Pán Králiček – unikátna kaviareň, ktorá začala na kolesách a teraz otvára svoju prvú kamennú prevádzku

  • Určite si niekedy stretol pojazdnú kaviarničku na troch kolesách, keď si prechádzal Kollárkom, Šafkom alebo Poštovou. Prilákala ťa vôňa kávy a úsmev baristov. Onedlho ťa od kávy Pána Králička neodstaví ani zlé počasie.
147bcf53241047.5609050e6d194
  • Určite si niekedy stretol pojazdnú kaviarničku na troch kolesách, keď si prechádzal Kollárkom, Šafkom alebo Poštovou. Prilákala ťa vôňa kávy a úsmev baristov. Onedlho ťa od kávy Pána Králička neodstaví ani zlé počasie.

Martin Králik je žijúcim dôkazom toho, že sny sa môžu naplniť. Netrvá to mesiac ani rok, ale tvrdá práca prinesie svoje výsledky.

Pán Králiček funguje od roku 2012 a odvtedy si získal mnohých verných zákazníkov. Ide o prvú kaviareň na kolesách v Bratislave, ktorú budeme môcť o niekoľko dní navštíviť aj v nepriaznivom počasí v novootvorenej kamennej prevádzke.

Ahoj, Martin. Si majiteľom pojazdných kaviarničiek Pán Králiček. Čo ťa inšpirovalo pustiť sa do takéhoto neštandardného konceptu?

To, že to na Slovensku nebolo. Na vysokej škole som rozmýšľal nad vlastným podnikaním, chcel som mať niečo malé, niečo svoje. Malo to spĺňať tri kritériá: nie príliš veľký kapitálový vklad, teda financovanie z vlastných zdrojov, niečo nové a niečo, čo bude pre ľudí. Nechcel som, aby to bolo anonymné. Mal som skupinu nápadov od internetových obchodov až po pojazdnú kaviareň, ktorú som videl v Anglicku.

Po vysokej škole som začal robiť vo finančnej inštitúcii a po dvoch rokoch som nápad oprášil, objednal som kávovar a trojkolku. O káve som nemal poňatia, ale už sa nedalo ísť späť. Prvý rok bol dosť panický, ale malo to super ohlas, tak som si povedal, idem do toho, odvtedy to rastie viac a viac.

PK

Okrem Pána Králička môžeme v Bratislave stretnúť ešte Coffee Brothers, Caffee Mobil, Piadženo Caffee a iných. V čom je Pán Králiček iný, výnimočný v porovnaní s konkurenciou?

Na začiatku som o kvalite nemal poňatia. Celý koncept je postavený na troch princípoch: ako to vyzerá – čistý vzhľad a jednoduchá ponuka; akí ľudia tam robia – musia o káve mať vedomosti alebo sa chcieť dozvedieť viac; produkt – dosiahnuť čo možno najvyššiu kvalitu v daných podmienkach. Z tohto pohľadu si myslím, že to robíme, alebo sa aspoň snažíme to robiť, najlepšie. Pokrytím týchto troch pilierov vidím to odlíšenie. Plus máme vlastnú kvalitnú kávu.

Budujeme si svoju komunitu okolo pojazdných kaviarní, nesnažíme sa ísť do kvantity, lebo si uvedomujem, že obslúžiť frančízu si vyžaduje čas a nie je možné to zastrešiť len tak. Okrem toho na to nemáme ani kapacitu, vyžaduje si to zodpovednosť voči frančízorovi aj voči zákazníkom, a tú si nedovolíme narušiť. Nevypustíme do sveta niečo, čím si nie som istý, že to spĺňa naše kritériá.

Na kávu na troch kolesách si Bratislavčania už zvykli. Plánuješ ponechať pojazdné stánky?

Áno, s tým, že tie kaviarne vytvorili komunitu, ľudia o nás vďaka nim vedia. Mali by fungovať tak ako doteraz, mali by dopomôcť promovaniu kamennej prevádzky a mali by sa stať odberným miestom aj pre našu kávu (dostupná bude v kamennej kaviarni a internetovom obchode).

PK1

Čo ťa inšpirovalo, aby si posunul podnik na ďalšiu úroveň a rozhodol sa pre prvú kamennú prevádzku?

Pojazdné kaviarne sú istým spôsobom limitované. Kamenná kaviareň dáva možnosť pripravovať kávu v kontrolovaných podmienkach, pripravovať alternatívy a všeobecne ponúka ďalšie možnosti ako s kávou pracovať. Druhý dôvod je, že baristi sa tiež chcú posúvať ďalej a v  podmienkach pojazdnej kaviarne nie je úplne možný ich profesijný rozvoj. Ja som osobne vždy chcel mať kamennú kaviareň, aj keď som sa tomu zo začiatku trošku bránil, lebo pojazdné kaviarne poskytujú iný kontakt s ľuďmi.

Na druhej strane kamenná prevádzka nie je závislá od počasia a dáva priestor spomínaným iným možnostiam. Kamenná kaviareň nesie názov Pán Králiček Priestror. Rozmýšľali sme, ako to pomenovať tak, aby to zachytávalo to, čo chceme robiť – priestor na kávu, stretávanie sa s ľuďmi, ktorých máme radi, ktorí majú radi nás a priestor na ďalšie dobrodružstvá Pána Králička. Priestor na čokoľvek, čo príde.

Pomáhal ti niekto s dizajnom kaviarne? Ako prebiehala spolupráca?

Martin Skoček z ateliéru Zimmerfrei. Martin je sestrin priateľ, čiže to bolo celkom logické. Aj sestra mi veľmi pomáha. Martin vyhral aj Cezaara za rekonštrukciu bytového interiéru. Jeho brat vyhral cenu za rodinný dom, čo svedčí o ich kvalitách. Martin je, podľa mňa, najlepší architekt svojej generácie a myslím, že na tom návrhu a realizácií je to aj vidieť. Ateliér Zimmerfrei pôsobil aj v Cvernovke.

PK2

Kávu z ktorých pražiarní nájdeme u Pána Králička?

Koncept by mal ponúkať minimálne dve kávy. Jednu našu, základnú, ktorú bude pražiť Boris Nyers z Kavala. Okrem toho budeme vyberať vychytené kávy z celej Európy, o ktorých si myslíme, že by mohli dobre zapadať do konceptu.

V pojazdných kaviarniach ponúkate kávu, čokoládu, čaj aj ovocné šťavy. Rozšíriš svoju ponuku o nejaké špeciality?

Budeme tu mať širšiu ponuku nealkoholických nápojov – ovocné šťavy a smoothies, ktoré si budeme robiť sami a limonády z Herbet sirupov. Špecialitou bude Cascara Fizz od českého výrobcu. Je to nealko nápoj, ktorý sa robí so šupiek kávových čerešní. Vína budeme mať od slovenských vinárov a pivo z malých slovenských pivovarov. Na začiatku to bude pivovar Karpat. Budeme ponúkať aj jednoduché brunchové jedlá, slané a sladké koláče vyrobené špeciálne pre pána Králička, ale to by som si nechal ako prekvapenie.

PK3

Aké typy káv u vás kávičkári nájdu?

Klasická ponuka káv – espresso, caffé latte, atď. Affogato – espresso vyextrahované na kopček zmrzliny a cold brew je káva, ktorá sa lúhuje 12 – 16 hodín za studena. Budeme poskytovať alternatívne pripravené kávy a určite budeme vymýšľať aj nejaké alkoholické a nealkoholické miešané nápoje s kávou.

Každého zákazníka určite poteší príjemný barista s prehľadom v odbore, aké máš nároky na svojich baristov?

Okrem základných informácií, ktoré barista potrebuje vedieť, by mal byť ochotný sa vzdelávať a ďalej sa posúvať v kávovom svete, hľadať informácie a chcieť ich používať. A samozrejme povaha. Barista by mal byť ochotný podeliť sa o informácie aj so zákazníkmi a vedieť poskytnúť zážitok z prípravy kávy.

PK4

Kedy budeme môcť navštíviť Pána Králička? Plánuješ nejaký špeciálny otvárací event?

Oficiálne otvorenie bude 5.9.2016. Otvárací event. Tých plánujem niekoľko pre rôznych zákazníkov: pre obyvateľov, ktorým som vďačný, že vydržali prestavbu, pre nadšencov kávy, pre ľudí, ktorí pracujú v okolitých budovách pre všetkých, ktorí sa radi prídu pozrieť na náš Priestor. Pre každú túto skupinku chcem pripraviť niečo špeciálne.

Akú kávu máš najradšej ty?

Mám rád kávu, ktorá je svetlejšie pražená, nemusí byť acidnejšia, a v ktorej je cítiť, o čom tá káva je. Čo sa týka druhu kávy, tak espresso.

Pán Králiček je slovenská kaviareň s dušou, ktorú sa rozhodne oplatí navštíviť. Vidíme sa na otvorení.

foto: Martin Králik, FB/Pán Králiček

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá