Potravinu, ktorá obsahuje vzácny antioxidant, máš doma aj ty. Jej konzumácia ťa ochráni pred vážnymi chorobami

  • Lykopén potláča tvorbu kolorektálnych adenómov
  • Je užitočný aj pri prevencii rakoviny pankreasu
Na snímke je niekoľko druhov zeleniny
Ilustračné foto, Canva/tvirbickis
  • Lykopén potláča tvorbu kolorektálnych adenómov
  • Je užitočný aj pri prevencii rakoviny pankreasu

Antioxidant, ktorý bojuje proti viacerým druhom rakoviny, najviac je však osvedčený v prevencii nádorových ochorení hrubého čreva, sa nachádza v potravine, ktorú máš doma s určitosťou dennodenne aj ty.

Práve paradajky obsahujú vysoké množstvo látky „lykopén“, ktorý potláča tvorbu kolorektálnych adenómov. Tie sú známe aj ako prekurzory hrubého čreva, píše Pravda.

Takmer rovnaký úspech ako samotný antioxidant majú aj nápoje a potraviny pripravené z paradajok, rovnako aj pri prevencii rakoviny prostaty. Lykopén je však užitočný aj pri prevencii rakoviny pankreasu.

Muži, ktorí pravidelne jedli paradajky, mali až o 30 percent nižšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pankreasu, ako tí muži, ktorí paradajky nejedli. Paradajky taktiež obsahujú aj vysoké množstvo beta-karoténu, látky, ktorá sa v tele mení na vitamín A. V tejto zelenine je taktiež zastúpená vláknina, ktorá pomôže pri zažívacích ťažkostiach.

Vláknina je druh polysacharidu a ten v hrubom čreve na seba viaže iné škodlivé látky a tak uľahčí proces vyprázdňovania. Paradajky by si mal do svojho jedálnička zaradiť aj vtedy, ak máš problém so zvýšeným cholesterolom v krvi. Vláknina slúži aj ako čistič nánosov cholesterolu na stenách krvných ciev.

Uľahčuje tiež prietok krvi a zníži riziko infarktu alebo iných srdcovocievnych chorôb, píše portál ďalej. Paradajky sú bohaté aj na niacín (vitamín B3), živiny (B, B6), foláty, draslík. 

Ak budeš pravidelne piť paradajkovú šťavu, môžeš predísť hneď niekoľkých ochoreniam a problémom so svojím telom. Rovnako sa vyhneš riziku vzniku krvných zrazenín.

Paradajkový čaj

Ak ti však nechutia čerstvé a surové paradajky, dokonca ani v tekutej forme, môžeš vyskúšať paradajkový čaj. Ako píše portál Health Digezt, paradajkový čaj nie je len o samotných paradajkách. Jednou z ingrediencií tohto čaju je aj strúčik cesnaku, ktorý má taktiež niekoľko antimikrobiálnych, antioxidačných a protizápalových vlastností.

Cesnak je zdravý najmä pre svoju schopnosť riediť krv a pomáha výrazne znižovať riziko srdcových chorôb, srdcového infarktu a mŕtvice.

Ďalšou zložkou, ktorá sa používa na prípravu poriadneho paradajkového čaju, je zázvor. Ten má, rovnako ako cesnak, výborné účinky. Keďže je v čaji spomínaný cesnak a zázvor, čaj je vhodný aj pre tých, ktorých bežne trápia boľavé a zapálené kĺby.

Táto potravina má vysoký obsah vlákniny

Pomelo vďaka vysokému obsahu vlákniny odstraňuje problémy s trávením, zápchu či hnačku. Pôsobí tiež antibakteriálne. Priblížili to odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na sociálnej sieti.

„V dužine sa nachádzajú látky, ktoré majú antibakteriálne účinky. Pomelo sa osvedčilo najmä v boji proti zápalu močových ciest. Ak práve bojujete s bakteriálnou alebo vírusovou infekciou, s horúčkou, kašľom či obyčajným prechladnutím, siahnite po pomele,“ odporučili.

Pomelo obsahuje viaceré vitamíny, napríklad železo, zinok, fosfor, horčík, vápnik aj sodík. Je tiež veľmi dobrým zdrojom draslíka. Pomáha tak čeliť kŕčom, stuhnutým svalom, uvoľňuje napätie v krvných cievach a zvyšuje krvný obeh a okysličovanie v orgánoch.

„Pomelo obsahuje vysoký podiel vitamínu C. Už 200 gramov ovocia vám dodá odporúčanú dennú dávku vitamínu,“ poznamenala vedúca odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu úradu Zuzana Klinčáková.

Dané ovocie sa využíva aj pri chudnutí. „Vďaka vysokému obsahu antioxidantov môže pomelo účinkovať proti starnutiu. Hlavné antioxidanty sú naringenín a naringín. Okrem toho pomelo obsahuje protizápalový antioxidant lykopén, ktorý sa nachádza aj v rajčinách,“ dodala Klinčáková.

Zdroje: Pravda, Hralth Digezt, TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá