PREHĽAD: Už dnes sa otvárajú hotely a penzióny, ubytovaní môžu jesť v ich reštauráciách

  • Od dnes môžu byť v režime OP otvorené hotely a penzióny
  • Ubytovanie sa v nich je možné len s negatívnym testom
hotel plejsy zima lyžovačka dovolenka
Horský hotel, ilustračná snímka, TASR/František Iván
  • Od dnes môžu byť v režime OP otvorené hotely a penzióny
  • Ubytovanie sa v nich je možné len s negatívnym testom

Dnes, 25. decembra, sa v režime OP môžu otvoriť hotely a penzióny, povolené je aj spoločné ubytovanie pre členov spoločnej domácnosti.

V rámci hotelov sa otvoria aj reštaurácie, v nich sa jedlo môže poskytovať len pre ubytovaných návštevníkov, nemôžu sa v nich organizovať oslavy či iné podujatia, vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR.  

Ako informuje SITA, ubytovanie je však možné len v prípade negatívneho testu – buď RT-PCR, LAMP, antigénový, alebo samotest priamo v hoteli. RT-PCR alebo LAMP test nesmie byť starší ako 72 hodín a antigénový test ako 48 hodín. 

V hoteloch a podobných ubytovacích službách je potrebné dodržiavať maximálnu kapacitu 75 % a zvýšiť frekvenciu upratovania, čistenia a dezinfekcie dotykových plôch. „Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami,“ píše sa vo vyhláške ďalej.

Pre ubytovaných hostí sa otvorí aj wellness. Svoje brány môžu mať už od 10. decembra otvorené aj lyžiarske strediská, vleky a otvorené lanovky. Uzavreté lanovky môžu fungovať taktiež, no len na 25 % kapacity. Ďalšou podmienkou otvorenia uzavretých lanoviek je vetranie a dezinfekcia.

Za rohom je aj otváranie reštaurácií

Gastroprevádzky sa otvoria 3. januára 2022. Ako prvá o tom 22. decembra informovala ministerka investícií regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. V ten deň to potvrdil aj minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský.

Reštaurácie budú fungovať v režime OP, to znamená, že budú otvorené len pre zaočkovaných a tých, čo prekonali COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. Môžu byť obsadené najviac do 50 percent kapacity zariadenia. Maximálna kapacita sa netýka závodných, školských a podobných jedální.

Zákazníci môžu jedlo alebo nápoje konzumovať len posediačky, aby sa zabezpečil kontrolovaný rozostup osôb. Za jedným stolom budú môcť sedieť najviac štyri osoby alebo osoby z jednej domácnosti. Prevádzkar musí zabezpečiť dvojmetrové rozostupy medzi stolmi.

Skoršie otváranie reštaurácií požadoval najmä minister hospodárstva Richard Sulík. Ten počas rokovania vlády na tlačovej konferencii vyhlásil, že je za to, aby sa gastroprevádzky otvorili 25. decembra 2021.

Máme menej ako 3 000 ľudí v nemocniciach, teraz nie je dôvod na nič čakať, gastroprevádzky trpia,“ skonštatoval vtedy Sulík. 

Zdroje: SITA, Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky/ vyhláška

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie