Nenapodobiteľný: Budweiser Budvar sa dá uvariť len na jedinom mieste na svete

BB_DRINKERS_RGB_LR_3
Budweiser Budvar

Pivo Budweiser Budvar sa vyváža do celého sveta, no variť sa môže len v Budějovickom Budvare v Českých Budějoviciach. Pivovar, preslávený svojim ležiakom, teraz posiela na Slovensko svoje pozdravy z Republiky piva v podobe dvoch výnimočných noviniek, charakterizovaných číslami 200 a 33.

Budweiser Budvar patrí medzi najznámejšie značky českého piva na celom svete. Český národný pivovar svoje výrobky v súčasnosti exportuje do 76 krajín. Export je jediný spôsob, ako sa českobudějovické pivo dostane k zákazníkom či už v Nemecku, Rusku, na Novom Zélande alebo v Kanade, ale aj v Kórei, Austrálii či v africkej Keni. Prečo sa Budějovický Budvar rozhodol ísť zložitejšou cestou vývozu a svoje pivo nevarí aj mimo Českých Budějovíc? „Chuť piva z Budějovického Budvaru je totiž nenapodobiteľná. Pivo sa tu varí výlučne z lokálnych surovín z tých istých polí a fariem, ako za posledných 125 rokov. Vodu máme z vlastnej artézskej studne, ležiacej priamo pod pivovarom. Voda z doby ľadovej v nej vyviera z hĺbky 300 metrov a kvalitou dosahuje čistotu dojčenskej vody, takže ju už netreba nijako chemicky upravovať. Nezdá sa to, ale aj malá zmena v zložení vody sa na chuti piva výrazne odrazí,“ vysvetľuje riaditeľ Budweiser Budvar SK Ivan Schwarz.

zdroj: Budweiser Budvar – Riaditeľ Ivan Schwarz.

Ručne sypaný vznešený chmeľ zo Žatca

Voda je však iba jeden z unikátov, vstupujúcich do procesu varenia piva v Budějovickom Budvare. Ďalšou nenapodobiteľnou zložkou je svetovo uznávaný žatecký chmeľ s prezývkou „vznešený“. Zelené zlato odrody Saaz s červenými výhonkami sa vyznačuje vyváženou horkosťou a arómou, ktorú odovzdáva českému pivu z Budějovického Budvaru už od roku 1895. A hoci okolo chmeľu býva veľa diskusií, podľa slov sládka sa pivári zhodujú na tom, že jedna z najlepších odrôd pochádza práve z kraja okolo Žatca. Tu ale jedinečnosť chmeľu v Budějovickom Budvare nekončí. „Nepoužívame granule, ale celé hlavičky chmeľu, ktoré sypeme do varní ručne a robíme to v podstate ako jediní. Pre lepšiu predstavu by som výsledok porovnal s čajom – inak chutí čaj z vrecúška a inak sypaný v čajovni. A toto sa deje aj s chmeľom,“ uvádza nás do obrazu Ivan Schwarz.

zdroj: Budweiser Budvar – Sušený chmeľ nenahradia žiadne chmeľové granule.

Jačmenný slad z Moravy

Sladovníci tvrdia, že dušu pivu vdýchne slad a preto si ho v Budějoviciach vybrali rovnako poctivo, ako všetky ostatné zložky. Tak ako je Žatec otcom mimoriadneho chmeľu, Haná na Morave je matkou špičkového sladu. Už stáročia sa tu pestuje dedičná odroda sladového jačmeňa, označovaná za „matku jačmeňa všetkých ležiakov.“ Po žatve sa sladový jačmeň namáča a potom „suší“: pre ležiaky jemne, pre pivá ale, portery a stouty silnejšie. Poslanie sladu z Hanej vrcholí v pivovare, kde každú  kvapku piva rozžiari dozlatista a odovzdá jej posolstvo úrodnej zeme.

Vlastný kmeň pivných kvasníc

Štvrtým dôvodom, prečo Budweiser Budvar varíme výlučne v Českých Budějoviciach, sú kvasnice. Naši pivní majstri už v roku 1895 vyvinuli vlastný kmeň pivných kvasníc Saccharomyces pastorianus, určených pre ležiak,“ zdôrazňuje riaditeľ Budweiser Budvar SK. Výsledkom neúnavnej práce týchto kvasníc je svieže a suché pivo s hutnou sladovou chuťou, harmonicky podčiarknutou chmeľovou horkosťou. 

zdroj: Budweiser Budvar – Kapacitou ležiackych tankov má Budějovický Budvar medzi pivovarmi exkluzívne miesto.

Čas na odležanie

Čas je ďalšou „ingredienciou“, na ktorej si v Budějovickom Budvare dávajú záležať. Veď čo by to bolo za ležiak, keby nebol správne odležaný. Áno, dá sa to aj rýchlo. No hlboká a sýta chuť ležiaka sa dá dosiahnuť iba pomalým zrením v tankoch. A tie sú ďalším unikátom tohto pivovaru, kde majú pravdepodobne najväčšiu kapacitu ležiackych tankov v celej Európe. „V iných veľkých pivovaroch prechádza pivo fázou kvasenia a zrenia v jednom kroku. U nás mu doprajeme klasický overený dvojfázový proces, teda kvasenie a zrenie tak dlho, ako to potrebuje, hoci aj dvesto dní,“ hovorí Ivan Schwarz.

Reserve a Horký ležiak Budvar 33 – novinky, ktoré si zamilujete

Teraz už viete, prečo sa Budweiser Budvar môže variť len a len v pivovare v Českých Budějoviciach. Preto nech ochutnáte originálny Budweiser Budvar dvanástku, výčapnú desiatku, Budvar Tmavý alebo nealkoholický Nealko kdekoľvek, budú chutiť všade rovnako dobre. Takisto ako aj exkluzívny, 200 dní odležaný svetlý ležiak Budvar Reserve, ktorý sa zaslúžene zaraďuje medzi najprémiovejšie ležiaky na svete. Limitovaná edícia patrí do kategórie „treba ochutnať“ každého správneho pivára. A čo by ste si určite nemali nechať ujsť je druhá novinka – horký ležiak Budvar 33, ktorý osloví nielen milovníkov horkosti, ale každého lovca originality. Číslo v názve oznamuje počet jednotiek horkosti IBU, dosiahnutých odrodou chmeľu Agnus a sladom Crystal Light, používaným pri vrchne kvasených pivách. Pre porovnanie – Budweiser Budvar Original má 22 IBU. A čo je ešte na tomto pive ešte zaujímavé? Slovensko je jedinou krajinou na svete, kam bude horký ležiak z Budvaru vyvážaný. Aj týmto pozdravom z Republiky piva nadväzuje českobudějovický pivovar na historický odkaz značky Budweiser Budvar na Slovensku. 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá