Tento projekt podporuje rastlinné stravovanie na Slovensku. Vznikol rebríček reštaurácií

  • Na Slovensko prichádza nový projekt udržateľného stravovania. Volá sa Jem pre Zem
  • Vznikol rebríček reštaurácií. Udržateľne stravovať sa môžeš po celom Slovensku
  • Prieskum sa robil od apríla do novembra a týkal sa 200 reštaurácií
jem pre zem
  • Na Slovensko prichádza nový projekt udržateľného stravovania. Volá sa Jem pre Zem
  • Vznikol rebríček reštaurácií. Udržateľne stravovať sa môžeš po celom Slovensku
  • Prieskum sa robil od apríla do novembra a týkal sa 200 reštaurácií

Keď v roku 2014 uzrel svetlo sveta dokument Cowspiracy, mnohým zmrzli úsmevy na tvárach. Planéta a klimatické zmeny sú badateľné a k jej ceste smerom nadol prispieva jednoznačne aj človek. Všetko, čo denne robíš, čo si obliekaš, kupuješ, ješ – zanecháva neželanú uhlíkovú stopu. A preto sa šíria trendy v udržateľnom odievaní, bezobalovom nakupovaní ale aj stravovaní, ktoré pomáhajú nielen planéte, ale koniec- koncov aj tvojmu telu.

Trend rastlinného stravovania sa začal šíriť Slovenskom pred niekoľkými rokmi. Ak sa hlásiš k vegetariánstvu alebo dokonca k vegánstvu, nemal by si mať vo väčších mestách v našej krajine problém sa najesť. Preto vznikol projekt Jem pre Zem, ktorý rieši problém planéty aj tvoje denné dilemy, kam na obedové menučko. A to hneď na celom Slovensku.

View this post on Instagram

🍒 Palacinky s tvarohom a džemom. Keď som tento recept do #Slovegán kuchárky spisovala, tak som rozmýšľala, či ich zaradiť do raňajok alebo hlavných jedál. Neviem ako vy, ale u nás sa palacinky robili ako sladký obed. Za čo "hlasujete"? 😁 Na www.dcerka.sk nájdete teraz na ne recept, v kuchárke bude doplnený aj o recept na skvelý vegánsky tvaroh. 😉 Medzi receptami na raňajky nájdete recept na vianočku, domáci puding s piškótami, krupicovú kašu s pečenými hruškami a samozrejme omeletu, praženicu, volské oko, chlieb vo vajíčku, vajíčkovú nátierku s domácou majonézou či vajíčka na tvrdo. 🍳🐣 Všetky potrebné vajíčkové raňajky, ktoré milujem! Ale najradšej by som pravidelnejšie piekla práve tú vianočku, lebo je s maslom a džemom dokonalá. 😋 Náš crowdfounding, kde zbierame peniaze na tlač kuchárky beží ešte len 4 dni a pár hodín. Už mi to príde dlhšie, lebo počas tých dní prišlo veľa emócií, odišlo veľa stresu… Je to jazda. Dostali sme sa do TOP 3 najúspešnejších kampaní na Startlabe. 👌Vyzbierali sme náš cieľ za 49 hodín. Reakcie sú skvelé a zaujímajú sa o nás aj médiá. Zatiaľ sme vyzbierali viac ako 11 000eur a zostáva 30 dní.😅 Stále teda môžete knihu podporiť a ako poďakovanie aj knihu dostanete, keď bude vytlačená. Každý kto podporí tlač a pošle aspoň 25eur si môže knihu vybrať ako odmenu. Čím viac vyzbierame, tým viac bude kníh, takže zostane na každého! 😊 Takže: www.startlab.sk/slovegan A ako sa hovorí: "Sky is the limit"  a všetko je možné. Ďakujem vám za túto obrovskú podporu, ste NAJLEPŠÍ! 💙💙💙

A post shared by Nikoleta Kováč | Vegan recepty (@surovadcerka) on

Kde je dopyt, musí byť ponuka

S narastajúcimi klimatickými problémami narastá aj dopyt po rastlinnej strave a my na túto požiadavku reagujeme. Zhotovili sme Rebríček reštaurácií a bistier s rastlinnou ponukou na Slovensku, aby sme pomohli všetkým, ktorý sa chcú stravovať šetrne k životnému prostrediu,“  hovorí koordinátor projektu Jem pre Zem Michal Roško.

Rebríček reflektuje vývoj rastlinnej gastronómie v reštauráciách a bistrách na Slovensku. Verejnosti poskytuje informácie o dostupnosti rastlinných jedál v gastronomických zariadeniach a pre odborníkov z oblasti gastronómie slúži ako marketingová pomôcka – nástroj propagácie a sledovania vývoja trhu či konkurencieschopnosti, uvádza sa na novovzniknutom portáli jemprezem.sk.

Projekt zmapoval 200 reštauračných prevádzok na celom Slovensku, ktoré patria medzi najobľúbenejšie a nezameriavajú sa na ponuku rastlinných jedál, ale naopak, na ponuku bežných jedál. V tomto Rebríčku sa z celkového počtu zariadení umiestnilo 62 reštaurácií a bistier. Databáza bola vytvorená na základe najlepších reštaurácií za minulý rok, ktoré boli podľa cestovateľského portálu TripAdvisor ohodnotené najlepšie.

Tabuľka je veľmi prehľadná a upozorní ťa na možnosti, ktoré ti konkrétna prevádzka ponúka. Okrem iného v nej zistíš, či máš možnosť si v tom-ktorom podniku dať plant-based raňajky, dezert alebo dokonca obedové menu. Ku každej jednej máš na záver sumár počtu bodov, aby si vedel, kto obstál najlepšie.

Azijati žijú najzdravšie

Je všeobecne známym faktom, že východná pologuľa sa stravuje najlepšie. Riasy, zelenina, ryby a morské plody – to všetko je vhodný, výživný a vyvážený spôsob stravovania. Dobrou správou je, že je aj udržateľný. V Rebríčku, ktorý bol vďaka projektu Jem pre Zem zostrojený, si najlepšie počínajú práve ázijské reštaurácie. Prvou je Mama’s Panasian Restaurant, hneď za nimi nitrianska Swagatam indická reštaurácia, košickí Burekas a Maiko Sushi ale aj Wabi Sabi.

Rozvíjajú rastlinné stravovanie

To bolo presne cieľom celej kampane. Nielen poukázať na podniky, ktoré ti rastlinné stravovanie ponúkajú, ale aj podporiť a inšpirovať iných. Počet vegetariánov a vegánov na Slovensku stále rastie a s ním aj reálny dopyt. Preto sa Rebríček bude aktualizovať a s pravidelnosťou dopĺňať. Treba sledovať a byť v strehu.

 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech