Takmer 370-tisíc úmrtí ročne: Tvoja kuchyňa, kúpeľňa či detská izba ukrývajú „kokteil toxínov“ poškodzujúci orgány

  • Chemikálie v bežných produktoch zvyšujú riziko úmrtia na srdcové choroby
  • Najnovšia štúdia spojila tieto chemické látky s viac než 368 000 úmrtiami
obaly na potraviny
  • Chemikálie v bežných produktoch zvyšujú riziko úmrtia na srdcové choroby
  • Najnovšia štúdia spojila tieto chemické látky s viac než 368 000 úmrtiami
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Ftaláty prenikajú do našich životov cez množstvo bežných produktov, od plastových obalov na potraviny cez kozmetiku až po detské hračky. Tieto syntetické chemikálie, známe ako endokrinné disruptory, narúšajú hormonálnu rovnováhu a zvyšujú riziko závažných zdravotných problémov vrátane kardiovaskulárnych ochorení.

„Ftaláty vyvolávajú zápal a rozsiahle poškodenie koronárnych tepien, čím urýchľujú progresiu ochorenia a zvyšujú riziko akútnych kardiovaskulárnych príhod vrátane smrti,“ upozorňuje Dr. Leonardo Trasande, profesor pediatrie a populačného zdravia na Grossmanovej lekárskej fakulte New York University a riaditeľ Centra pre vyšetrovanie environmentálnych rizík NYU Langone.

Trasande pre CNN ďalej vysvetľuje: „Ftaláty znemožňujú správnu produkciu testosterónu,“ pričom pripomína, že „nízka hladina testosterónu predstavuje u mužov dôležitý rizikový faktor pre rozvoj kardiovaskulárnych ochorení“.

Úmrtia na srdcové choroby

Nedávne výskumy rozširujú dôkazy o škodlivosti ftalátov. Ako informuje portál WebMD, americkí vedci analyzovali dáta od viac ako 5 000 dospelých a identifikovali jasnú súvislosť. Osoby vo veku 55 až 64 rokov s najvyššími koncentráciami ftalátov v moči vykazovali vyššie riziko úmrtia na srdcové choroby v porovnaní s jednotlivcami s nižšou hladinou expozície.

Túto koreláciu potvrdzuje aj najnovšia štúdia publikovaná v časopise eBiomedicine, ktorá sa zamerala na vplyv konkrétneho ftalátu – di(2-etylhexyl) známeho ako DEHP – na globálnu úmrtnosť vo viac ako 200 oblastiach sveta.

Vedci spracovali zdravotné a environmentálne údaje získané z desiatok populačných prieskumov, pričom sa sústredili na analýzu vzoriek moču obsahujúcich metabolity DEHP. Výsledky analýzy ukázali, že vystavenie DEHP v roku 2018 súviselo s 368 764 úmrtiami mužov a žien vo veku 55 až 64 rokov na celom svete.

Afrika niesla najväčšie bremeno. Až 30 percent všetkých úmrtí na srdcové choroby spojených s DEHP pochádzalo práve z tohto regiónu. Východná Ázia a Blízky východ tvorili ďalších 25 percent prípadov.

Pozor na ftaláty v plastoch

Ftaláty neohrozujú len kardiovaskulárne zdravie. Predchádzajúce štúdie opakovane preukázali ich súvislosť s reprodukčnými poruchami vrátane genitálnych malformácií, zníženého počtu spermií a nižších hladín testosterónu u dospelých mužov. Výskumy navyše spájajú ftaláty s rozvojom astmy, detskou obezitou a niektorými formami rakoviny.

„Nová štúdia poukazuje na potenciálne obrovskú zdravotnú a ekonomickú záťaž, ktorú prináša vystavenie DEHP. Tento záver potvrdzuje dlhodobé obavy z jeho zdravotných rizík,“ upozorňuje David Andrews, úradujúci hlavný vedecký riaditeľ Environmental Working Group, spotrebiteľskej organizácie monitorujúcej chemickú expozíciu v plastoch.

Odborníci zároveň pripomínajú, že ľudia môžu vlastným správaním výrazne znížiť vystavenie ftalátom aj ďalším endokrinným disruptorom. „Minimalizujte kontakt s plastmi, kde je to možné. Obmedzenie konzumácie ultraspracovaných potravín môže zásadne znížiť množstvo chemických látok, ktorým sa denne vystavujete,“ odporúča Trasande.

Zároveň varuje pred zahrievaním plastových nádob: „Plastové obaly nepatria do mikrovlnnej rúry ani do umývačky riadu. Vysoká teplota poškodzuje plastové vrstvy a uľahčuje uvoľňovanie chemikálií, ktoré sa potom ľahšie vstrebávajú do potravín.“

Ako znížiť vystavenie ftalátom

Podľa odporúčaní organizácie Green Science Policy môžeš podniknúť viacero krokov na obmedzenie kontaktu s ftalátmi:

  • Uprednostni sklenené, porcelánové alebo nerezové nádoby a kuchynské vybavenie, najmä pri servírovaní horúcich jedál a nápojov.
  • Nepoužívaj plastové nádoby v mikrovlnnej rúre, aby si zabránil uvoľňovaniu chemikálií pri vysokých teplotách.
  • Zameraj sa na konzumáciu čerstvých potravín a minimalizuj príjem konzervovaných, balených a rýchlo pripravených jedál.
  • Vyhľadávaj produkty osobnej starostlivosti bez parfumácie.

Čítaj viac z kategórie: Lifehacking

Zdroje: CNN, WebMD, Green Science Policy, The Lancet

Najnovšie videá

Trendové videá