Podporí trávenie, imunitu a môže ochrániť pred rakovinou: Nápoj, ktorý by nemal chýbať v tvojom jedálničku

  • Tento nápoj má blahodarné účinky, pomáha aj proti rakovine
  • Mliečne produkty si ľudia vážia už celé generácie
Kefír
  • Tento nápoj má blahodarné účinky, pomáha aj proti rakovine
  • Mliečne produkty si ľudia vážia už celé generácie

Niektoré potraviny dokážu telu ponúknuť oveľa viac než len sýtosť. Obsahujú prospešné baktérie, podporujú trávenie, zlepšujú imunitu a dokážu pozitívne ovplyvniť dokonca aj náladu. Vďaka prirodzenému zloženiu a jednoduchému spracovaniu sa stali obľúbenou súčasťou jedálnička mnohých ľudí, ktorí dbajú o svoje zdravie.

Tradičný nápoj s bohatým obsahom živín

Mliečne produkty si ľudia vážia už celé generácie. Nie je to len pre ich lahodnú chuť, ale aj pre pozitívny vplyv na zdravie. Sú bohatým zdrojom dôležitých vitamínov a minerálov a zároveň podporujú črevnú rovnováhu vďaka probiotikám. Medzi nimi jednoznačne vyniká nápoj s typickou chuťou a výnimočným zložením: kefír, ktorý má blahodarné účinky na náš organizmus, o čom informujú aj na portáli polsatnews.pl.

Kefír, pôvodom z oblasti Kaukazu, je fermentovaný nápoj s viacerými pozitívnymi účinkami na organizmus. Jeho pozitívne vlastnosti sú výsledkom špecifického procesu fermentácie. Na fermentáciu sa využívajú kefírové zrná, ktoré sa skladajú z kvasiniek a baktérií mliečneho a octového kvasenia. Práve tie mu dodávajú typickú chuť a textúru. Zároveň z neho robia prirodzený zdroj prospešných probiotík.

Tento nápoj je bohatý na množstvo priaznivých baktérií, ktoré pozitívne ovplyvňujú črevnú mikroflóru. Vďaka tomu dokáže organizmus efektívnejšie spracovávať potravu a lepšie si z nej vziať potrebné látky. Blahodarné účinky môžu byť obzvlášť prínosné pre ľudí trpiacich syndrómom dráždivého čreva. Pravidelnou konzumáciou môže kefír pomôcť zmierniť nepríjemné prejavy tohto ochorenia.

Medzi ďalšie benefity kefíru patrí aj pozitívny vplyv na zdravie kostí, keďže obsahuje látky podporujúce ich pevnosť. Taktiež pomáha predchádzať ochoreniu osteoporóza. Okrem toho v sebe ukrýva zložky, ktoré sú prospešné pre činnosť nervového systému a svalov. Ide napríklad o minerály ako fosfor, draslík či horčík, a tiež o vitamíny skupiny B, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu tela na viacerých úrovniach.

Ochrana proti rakovine 

Ako sme informovali aj v našom staršom článku, tento zázračný nápoj pomáha aj v boji proti zákernej rakovine. Predpokladá sa, že kefír vznikol úplnou náhodou. Pravdepodobne ho objavili pastieri oviec, ktorí nechali mlieko kvasiť v kožených nádobách, bez toho, aby vedeli, čo tým spôsobia.

Fermentovaný nápoj môže zohrávať užitočnú úlohu v prevencii rakoviny. Jeho účinné látky môžu podporiť organizmus aj počas samotnej liečby. Podľa odborníka ide o cenný doplnok stravy v boji proti tomuto ochoreniu.

„Vrátane kefíru, ako súčasti vyváženej stravy, ktorá by mala pozostávať z farebnej zeleniny, ovocia a celozrnných výrobkov, by mohlo podporiť celkové zdravie a môže znížiť riziko rakoviny,“ vysvetľuje odborník.

Aj keď má kefír množstvo zdravotných benefitov, pri jeho konzumácii treba byť opatrný v kombinácii s niektorými potravinami.  Neodporúča sa miešať ho s kyslým ovocím, ako sú pomaranče alebo ananás, pretože môže dôjsť k nežiaducim reakciám v tráviacom trakte. Rovnako sa neodporúča dosladzovať kefír cukrom alebo sladidlami, čo môže znížiť jeho prospešné účinky.

Pri konzumácii kefíru sa môžu vyskytnúť vedľajšie účinky, ako sú hnačka, zápcha, nadúvanie, bolesť brucha alebo pocit nevoľnosti. Odporúča sa vypiť približne jednu šálku denne, aby si naplno využili jeho priaznivé účinky. Najlepšie je začať s menším množstvom a postupne dávku zvyšovať.

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: polsatnews.pl, SIU 

Najnovšie videá

Trendové videá