájsť pravidelne každý alebo každý druhý týždeň počas zimného obdobia a ako street food na rôznych eventoch. Bližšie info sa vždy dozvieš na Facebook stránke.

15033596_1144186309006475_1872164703_n

Foto: Koun

Zdroj titulnej foto: facebook.com/Koun/www.instagram.com/Waff_ultimate_sweetness

Pridať komentár (0)