Takto vyzerá autentickosť. Rekonštrukcia bytu v legendárnej bratislavskej vile sa naozaj vydarila

  • Interiér bytu v nájomnej vile na Kuzmányho ulici, ti vyrazí dych. A to doslova
  • Architekt sa v striktne neprogresívnom návrhu snažili rešpektovať ducha doby, ktorého byt má z minulosti
  • Byt slúži mladému, bezdetnému páru a tak si mohol ponechať čo to z panských manierov
skecinoooo
Nora a Jakub Čaprnka
  • Interiér bytu v nájomnej vile na Kuzmányho ulici, ti vyrazí dych. A to doslova
  • Architekt sa v striktne neprogresívnom návrhu snažili rešpektovať ducha doby, ktorého byt má z minulosti
  • Byt slúži mladému, bezdetnému páru a tak si mohol ponechať čo to z panských manierov
Podľa článku od autora Jakub Moravčík, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Peter Jurkovič, Ing. arch. Kristína Tomanová

 

Pri pohľade na vilu by človek sotva tipoval, že bola dokončená pred 85 rokmi. Pre podnikateľa Steina ju navrhli v prvej polovici 20. storočia architekti Friedrich Weinwurm a Ignác Vécsei (okrem iného autori obytných súborov Unitas a Nová doba). Moderná trojpodlažná vila s nájomnými bytmi dokončená v roku 1933 ostro kontrastuje so susediacimi eklektickými mestskými domami. Na prízemí sa pôvodne nachádzal byt Huga Steina (vtedajšieho vlastníka bratislavského pivovaru) a spoločné priestory. Na každom z vyšších poschodí boli dva byty.

Nájomné jednotky mali kuchynskú časť so zázemím a slúžkovskou izbou orientovanú do záhrady, hlavné obytné priestory smerovali do ulice. Konštrukčné riešenie umožnilo architektom eliminovať nosné prvky zasahujúce do dispozície bytu. Z tejto priestorovej variability ťažili aj autori nedávnej rekonštrukcie bytu s úžitkovou plochou 110 štvorcových metrov.

Dispozícii dominuje trojica za sebou radených miestností – kuchyňa, jedáleň a obývacia izba. Miestnosti sú prepojené rozmernými štvorkrídlovými dverami, čo umožňuje ich transformáciu na jeden funkčný celok. Na rovnakom princípe funguje prepojenie obývacej izby a pracovne. Architekti pri navrhovaní počítali s rozrastaním rodiny, pracovňa môže byť jednoducho transformovaná na detskú izbu. Spálňa sa napája na dennú zónu z kuchyne, alebo cez priechodný šatník a kúpeľňu priamo zo zádveria. Naprieč bytom sa tiahne šatníková stena, ktorá poskytuje dostatok úložného priestoru pre celú rodinu.

Interiér v historickom prostredí sa dá robiť rôznym spôsobom. Nejestvuje iba jeden dobrý recept. V tomto prípade autori použli mix zdravého konzervativizmu aj s miernymi úletmi v zmysle populárnych riešení a farebných, či materiálových akcentov.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk 

Celkovú atmosféru bytu dopĺňajú drevené dverové a okenné výplne so štíhlym rastrovaním, parkety so stromčekovým vzorom, či nábytok z exotického dreva (leštený palisander). Okrem klasických materiálov (kameň, drevo, mosadz) sa architekti nebáli v interiéri použiť frézovanú MDF dosku striekanú na modro (profilovaný sokel, či dvierka kuchynskej linky), či ružovú farbu v priechodnom šatníku. Dosiahli súčasnú, obľúbenú podobu bytu. Zachovali zároveň stavebnú podstatu diela majstrov. Mobiliár sa časom môže zmeniť. Krásny dom od Weinwurma a Vécseiho však stále bude cítiť v pozadí.

Na záver ostáva dúfať, že vila na Kuzmányho ulici sa dočká dôslednej celkovej obnovy. Rekonštrukcia bytu pre mladú rodinu by mohola byť jedným z prvotných impulzov.

Viac o projekte KZM si môžete prečítať na blogu Petra Jurkoviča.

Zdroj: archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech