„Poprosím bezlaktózové lattečko.“ Nie je to o póze a flexení, ale o zdraví, Slováci si za to môžu sami

  • Potravinová intolerancia a alergia je čoraz väčším strašiakom našej spoločnosti
  • Evolečne sme sa dostali na tenkú hranu, ktorá nás, namiesto zlepšenia životnej úrovne, výrazne obmedzuje
trávenie, lieky, jedlo
Unsplash/Kayla Maurais, Youtube/TED-Ed reprofoto
  • Potravinová intolerancia a alergia je čoraz väčším strašiakom našej spoločnosti
  • Evolečne sme sa dostali na tenkú hranu, ktorá nás, namiesto zlepšenia životnej úrovne, výrazne obmedzuje

Bolesti brucha, nepríjemné kožné ekzémy a hľadanie reštaurácie, v ktorej servírujú bezlepkové a bezlaktózové pokrmy. To všetko sme si ako ľudstvo dokázali zapríčiniť. Väčšina potravinových intolerancií je spôsobená primárne či sekundárne našou vlastnou vinou. 

Od bolesti brucha až po depresiu

Príznaky potravinovej intoleranciu sú individuálne. Od najčastejších a najznámejších, ako sú zápcha či laxácia, plynatosť, bolesti a pod., sa potravinová intolerancia môže vyvinúť aj do značne nepríjemnejšej formy, a to do migrén, kožných ekzémov, insomnie a depresie.

Potravinová intolerancia je nepriaznivá imunitná odpoveď na potravinové antigény. V určitých prípadoch imunitný systém rozpoznáva niektoré komponenty potravín ako antigénne-nepriateľské, ktoré môžu ohroziť funkciu organizmu. Odpoveď imunitného systému organizmu na potravinové antigény je alergia.

Ak prídeš do ordinácie so spomínaným príznakmi, neznamená to, že sa aj v tvojom prípade musí jednať o intoleranciu:
„Zvyčajne urobím pacientovi základné vyšetrenia – krv, moč, stolicu na helikobaktera (pacienta odošlem prípadne na sono brucha alebo rtg žalúdka s pasážou zažívacieho traktu. Alebo samozrejme posielame pacientov k špecialistom).

Ak sú výsledky negatívne a príznaky mi naznačujú, že by mohlo ísť o problém s potravinami, navrhnem mu aktuálnu diagnostiku. Samozrejme pacienta upozorním, že nie každé vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia, ale poviem mu moje skúsenosti. Moje podozrenia sa veľmi často potvrdia,“ hovorí pre protál Lekari lekárka Iveta Pišeková.

zdroj: Unsplash/Kayla Maurais

Potravinovú intoleranciu môžeš zdediť

Nejde o odovzdanie genetickej informácie pri vzniku plodu, resp. dieťaťa, v tomto prípade je prenos intolerancie z matky na dieťa spôsobený na základe vyživovania plodu. Pokiaľ má matka potravinovú inotoleranciu, či už symptomatickú alebo asymptomatickú, v jej tele sú zvýšené hodnoty IgG protilátok vyvolané niektorou z potravín. Tie sa vyživovaním plodu dostávajú aj do tela dieťaťa, čo môže podporiť vznik potenciálnej potravinovej intolerancie.

Pokiaľ sa ti podarilo intoleranciu neprebrať v prenatálnom období (pred pôrodom), nemusí to znamenať, že si mimo ohrozenia. Tá vzniká aj nesprávnym životným štýlom. Dietológ Sam Dunkley z University of Cambridge sa pre portál Fitshaker vyjadril, že prípady alergie na jedlo stúpajú z rôznych dôvodov: „Zdá sa, že počet celosvetovo ohlásených prípadov IBD stúpol, vrátane veľkého nárastu počtu prípadov u adolescentov. Domnienka je taká, že to môže byť sčasti zapríčinené nárastom užívania antibiotík a iných liekov, ako sú napríklad nesteroidné protizápalové lieky,“ ďalej dodáva, že hlavnými dôvodmy sú aj stravovanie a DNA.

„Zmeny v stravovaní a tzv. „západný” štýl stravovania s konzumáciou veľkého množstva rýchleho občerstvenia, rafinovaných cukrov a umelých prísad tiež zohráva svoju úlohu, keďže tieto zdravotné problémy nezvyknú byť tak prevalentné v kultúrach, v ktorých sa konzumujú tradičné jedlá. Existuje prepojenie medzi zvýšenou priepustnosťou čreva, porušením mikrobioty a potravinovou intoleranciou. Na základe trendov je medzi tieto potenciálne spúšťače možné zahrnúť aj potravinovo-špecifické IgG protilátky a z toho vyplývajúce „problémové potraviny”.“

Je potrebné spomenúť aj rozdielnu variáciu, teda polymorfizmus nukleotidov v molekule DNA, ktoré sa nazýva SNP (single-nucneotide polymorhism). Táto pozícia variácií nukleotidov má za príčinu rôznu náchylnosť jednotlivcov k získaniu možných ochorení.

zdroj: Unsplash/Robert Wiedemann

GMO modifikované potraviny

GMO potraviny bývajú označované ako potenciálne riziko pri vzniku rôznych zdravotných a zažívacích ťažkostí. Vzhľadom na fakt, že je ich dopad na ľudský organizmus doposiaľ neznámy, odborníci upozorňujú na predpokladaný vznik možných ťažkostí spojených s ich konzumáciou a nedostatočný vedeckým testovaním GMO a GMP potravín, uvádza portál Alphamedical.

„Podľa kritikov GMO spočívajú zdravotné riziká spojené s konzumáciou potravín vyrobených z GMP najmä v nedostatočnom poznaní fyziologických mechanizmov na úrovni DNA. Rizikovou je tiež metóda „vkladania“ nového génu do DNA príjemcu, hoci býva prezentovaná ako chirurgicky presná. Problém spočíva v tom, že je potrebné zabezpečiť, aby nový („záujmový“) gén prenikol do bunky príjemcu, čo je zložité, pretože rastlinná bunka má veľmi pevné steny. Túto stenu je potrebné doslova „preraziť“ a nový gén je takto do rastliny v podstate vstrelený,“ uvádza portál v príspevku.

Vysoká hladina pesticídov

Nakoľko nie je možné násilné vloženie génu dokonale kontrolovať a určiť, ktorých chromozómov sa stane súčasťou, môže nastať „zastavenie“ niektorej z funkcií rastliny, prípade nadmerná produktivita rôznych látok rastliny. Tieto fakty môžu pôsobiť nepriaznivo na ľudský organizmus. Okrem spomínaných nepreskúmaných rizík je faktom smerujúcim proti GMO potravinám zvýšené riziko obsiahnutých pesticídov.

„Úplne reálnym rizikom je skutočnosť, že GMP majú väčší obsah rezíduí pesticídov, ako je to v prípade konvenčných plodín. Skutočnosť, že dnes používané GMP, sú buď tolerantné na herbicíd, alebo samotné produkujú insekticíd, totiž vôbec neznamená, že príslušné pesticídy neabsorbujú a neobsahujú. Z tohto dôvodu došlo v USA i k zvýšeniu povoleného množstva rezíduí v potravinách. Pri genetickej manipulácii sú ďalším rizikom tzv. antibiotikové markery, ktoré môžu prispievať k zvyšovaniu rezistencie baktérií na antibiotiká.“

zdroj: Alphamedical/casopis-invitro/rizika-konzumacie-potravin

Krehká psychika nepomáha

Značnú rolu pri vzniku ochorení tráviaceho traku zohráva nadmerný stres: „Myslím si, že ak sa človek stravuje tak zdravo (prírodné potraviny) a tak správne (konzumácia jedál v pokoji, nie „za pochodu”) ako je len možné, obmedzí konzumáciu rafinovaného cukru, alkoholu a fajčenie, ak sa naučí zvládať stres, dobre spať, obmedzí množstvo užívaných liekov a zvýši príjem/expozíciu vitamínu D (o ktorom je známe, že má vplyv na zdravie črevnej bariéry), potom mu dodržiavanie týchto zásad pomôže udržiavať optimálnu integritu čreva a zdravú mikrobiotu. A to bude mať pozitívny vplyv na prevalenciu potravinovej intolerancie, vzhľadom na ich inherentné prepojenie,“ radí dietológ Sam Dunkley pre Fitshaker.

Ak si sa v príznakoch našiel a si rozhodnutý ísť sa otestovať, informácie ohľadom prístupných testov sa dozvieš od svojho lekára alebo zdravotnej poisťovne. Testovanie ponúkajú rôzne spoločnosti, taktiež v rôznych sumách, viac detailov o priebehu a o tom, ako sa naň pripraviť nájdeš na portáli Laboratórna Diagnostika.

Zdroje: Lekari.sk, Fitshaker.sk, Alphamedical.sk, Agelclinic.sk, Vitarian.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech