cover
Palove nože - David Ferencik
c1
Palove nože - David Ferencik

Palo vymenil kariéru v IT s tisíckami eur za výrobu unikátnych nožov, ktoré chce dostať do každej kuchyne v krajine

  • Palo Blaho sa roky živil kancelárskou prácou
  • Rozhodol sa urobiť zásadný krok, svoju rozbehnutú kariéru zavesil na klinec a rozbehol si celkom novú, postavenú na ručnej výrobe nožov
  • Palo Blaho sa roky živil kancelárskou prácou
  • Rozhodol sa urobiť zásadný krok, svoju rozbehnutú kariéru zavesil na klinec a rozbehol si celkom novú, postavenú na ručnej výrobe nožov

Palo Blaho je zručný Slovák, ktorý sa podľa jeho slov nepovažuje za typického remeselníka. Výrobou nožov sa naplno živí len jeden rok a k remeslu sa dostal po viac ako dvadsiatich rokoch v IT sfére. Pracoval ako admin, konzultant, pracovník helpdesku, školiteľ či „projekťák“.

„Keď to v poslednej firme medzi mnou a vedením začalo škrípať, tak som sa s radosťou vrhol na ‚naozajstnú’ výrobu nožov, ktorá je mojím koníčkom ostatných 9 rokov. Drvivá väčšina mojej produkcie sú nože kuchynské, prevažne hybridné japonsko/európske čepele vlastného dizajnu. Som hrdý na to, že som našiel silu a odvahu opustiť zabehaný systém a teplé miestečko a pomaly rozbiehať niečo, čo má zmysel, hoci pojem ‚teplé miestečko’ asi vymysleli ľudia, ktorí nikdy nesedeli v dielni, keď je 35 stupňov v tieni,“ vysvetľuje Palo pre Startitup.

zdroj: Palove nože - David Ferencik

K samotnej výrobe nožov ho priviedol kamarát, ktorý mu ukázal vlastnoručne robený nôž. Palo si vtedy povedal: „Keď to zvládne on, určite to dám aj ja.“ Tvrdí, že pri nadobúdaní potrebného know-how mu v začiatkoch najviac pomohli dvaja skúsenejší kamaráti, neskôr internet a ako to už býva aj systém pokus-omyl.

Nože na prácu aj obdiv

„Žiadne vesmírne technológie u mňa v dielni nenájdete, ani slonovina či mamutovina sa nepovaľujú v kúte. Snažím sa používať kvalitné, voľne dostupné materiály, s ktorými sa dobre pracuje a ktoré nebudú zákazníkom prekážať v tom, aby moje nože používali. Inými slovami, mojím cieľom je robiť nože, ktoré nebudú v obývačke vo vitríne, ale v kuchyni na stole.“

zdroj: Palove nože - Palo Blaho

Ak si pozrieš jeho portfólio, nájdeš v ňom kúsky za 200 eur ale aj také, ktorých cenovka siaha k 500 eurám. Tvrdí, že zatiaľ sa mu dobre darí uživiť sa čisto výrobou nožov a vyzerá to tak, že tento trend bude pokračovať. Konštatuje tiež, že vyrába vždy toľko nožov, aby ho každý jeden bavil a v neposlednom rade, aby nevyhorel.

Palo osobne nepocítil nedostatok záujmu o jeho nože dokonca ani počas pandémie, nakoľko gastro bolo masívne zasiahnuté opatreniami a ľudia preto oveľa viac varili doma. Čistý čas výroby jedného noža zaberie Palovi 5 až 6 hodín. Čepele si však nekalí sám, nakoľko tepelná úprava nerezových čepelí v domácich podmienkach nie je preňho ideálnou cestou ku kvalite.

zdroj: Palove nože - David Ferencik

Nože preto posiela do špecializovaných kaliarní a aj preto sa natiahne výroba noža bežne aj na 5 až 6 týždňov od objednávky a to iba v prípade, že na nôž pred tebou nečaká ďalších 20 zákazníkov. Najťažšie na výrobe nožov je podľa Pala ukončiť prácu a povedať si: „Je to hotové.“ 

„Stále by som ešte niečo ladil, dobrusoval, čistil,“ tvrdí.

zdroj: Palove nože - Palo Blaho

Pri spracovaní nových výrobkov sa Palo nevyhne ani poraneniam. „S nožmi, pri ostrení, sa zvyknem dorezať, ale nie sú to hlboké rany, často ich objavím až v sprche, keď štípu. Ale pred polrokom som si takmer odrezal časť palca pílou a vianočné objednávky boli ohrozené.“

zdroj: Palove nože - Palo Blaho

Nože posiela do rôznych kútov sveta

Palove nože už majú jeho klienti v Čechách, Nemecku, Dánsku, Británii či v Spojených štátoch amerických. „Drvivá väčšina zákazníkov je ale zo Slovenska, čo ma mimoriadne teší, lebo som s tým pri zakladaní biznisu moc nepočítal, hoci Palove nože, hm, znie to dosť slovensky.“

zdroj: Palove nože - David Ferencik

Objasňuje tiež, že sám nevie zadefinovať pojem kvalita v súvislosti s nožmi. Kvalitný nôž znamená podľa jeho slov pre každého niečo celkom iné, niekto má napríklad rád kvalitnú oceľ. Takýto zákazník ale častokrát nedokáže nôž ani sám naostriť, alebo je mu ľúto vziať ručne kovaný damaškový nôž do lesa na hríby.

zdroj: Palove nože - Palo Blaho

Sú aj takí zákazníci, ktorí zase preferujú kvalitný materiál na rúčke, aj keď sa mamutovina nemusí celkom hodiť do kuchyne na bežné varenie. „Podľa mňa je kvalitný ten nôž, ktorý dobre sedí v ruke, dizajnom sa hodí na prácu, pre ktorú je určený, dobre vyzerá ako celok a hlavne ten, s ktorým ma teší práca.“

zdroj: Palove nože - Palo Blaho

Pavol priznáva, že, paradoxne, nikdy ani v detstve ani mladosti, ba ani v zrelom veku nôž nemal. Až teraz má jeden obľúbený kuchynský nôž, ktorý vyrobil v jeho podnikateľských začiatkoch. Hovorí, že slúži spoľahlivo a vždy ho nanovo presvedčí, že jeho prácu vlastne nerobí zle.

zdroj: Palove nože - Palo Blaho

„Sledujem desiatky nožiarov, ale obdivujem každého, kto sa týmto remeslom dokáže uživiť, nepozerám sa ani tak na krásu konkrétneho noža ako skôr na spôsob, ako svoj biznis vedú,“ odpovedá na otázku ohľadom jeho nožiarskych vzorov.

zdroj: Palove nože - Palo Blaho

Čo sa týka jeho plánov do budúcna, tie sú celkom jasné, aj keď pomerne ambiciózne. „Mojím cieľom je, samozrejme, dostať Palove nože minimálne do každej kuchyne na Slovensku a dosiahnuť to, aby môj nôž bol v kuchyni vždy prvou voľbou,“ dodáva.

Zdroj: palove.eu

Najnovšie