Peter sa nebál vzdať perspektívnej práce ekonóma, dnes ho živí jeho hobby

  • Človek musí mať odvahu riskovať a musí chcieť vo svojom živote niečo zmeniť
  • Petrovi Šiškovi sa to podarilo
  • Dnes je uznávaným šéfkuchárom, ktorého príbeh ti prinášame spolu so spoločnosťou Fernet Stock
zdroj: archív:Startitup
  • Človek musí mať odvahu riskovať a musí chcieť vo svojom živote niečo zmeniť
  • Petrovi Šiškovi sa to podarilo
  • Dnes je uznávaným šéfkuchárom, ktorého príbeh ti prinášame spolu so spoločnosťou Fernet Stock

Hoci Pepe vyštudoval ekonómiu, sedavé zamestnanie a práca za počítačom mu nevyhovovali. Nasledovalo obdobie frustrácie, ktoré ho napokon priviedlo k zmene. Rozhodol sa splniť si svoj podnikateľský sen a počítač vymenil za kuchársky rondon.

Práve schopnosť zmeny je to, čo robí príbeh Petra Šišku výnimočným. Je jedným z mála ľudí, ktorým sa podarilo presadiť v gastronómii a stať sa známym kuchárom aj bez formálneho kuchárskeho vzdelania. Svoje dnešné vedomosti získal najmä zo svojich skúseností v praxi. Dokázal, že keď sa k talentu pridá usilovnosť, výsledky sa napokon dostavia.

„Ak človek túži po zmene, nemal by sa báť. Dôkazom som ja sám. Prešiel som veľmi dlhú cestu od ekonóma ku kuchárovi. Podarilo sa mi zmeniť svoj život a premeniť sa na niekoho, kto tvorí. Svoju záľubu som premenil na poslanie. Dnes chcem ľudí inšpirovať k tomu, aby sa tiež nebáli vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, aby robili to, čo ich baví a už nikdy svoju prácu nevnímali len ako povinnosť,“ hovorí o svojich plánoch Peter pre Startitup.

Ako to však celé začalo? Jeho sen sa síce zrodil už v detstve, ale jeho cesta do kuchyne nebola priamočiara. Napriek tomu, že aj jeho otec je kuchár, najviac sa v kuchyni naučil od mamy a babky, keďže otec prevažne cestoval kvôli biznisu. Polotovarom z obchodu Peter nikdy neholdoval. Domáce jedlo považoval za prioritu. Vďaka svojej profesii ho dnes môže dopriať aj iným.

„Zmyslom mojej práce je rozdávať ľuďom radosť a spôsobovať potešenie každým jedným sústom. Snažím sa ľuďom takto sprostredkovať svoju vášeň a inšpirácie, ktoré som získal v detstve pozorovaním mamy a babky pri varení a pečení,” hovorí Peter.

Od zdravého pečenia k nápaditému vareniu

Na začiatku jeho kulinárskej kariéry bolo pečenie. Petrova filozofia by sa dala zhrnúť heslom: „Bez rafinovaného cukru a bielej múky.“ Pre Petra sú kľúčové najmä kvalitné ingrediencie a zdravé prírodné sladidlá, akými sú trstinový cukor či med. Klasický cukor či lepok v jeho receptoch nenájdeš.

Dnes má Pepe už mnoho pravidelných zákazníkov a pečie pre mnohé kaviarne na západnom Slovensku. Medzi jeho najpopulárnejšie recepty patrí tradičná maková torta. Tú Pepe vzhľadom na jej zdravé zloženie volá pôvabne „vápniková bomba“. Legendárny je aj jeho bezlepkový brownies plný kvalitnej horkej čokolády. Jeho komplexná kuchárska ponuka sa vyznačuje najmä čerstvosťou a snahou o vyváženosť chutí. Pozornosť dnes už však venuje aj estetike jedla alebo, ako sa vraví, „foodstylingu“.

Kuchársky fenomén vďaka sociálnym sieťam

Na začiatku nemal žiadnu webovú stránku ani vizitky. Presadil sa vďaka svojim originálnym zdravým receptúram. Jeho profil na Facebooku dnes sledujú tisíce gurmánov. Už dávno nie je len pekárom, ale plnohodnotným kuchárom, ktorý sa varením živí.

Kuchára Pepeho môžeš stretnúť aj v jeho sympatickej výrobni v jednom z pokojných vnútorných dvorov inak rušného centra Bratislavy. Práve tam vznikajú všetky jeho torty, ale aj kompletné cateringové menu.

Festival výnimočnosti

Výnimočnosť a schopnosť robiť veci INAK je niečo, čo je nám v Startitup a aj nášmu partnerovi, spoločnosti Fernet Stock, mimoriadne sympatické. Preto obdivujeme a podporujeme všetkých, ktorí na sebe poctivo pracujú a o výnimočný príbeh svojho života sa radi aj podelia. Toto leto preto podporujeme Festival výnimočnosti, ktorý je oslavou húževnatosti a nadšenia.

Naučiť sa niečo od kuchára Pepeho bude môcť každý, kto príde na jeho workshop. Popri varení sa bude súťažiť aj o super ceny. Ak sa chceš teda naučiť pripraviť tú najlepšiu barbecue omáčku od Petra Šišku alias kuchára Pepeho, príď na jeden z jeho workshopov na Fernet Festival výnimočnosti v Petržalke, Námestove alebo v Senci.

Viac aktuálnych informácií získaš z profilu Fernet Stock na Facebooku a Instagrame.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Fernet Stock.