Prestížny rebríček vysoko ocenil jedlo, ktoré miluje každý pravý Slovák

  • Halušky sú naším kultúrnym pokladom
  • Na známom rebríčku sa umiestnili na výbornej pozícii
halušky
TASR/Dušan Hein,SideChef
  • Halušky sú naším kultúrnym pokladom
  • Na známom rebríčku sa umiestnili na výbornej pozícii

Jemné hrudky zemiakového cesta, slanosť a miestami až trpkosť bryndze a tuk z ešte praskajúcej slaninky. Aj tebe sa zbiehajú slinky pri pomyslení na bryndzové halušky?

Tento klenot slovenskej kultúry a gastronómie si získal aj srdcia mnohých turistov a možno aj preto sa dostal aj do známeho rebríčka od portálu Taste Atlas. Ten robí rebríčky s najlepšími variáciami rôznych jedál.

Tentokrát si vybrali „dumplings“, čo môžeš prekladať ako žemle, knedle, guľky alebo dokonca aj už spomínané halušky. Okrem toho portál ďalej aj hovorí o tom, v akom podniku si vieš vychutnať tie najlepšie „bryndzáky“.

Krásne 17. miesto

Bryndza, ktorá je základom pre halušky, je charakteristická svojou intenzívnou chuťou a vôňou a je to jeden z najstarších syrov na svete. Vyrába sa v mnohých častiach Slovenska a v niektorých regiónoch, ako napríklad v oblastiach Oravy a Liptova, sa považuje za neodmysliteľnú súčasť tradičnej kuchyne.

Okrem bryndze sa k bryndzovým haluškám často podáva aj slanina a cibuľa. Okrem toho, že je to jedno z najlacnejších slovenských jedál, tak vďaka kombinácii zemiakového cesta, bryndze a slaniny je jedlo aj neuveriteľne sýte. 

halušky
zdroj: TASR/Dušan Hein

Bryndzové halušky sú pre mnohých Slovákov symbolom ich národnosti a kultúry. Niektoré slovenské regióny dokonca organizujú súťaže o to, kto navarí tie najlepšie bryndzové halušky. 

Taste Atlas dokonca uviedol príklad, kde si na Slovensku dať bryndzové halušky. Je ním bratislavská reštaurácia Slovak Pub. My by sme však radi dali do pozornosti aj salaš a kolibu Syrex Zázrivá alebo salaš Zbojská na Gemeri. 

Halušky bodujú aj nižšie v rebríčku

Na úplne prvom mieste sa ocitli koldūnai. Tieto plnené knedličky, pripomínajúce pirohy, sú varené v slanej vode. V Litve sú známe ako koldūnai, v Bielorusku ako kalduny a v Poľsku ako kołduny a sú základom regionálnej kuchyne. Tradične sa plnia mletým bravčovým, hovädzím, kuracím mäsom, tvarohom alebo hubami.

Sú výbornou voľbou na obed a môžeš si ich vychutnať s rôznymi prílohami, od masla a čierneho korenia až po majonézu, kyslú smotanu, chrumkavú slaninu alebo spirgučiais (druh bravčovej kože).

Na druhom mieste sa objavili na panvici smažené čínske guotie. Zvyčajne sa plnia mletým bravčovým mäsom, čínskou kapustou, šalotkou, zázvorom, ryžovým vínom a sezamovým olejom.

Guo Tie
zdroj: SideChef

Chrumkavá a mäkká štruktúra sa dosahuje špeciálnou metódou prípravy. Kým sa spodok knedle smaží, na panvicu sa pridá malé množstvo tekutiny, ktorá sa potom prikryje, čím sa zvyšok knedle a náplň zaparujú.

Shengjian mantou, ktoré sa umiestnili na tretej priečke, sa považujú skôr za polievkové knedličky. Môžu sa pripravovať z mletého bravčového mäsa, zeleniny alebo kreviet, často s kapustou a pažítkou, potom so sójovou omáčkou, sezamovým olejom a občas so zázvorom a cesnakom.

Náplne sa balia do tradičného mäkkého kysnutého cesta, ktoré môže mať rôznu hrúbku. Rovnako ako pri guotie sa používa ten istý trik so zaparovaním pre dosiahnutie chutnej textúry. 

Samotné halušky zo surových zemiakov, ale bez bryndze, obsadili 23. priečku. Na šiestom mieste nájdeš poľské pierogi, ktoré však poznáme aj my Slováci a rovnako ich považujeme za tradičné jedlo. Ovocné knedle zase rebríček prisudzuje Česku a umiestnili sa na 32. priečke.

Zdroj: Taste Atlas

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá