Obrovská priepasť medzi Slovákmi. Stovky kíl jedla končia v koši, zatiaľ čo časť ľudí si nemôže dovoliť ani obed

  • Časť Slovákov potravinami plytvá jedna radosť, zatiaľ čo časť obyvateľstva musí jesť veľmi skromne
  • Situácia sa ešte zhorší, ceny potravín mieria nahor
potraviny odpad plytvanie
TASR/Miroslav Košírer
  • Časť Slovákov potravinami plytvá jedna radosť, zatiaľ čo časť obyvateľstva musí jesť veľmi skromne
  • Situácia sa ešte zhorší, ceny potravín mieria nahor

Jeden Slovák vyhodí ročne vyhodí v priemere potraviny po záruke v hodnote 100 až 150 eur ročne. V tlačovej správe to pri príležitosti Svetového dňa potravy uviedla analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská.

Vychádzala pri tom z prepočtov spoločnosti a aktuálnych údajov Štatistického úradu SR a Eurostatu. Na jedného obyvateľa Slovenska pripadá ročne 100 kilogramov potravinového odpadu. Pri umiestňovaní na skládky je pritom práve bioodpad najväčším pôvodcom znečistenia.

Kým v niektorých domácnostiach dochádza k plytvaniu potravinami, v iných pociťujú ľudia ich nedostatok. V kúpyschopnosti potravín Slovensko zaostáva za priemerom Európskej únie (EÚ). Podľa štatistík si napríklad nemôže dovoliť poriadny obed aspoň raz za dva dni 12 percent obyvateľov krajiny, teda približne 634-tisíc ľudí.

Tento problém sa najviac týka starších ľudí žijúcich osamotene alebo domácností, v ktorých žije jedna dospelá osoba s maloletým deťmi. Podľa údajov Eurostatu si pritom v krajinách EÚ nemôže dovoliť obed s mäsom alebo jeho vegetariánsku alternatívu menej ako sedem percent obyvateľov.

Plytváš aj ty jedlom?

Lepšie to nebude

Situáciu na Slovensku sa pritom môže ešte zhoršiť. Kým počas prvých piatich mesiacov tohto roku ceny potravín a nealkoholických nápoj klesli v priemere o 0,8 percenta v porovnaní s rokom 2020, v auguste už bola ich cena o 3,6 percenta vyššia. Podľa odhadov analytikov by cena potravín mohla na prelome tohto a budúceho roka dosiahnuť nárast o päť percent v porovnaní s rokom 2020.

Svetový deň potravy pripadá na 16. októbra od roku 1979, kedy bol vyhlásený na konferencii Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Uznáva ho viac ako 150 krajinách po celom svete. Kým v bohatších krajinách sa počas tohto dňa zaoberá verejnosť témami využívania nových technológií pri produkcii potravinových surovín, v chudobnejších sa zaoberá nedostatkom potravín a hladovaním.

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie