Sulík chce kopať za gastro. Súhlasí s riešením, po ktorom reštaurácie volajú už roky

  • Už rok znášajú gastro prevádzky prísne pandemické obmedzenia, v dôsledku ktorých sú mnohé na pokraji krachu
  • Minister hospodárstva by preto privítal zníženie DPH pre gastro sektor na úrovni 5 %
sulik
TASR/Jaroslav Novák
  • Už rok znášajú gastro prevádzky prísne pandemické obmedzenia, v dôsledku ktorých sú mnohé na pokraji krachu
  • Minister hospodárstva by preto privítal zníženie DPH pre gastro sektor na úrovni 5 %

Iniciatíva 10 pre gastro už dlhodobo žiada o dočasné zníženie DPH na stravovacie služby. Znížená daň by podľa nich pomohla najmä tým prevádzkam, ktoré zažívajú klinickú smrť spôsobenú pandémiou. Gastro podnikatelia sa zhodujú, že toto opatrenie je akútnym nástrojom, ktorý povedie k reštartu ich odvetvia. 

Uverejnil používateľ sympl.food Utorok 22. septembra 2020

„Apelujeme na revolúciu gastra, ktorú má vo svojich rukách terajšia vláda a jej hlavní predstavitelia. Ak nechceme, aby naše vyčerpané často rodinné podniky skupovali silné skupiny na svoje ekononomické záujmy, no chceme, aby sa v tomto sektore oplatilo pracovať, podnikať a vytvárať hodnoty, potrebujeme akútne znížiť DPH na minimálne dočasné obdobie 1 až 2 rokov,” hovorí Viliam Pavlovský, zakladateľ iniciatívy 10 pre gastro.

Mali by sa reštaurácie na Slovensku otvoriť?

Minister hospodárstva Richard Sulík dnes mnohých prekvapil, keď súhlasil s tým, aby v súčasnej situácii bolo naozaj vyhovené požiadavkám predstaviteľov gastro sektora a bola im dočasne znížená daň z pridanej hodnoty. Sulík by osobne podporil návrh, aby bola DPH pre gastro sektor len na úrovni 5 %. Informuje SITA.

„Je to ale iba môj osobný názor. Ten sa nemusí stotožňovať ani len s členmi SaS. My sme totiž strana, ktorá je za neutrálnosť zdanení. To znamená jedna sadzba pri dani z príjmov aj DPH. V tejto mimoriadnej situácii by som ale urobil výnimku,“ uviedol Sulík.

Inšpirácia zo zahraničia

Dočasné zníženie sadzby DPH pre gastro služby už zaviedla väčšina krajín EÚ. Viaceré znížili daň až na spomínanú úroveň 5 %, mnohé ju pritom majú oveľa nižšiu aj mimo krízy.

Podľa podnikateľov je potrebné sa inšpirovať tam, kde to funguje. Navyše, zníženie DPH na gastro je aj súčasťou programového vyhlásenia vlády. Niet pochýb, že jeho efekt sa naplno prejaví, keď budú prevádzky otvorené a schopné generovať tržby.

Uverejnil používateľ sympl.food Piatok 4. septembra 2020

Už teraz je zníženie DPH jediným svetlom na konci tunela, ktoré môže podnikateľov motivovať, aby nevyhlásili krach. Táto pomoc bude viesť k reštartu a zároveň postupnému splateniu záväzkov gastro prevádzok voči štátu a iným veriteľom z rokov 2020 a 2021.

V tomto smere ide napríklad o odložené odvody, dane, energie či záväzky, ktoré vznikli z dôvodu tvrdého zákazu slobodne podnikať. Zároveň tým budú mať podniky priestor udržať a ďalej vychovávať kvalifikovanú pracovnú silu. Podľa odborníkov aj vďaka zníženiu DPH bude možné aspoň čiastočne zabrániť odlivu kvalitných ľudí z gastra do zahraničia alebo iných odvetví.

„Sme presvedčení o tom, že týmto krokom štát a štátna pokladňa nepríde ani o cent na výbere DPH. Práve naopak veríme, že týmto krokom dôjde k zvýšeniu absolútneho výberu DPH a konečne k zreálneniu konkurenčného prostredia.” dopĺňa Viliam Pavlovský.

Týmto krokom by bolo možné kompenzovať aj absenciu gastro sektora v Pláne Obnovy. Môže tiež zabrániť ďalším krachom v sektore, ktorý už teraz prišiel o tisíce prevádzok a prepustil desaťtisíce zamestnancov.

Situácia po kríze

Po odznení súčasnej krízy očakáva aj najväčšia gastro spoločnosť na Slovensku fungovanie v zmenenom režime, ktorý bude predstavovať akýsi „nový normál“.

„Pokiaľ nebude väčšina ľudí zaočkovaná, tak očakávame, že to bude problematické, i keď po uvoľnení opatrení sa ľudia budú snažiť socializovať. Odhadujeme, že veľa gastro prevádzok neprežije a aj keď otvoria, tak tí, čo to zvládnu, budú svoje záväzky ešte nejaký čas tlačiť, ale bez adekvátnej štátnej pomoci a aj znížení DPH to bude veľmi ťažké pre celý segment,“ povedal pre Startitup šéf marketingu spoločnosti Medusa – Ján Laš.

Zdroje: 10pregastro.sk, SITA

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech