Ranná káva ti môže pokaziť deň. Kedy je ideálny čas na prvú šálku?

  • Ranné pitie kávy dokáže znížiť produkciu dôležitého hormónu kortizolu v tvojom tele
  • Ten ti má pomôcť prebudiť sa a zmobilizovať organizmus
  • Podľa vedcov je najlepšie dopriať si kávu až niekoľko hodín zobudení
 srcset
Ilustračný obrázok (unsplash.com)
  • Ranné pitie kávy dokáže znížiť produkciu dôležitého hormónu kortizolu v tvojom tele
  • Ten ti má pomôcť prebudiť sa a zmobilizovať organizmus
  • Podľa vedcov je najlepšie dopriať si kávu až niekoľko hodín zobudení

Otravné ranné zvonenie budíka, vonku je ešte takmer tma a čísla počasie je čoraz lepšie. Vždy, keď započuješ ďalší tón, ktorý má predznamenávať vstávanie, tlačidlo „odložiť“ sa stane tvojím najlepším priateľom. Na tretíkrát sa ti konečne podarí vstať a ty siahaš po prvom rýchlom teplom nápoji, ktorý ťa má zároveň dobiť energiou. Káva však v tomto prípade nemusí byť tou najlepšou voľbou.

Kofeín a kortizol

Kortizol je jedným z najdôležitejších hormónov, ktoré telo začína vo veľkom produkovať po zobudení. Hormón je zodpovedný za pohotovosť organizmu pri záťažových situáciách, no ráno nám pomáha aj s prebúdzaním a telo ho produkuje automaticky.

Podľa vedeckého výskumu uverejnenom v Americkej národnej knižnici medicíny a národnom inštitúte zdravia, ranné pitie kávy redukuje tvorbu kortizolu a telo sa viac spolieha na kofeín. V konečnom dôsledku teda svojmu telu odoprieš možnosť prirodzene zobudiť sa, a to si postupom času navykne na kofeín natoľko, že prestane mať žiadúci účinok.

zdroj: Ilustračný obrázok (unsplash.com)

Ideálny čas na pitie kávy

Z rovnakej štúdie vyplynulo aj to, kedy je čas na pitie kávy najlepší. Všetko, samozrejme, záleží od času, kedy približne vstávaš. No v priemere je to o 10 hodine ráno, o druhej poobede a o piatej večer. Práve v týchto časoch sú hladiny kortizolu v našej krvi prirodzene najnižšie a preto sa aj cítime unavenejší. Kofeín nám tak pomôže zostať aktívnejšími bez toho, aby sme narúšali prirodzené mechanizmy v našom organizme.

zdroj: Ilustračný obrázok (unsplash.com)

Káva znižuje riziko predčasnej smrti

Jedna zo štúdií, ktorej sa zúčastnilo 52-tisíc Európanov z 10 rôznych krajín ukázala, že pitie kávy výrazne znižuje riziko predčasnej smrti. S rovnakým zistením prišla aj novšia štúdia zameraná na vplyv kávy na rôzne rasy a etnické skupiny, ktorej sa zúčastnilo 185-tisíc ľudí.

Podľa výsledkov znižuje pitie kávy riziko srdcovo-cievnych ochorení, rakoviny, porážky aj chorôb obličiek. Okrem toho Európania, ktorí pili denne tri a viac šálok kávy, trpeli menej zápalovými ochoreniami a mali aj lepšie hladiny glukózy v tele.

Zdroje: Independent, AnnalsofInternalMedicine

Najnovšie video